Filtrera

Visar 1–24 av 224 resultat

Visar 1–24 av 224 resultat

Cykeldäck till trail och enduro

Att ha de bästa däcken för MTB – oavsett om du skall köra trail eller enduro – kan fullständigt ändra din cykelupplevelse. Bra däck ger bättre grepp, mer stöd och stabilitet – högre självförtroende – och i slutändan mer glädje.

Trail – mountainbiking i terräng

MTB på lite tuffare stigar brukar kallas trail från engelskans ord för stig. Egentligen är det ett namn som ganska dåligt ringar in exakt vad det handlar om eftersom den största grenen inom MTB – cross country – ju också cyklas till stor del på stigar. Skillnaden mellan stigarna inom disciplinen XC och Trail är helt enkelt hur avancerade, tekniska och krävande de är. En stig som betecknas som trail har fler hinder, mer sten och klippor, fler rötter och mer partier med uppför och nerför. Detta innebär att man behöver cyklar som är robustare, har längre slaglängd på dämpningen, oftast är heldämpade (dvs fjädring både bak och fram) och har mycket grövre däck.

Cykeldäck för trail

För trailcykling finns det ett ganska brett spann av både mönster och gummiblandningar att välja på. Du bör välja däck efter de vanligaste underlagen du kommer att cykla på. Om man är ’i mitten’ av trail cyklar man på allround-däck som till exempel Schwalbe Nobby Nic. Det är ett fantastiskt allsidigt däck som kombinerar lågt rullmotstånd med grymt grepp. De har en mellanmjuk gummiblandning Speedgrip (nu finns de även med mjukare) som håller länge och ändå ger bra grepp. Om man vet med sig att man cyklar mer på slätare stigar kan man leta sig mot däck med slätare profil och lägre klackar vilket ger lättare och mer snabbrullad cykling. Om man istället känner att man gillar ännu mer tuff terräng och stökiga stigar bör man välja grövre däck.

En växande trend är att köra med olika däck fram och bak. Vi har skrivit en hel artikel i ämnet. Om du vill prova det skall du ha ett grövre däck fram – gärna med lite mjukare gummiblandning, och ett slätare däck bak – gärna med lite hårdare gummi. En bra kombination för trail är Schwalbe Nobby Nic med ADDIX Speedgrip bak, och Hans Dampf med ADDIX Speedgrip eller ADDIX Soft fram.

Cykeldäck för Enduro

Enduro kräver ännu mer av däcken än trail och dessa däck är ofta grövre och tillverkade i mjukare gummiblandning. Schwalbe har särskilda däck som spänner från de mjukare Nobby Nic till Big Betty och Magic Mary som är ännu grövre. Man vill ofta kunna köra på lite lägre lufttryck för att få bättre grepp och mer dämpning för alla hopp och dropp – och då behöver man breda däck med stor volym.

Vill du köra på olika däck fram och bak kan man tänka sig Schwalbe Hans Dampf med ADDIX Speedgrip eller ADDIX Soft bak, och Schwalbe Eddy Current eller Magic Mary fram.

Varumärken och däck

Schwalbe och Maxxis är dominerande om man ser till vad eliten använder sig av, men Continental har ett brett utbud prisvärda däck, och Pirelli är up and coming på arenan för trail och enduro.

Scwhalbes däck

Schwalbe är den helt klart största tillverkaren av däck för trail och enduro. Däcken går från lägre klackar och mer lättrullat mönster till riktigt grova mönster och grova klackar med stora mellanrum.

Rocket Ron ligger i gränsen mellan cross country och trail och är ett grymt däck med bra grepp och ändå snabbrullat. Det finns med stommen Super Ground och görs med gummiblandningarna ADDIX Speed och ADDIX Speedgrip. Rock Razor är ett däck som har ett slätt centrumparti med låga klackar och lite grövre klackar vid sidorna – det ger ett snabbrullat däck som är bra för lättare stigar – görs framförallt med stommen Super Trail och ADDIX Speedgrip.

