Filtrera

Visar 1–24 av 110 resultat

Visar 1–24 av 110 resultat

Varför slicks eller släta däck?

Man kan enkelt förklara varför slicks är det bästa valet: eftersom en cykel inte kan uppnå vattenplaning (om du inte cyklar i över 100 kilometer i timmen) har mönstret på cykeldäck i princip ingen poäng på asfalt. Ett däck med minimalt mönster eller slicks kommer därför alltid att uppnå större friktion på asfalt än ett däck med mönster, och du kommer också alltid att ha det lägsta rullmotståndet.

Om man cyklar på asfalt eller betong när det är blött ute kommer alltså slicks att ha bättre grepp och bättre friktion. Detta gäller även när du cyklar genom vattenpölar. Eftersom en cykel inte kan hamna i vattenplaning är det meningslöst att ha däck som genom sitt däckmönster syftar till att transportera undan vattnet så som ett bildäck skall göra. Eftersom cykeldäcket är så smalt – inte minst slicks som ofta är smala däck – kommer däcket med stor framgång att ”plöja” igenom vattenmassorna och nå asfalten därunder med oförändrat grepp.

Slicks med eller utan mönster?

Varför finns det ofta lite mönster även på slicks? Vi vet inte. Vi tror att det är för att det finns en missuppfattning att mönster på cykeldäck behövs för att det ju behövs på bildäck. Vår uppfattning är att rena slicks är det som ger den högsta friktionen på asfalt.

Slicks ger dig också lägre rullmotstånd än cykeldäck med mönster. Mönstrade cykeldäck påverkas av att mönstret förändras eller deformeras när du sitter på cykeln och däcket plattas ut. Man kan säga att mönstret vrids och pressas ihop under vikten och när gummit lämnar vägbanan pressas mönstret ut igen och skapar på så sätt friktion i omvandlingszonen. Detta upplever du som cyklist som högre rullmotstånd. Ett slick deformeras mindre eller inte alls, och därför är också rullmotståndet mycket lägre.