Efter Rock Razor kommer Nobby Nic som är ett smått legendariskt däck från Schwalbe. Det är omåttligt populärt och en storsäljare som används av många – kanske för att det är ett så bra allround trail-däck. Det finns både med Super Ground som stome – som är lite snabbare och lättare – och Super Trail. Det är ett perfekt trail-däck.

Efter Nobby Nic kommer Hans Dampf som är likt Nobby Nic men ännu lite grövre. Det finns även med den grövre stommen Super Gravity för enduro, och med mjukare gummi – från ADDIX Speedgrip till ADDIX Soft. Ytterligare grövre är Eddy Current, Big Betty och Magic Mary som finns både med stommen Super Trail och Super Gravity – och i ADDIX Speedgrip, ADDIX soft och de senare även i ADDIX ultra soft.

Schwalbes däckstommar

Inför säsongen 2021 har Schwalbe helt uppdaterat sitt program för MTB-däck i vad man kallar ”Decade of super”. Schwalbe Super Trail är en konstruktion helt anpassad till ett brett spektrum av trail-cykling. En stabil konstruktion som funkar på allt från intensiv allmountain-åkning, Enduro till varierande trail-cykling. Det är perfekta däck för dig som har en heldämpad cykel med ”medium travel” (dämpning fram på mellan 120 och 140 mm eller så).

Konstruktionen är utvecklad för att kombinera rimligt låga vikter och rimligt lågt rullmotstånd med superbra grepp vid svängar samt bra punkterings och sidoskydd. En stomme med tre lager under mönstret och två lager på sidorna ger bra stabilitet och gör att du kan köra med lägre däcktryck.

Ett kraftigt lager Snake Skin tyg skyddar från kant till kant och APEX skyddar från punktering på sidorna – både mot sidoskärsår och snakebite. Ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Schwalbe Super Gravity är däcket för dig som cyklar där andra inte vågar sig ut… Där du som åkare och terrängen kräver det allra yttersta av utrustningen.

Mönstret och de kraftiga skuldrorna skyddas av fyra lager stomme i kombination med ett lager Snake Skin från kant till kant. Det ger ett extremt stabilt däck och goda möjligheter att köra med låga lufttryck. Ett lager APEX skyddar sidorna från skärsår och vassa stenar och ger ytterligare stabilitet och styvhet. Trots den kraftiga och styva konstruktionen är däcken förvånansvärt följsamma och flexibla vilket ger en bekväm åkning. Ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Schwalbes gummiblandningar

För några år sedan lanserades Schwalbes gummiblandningar ADDIX. Schwalbe ADDIX Speedgrip är en gummiblandning som är perfekt för trailcykling. Den används för populära traildäck som exempelvis Nobby Nic och Hans Dampf ADDIX Speedgrip är en kompromiss mellan de lite mjukare ADDIX-blandningarna för Enduro och Downhill, och den lite hårdare och snabbare ADDIX Speed för cross country / XC.

Det som skiljer ADDIX Speedgrip från andra gummiblandningar är den högre andelen silika (kiseldioxid) som Schwalbe lyckats uppnå. Det har man gjort genom att ta fram en helt ny blandningsteknik och process som innebär att man kan kontrollera andelarna av de olika komponenterna på ett mycket mer exakt sätt än tidigare. Genom att göra det har man också kunnat hitta helt nya blandningar som på ett bredare sätt kan laborera med kompromisserna mellan rullmotstånd, grepp och stryktålighet.

Schwalbe ADDIX Soft är mjukare och används för avancerad trail och enduro. Den har en ännu högre andel silika vilket ger bättre grepp och grym prestanda.

Däck från Continental

Conti har ett stort utbud däck för trail och enduro. För snabba slätare underlag finns Continental Cross King. Lite tuffare underlag passar Conti Mountain King bättre – det är ett bra däck med rimligt grovt mönster och finns med olika stommar och punkteringsskydd. Därefter kommer Trail King som är Continentals motsvarighet till Nobby Nic från Schwalbe. För extrema leriga förhållanden finns Conti Mud King, och för riktigt avancerade banor och hopp och dropp finns Der Baron.

Pirelli

En helt ny tillverkare av trail och enduro-däck är Pirelli. De har satsat på sitt namn Scorpion som kommer från motorcykelvärlden där de redan är stora. De har döpt sina däck efter användning så att det skall vara enkelt att välja. Scorpion Trail passar alltså bäst för trailcykling, och Scorpion Enduro för lite tuffare terräng och enduro. Vidare har Pirelli gjort olika grova mönster beroende på vilket underlag du vill cykla på – H för hårda underlag (och slätare mönster), M för mellangrova underlag och S for mjuka leriga underlag (med riktigt grova mönster). De har också särskilda däck för bakhjul som de kallar R – genom att ha slätare däck bak får man snabbare däck med lägre rullmotstånd. Däcken från Pirelli vinner snabbt mark och får fina recensioner.

Däckbredd

För den här typen av cykling har man som sagt ofta bredare däck. Det ger mer volym, bättre dämpning, bättre grepp och möjlighet till lägre lufttryck. Bredder från 55 mm upp till 70 mm är vanliga – eller från 2.25″ till 2.60″ eller mer. De flesta cyklar för trail och enduro klarar bredder upp till 70 mm – men kontrollera gärna för att vara säker på att däcket passar om du vill köpa bredare däck.

Lufttryck

Att ha rätt lufttryck när du cyklar MTB – inte minst för trail och enduro – är superviktigt. Vi har skrivit en hel artikel i ämnet. Vilket lufttryck du behöver ha när du skall cykla trail eller enduro beror på massor med faktorer. Din vikt, fälgens bredd, däckets bredd, däckets gummiblandning och däckstommen, om det är framdäck eller bakdäck och underlagets beskaffenhet. Däcktryck på under en bar upp till 2 bar är vanliga för de här däcktyperna. Det bästa sättet att optimera sitt lufttryck på är att prova sig fram till något som fungerar bra för just din situation.

Slang eller slanglöst?

När du väljer däck till trail eller enduro kommer snabbt frågan upp – skall du köra med slang eller slanglöst? Vi tycker att svaret är enkelt – kör tubeless! Läs gärna mer om tubeless och slanglöst för trail och enduro i vår artikel. Du kan köra med lägre lufttryck, det ger bättre flow i din åkning och du får mycket färre punkteringar. Du fyller i lite vätska i däcken och för alla småhål och pyspunkor man normalt får har du nu gummivätskan som tätar. Får man större hål har man med sig ett lagningskit och de flesta hål går att laga snabbt (här lär du dig hur). Att det är kladdigt och komplicerat är en myt enligt oss – vätskan är vattenlöslig och det är enkelt att rengöra. Gör man rätt går det lika snabbt att montera ett slanglöst däck som ett för slang.

Mer om trailcykling

Trail är en varierad och väldigt populär disciplin och det finns ett stort utbud stigar i Sverige som passar in i detta fack. Ofta hittar man fler trails nära större städer eftersom det bor mer människor där – och fler MTB-cyklister. En liten del entusiaster brukar utforska skogarna och leta upp (och ibland utveckla) nya stigar som sedan läggs upp på trailforks eller strava till fördel för alla som kommer efter. På så sätt växer utbudet av trails hela tiden. Stigarna inom trail går från lätta stigar på familjenivå (gröna stigar) till släta stigar med skönt gung ”flow-trails” och en del svårare partier (blåa stigar) till rimligt avancerade stigar fulla med klippor stenar och rötter (röda stigar) till riktigt avancerade stigar (ofta väldigt branta: svarta stigar).

En perfekt cykel för trail är en hardtail eller heldämpad MTB med en slaglängd på dämparna på mellan 120 och 150 mm. Geometrin är ofta anpassad så att framgaffelvinkeln är lite mer flack för att klara brantare partier, och sittställningen är mer upprätt än inom XC. Tjusningen med trail är lika mycket att lyckas ta sig uppför branta kniviga partier som det är att ta sig ner för branta farliga partier – och allt däremellan. De dyraste och finaste cyklarna tillverkas i kolfiber för att göra dom styva och lätta.

Trail-mtb är en sport som är fysiskt krävande och kan liknas vid intervallträning – man blir ofta sjukt andfådd och får pressa hårt för att ta sig uppför alla ställen. Men även hopp och dropp förekommer – i synnerhet naturliga dropp i skogen är populärt och stigbyggare kan ofta leda nya stigare förbi naturliga hinder som man hittar på förhand. Hjulstorleken är nuförtiden ofta 29″ vilket ger bättre flyt över steniga partier.

Ett av Sveriges största område för trail är skogarna omkring hellasgården i Stockholm. Där finns en myriad olika stigar att välja på och fler dyker upp på Trailforks hela tiden. Det är ett oerhört populärt område och åkarna ökar i antal. Ett problem är den naturliga konflikten mellan vandrare och cyklister – se till att visa hänsyn när du cyklar och hälsa vänligt på alla du möter så ökar vi chansen att vi får fortsätta cykla trail var vi vill.

Mer om Enduro – för de lite modigare

Tävlingar i enduro är mycket längre än tävlingar i trail eller downhill och tar ibland upp till en hel dag att klara. De innehåller en hel del utför men även uppförspartier som kopplar ihop de olika nerförspartierna (som kallas stages). Det är en oerhört fysiskt krävande sport och i tävlingarna finns det ofta en tidsgräns för hur lång tid åkarna har på sig för att nå toppen.

Enduro är alltså stigcykling och terrängcykling som är mer teknisk, mer avancerad, svårare och kräver både mer fysisk styrka och teknisk skicklighet. Det är cykling som innehåller mer dropp och hopp och mer utför. Om man är modig eller dumdristig får man välja själv – men en av dom kommer absolut krävas på de tuffaste stigarna.

Endurocyklarna är heldämpade och har längre slaglängd än trail. Det vanligaste är slaglängd på 160-180 mm. Cyklarna är rimligt lätta så att man skall kunna klättra bra. Hjulstorleken är ofta 27,5″.

Att köpa cykeldäck för trail och enduro online

Det finns massor av däck att välja på och många olika aspekter att ta hänsyn till. För att det skall vara enkelt för dig har vi jobbat stenhårt med att ta in så mycket data om alla däck som möjligt, och gjort det möjligt för dig att sortera däcken efter vad du behöver. Om du använder våra smarta filter kan du snabbt komma ner till ett rimligt urval.

Om du vet vilken dimension du behöver (du kanske vill köpa ett likadant däck som du redan har) kan du ange det på sidan. Du kan också söka på hjulstorlek om du vill se alla däck för 27,5″ eller 29″. Om du har preferens på däckets bredd finns det ett filter för olika vanligaste däckbredderna – för att göra det tydligt har vi gjort spann och samlat däcken i respektive breddspann.

Vi har också sorterat däcken efter disciplin – du kan se alla däck för Downhill, Trail / Enduro och XC / Cross Country.

Om du snarare vill se alla däck som passar ett visst underlag har vi ett filter för det – för dig som till exempel cyklar mest på grova stigar eller i tuff terräng finns det filter för det.

Du kan också se vilka däck som finns för slang och vilka däck som är slanglösa, i vilken mån däcket är vikbart (det kan ju vara bra om du skall ha med dig ett reservdäck – men framförallt blir däcken lättare). Det går också att sortera däcken efter grad av punkteringsskydd – och för att göra det enkelt för dig har vi grupperat däcken efter vår egen skala så att du skall slippa försöka förstå tillverkarnas skalor som såklart inte är synkade med varandra. En fin funktion är att du kan se alla däck som har särskild däckfärg på sidoväggen – det är allt populärare. Slutligen kan du såklart sortera efter pris.

Bra pris, Galet snabb leverans och kunglig kundservice

Att vi har bra priser kommer du säkert att se själv. Våra snabba leveranser är numera väl dokumenterade – vi har nästan bara femmor på trustpilot och i princip alla kunder får sina varor en eller två dagar efter beställning.

Vi är också omåttligt stolta över vår fina kundservice. Vi svarar på alla frågor så fort vi bara kan – och det spelar oftast ingen roll om det är på kvällen eller en söndag – vi vet ju att du vill ha hjälp så fort som möjligt.