Filtrera

Visar 1–24 av 463 resultat

Visar 1–24 av 463 resultat

Inledning

OK… så du cyklar och funderar på att gå över till slanglöst. Tubeless. För en del kan det låta nördigt… avancerat… krångligt eller till och med kladdigt och jättesvårt. Inget av det är sant.

Idag är de lite finare däcken vad man kallar Tubeless Ready. Det innebär att de kan köras både med slang och utan – men själva poängen är såklart att du köper dom för att köra slanglöst.

Är det bättre med slanglöst? Tveklöst JA nästan oavsett hur du cyklar. Här beskriver vi de viktigaste aspekterna av att cykla med däcken utan slang.

Tubeless Ready och montering

Många tvekar att gå över till slanglösa cykeldäck därför att man tror att det är svårt att montera. Det är verkligen inte svårt – det är superenkelt. Jag som skriver detta har gått över till slanglöst på min gravelbike, alla mina mountainbikes och nu även på min landsvägscykel.

Om du gör rätt går det snabbt – ungefär lika snabbt som att dra i en slang – och är verkligen inte kladdigt. Vi har skrivit en hel artikel i ämnet, men i korthet gör man så här: se till att du har fälgtejp som sluter tätt runt fälgen (och såklart en särskilt tubeless-ventil), montera däcken med båda kanterna på däcket, använd en spruta för att pytsa i vätskan (om du använder vätska från Milkit är det nästan omöjligt att misslyckas – de har extra grova partiklar som kan täta både stora och små hål), pumpa tills det poppar… klart!

OK – vänta lite – oftast går det inte att pumpa… luften pyser ut vid sidan. Sant. I de fallen behöver du antingen köra ner till macken och använda deras tryckluft (med lämplig adapter som de alltid har i kassan) – eller skaffa en booster. En booster är en flaska som du kan pumpa upp till 10 bars tryck eller så, och som snabbt kan leverera den luften i din ventil – det gör att däcken snabbt trycks ut mot fälgkanten och du kan lugnt pumpa upp däcken till önskat tryck.

Vätskan håller sig flytande i upp till ett halvår eller så – och längre om du fyller på lite efter hand varannan månad.

Slanglösa däck – får man punktering?

Nej är det enkla svaret. I princip får man aldrig punktering när man kör slanglöst. Aldrig? Jo… ok man KAN få det. Så länge vätskan flyter går det nästan inte att få småpunkor – de lagar sig själva. Men om du kör på något större och vasst föremål och du får ett hål som är över 3-5 mm kan det ändå bli punktering. Jag har själv cyklat i flera år med tubeless ready-däck, och hittills faktiskt inte fått en enda punktering. Kom ihåg att vätskan torkar ut – så om du glömmer fylla på tubelessvätska och det blir torrt – ja då får du ju självklart punktering som vanligt.

Ett särskilt fall av punktering – och som är vanligt när man cyklar MTB och gillar att köra på lite lägre lufttryck (vem gillar inte det? du får otroligt mycket bättre grepp) – är så kallade ”snakebites”. Ett snakebite är en punktering som ger två små hål på någon centimeter ifrån varandra och uppstår när slangen kläms mellan fälgkanten och något hårt. Denna typ av punktering går nästan inte heller att få när man kör slanglöst – det skulle ju kräva att det blir hål i däcket. De flesta MTB-däck har ju förstärkta sidor så det är oerhört ovanligt.

Om olyckan skulle vara framme kan du alltid laga däcket ändå – det finns särskilda reparationskit där man drar i en speciell lagningsmask i hålet som sedan tätas med vätskan inifrån.

Tubeless Ready och vikten – blir det tyngre eller lättare?

Det blir absolut lättare. Genom att summera vikt för ditt däck, tubelessvätskan, de särskilda ventilerna för tubeless samt tejpen och jämför med vikten för en slang ser man att man sparar 100-200 gram per hjul.

Det kommer dock lättare och lättare slangar så om du är osäker kan du alltid kolla på slangens vikt själv. Nu är ju den största poängen själva punkteringarna – så kom ihåg att om du går över till lättare slangar kommer du att få fler punkteringar eftersom de ju är tunnare och känsligare.

Slanglösa däck och cykling – vad är skillnaden?

Här kommer den kanske största skillnaden in – i synnerhet om du kör mountainbike. Med slanglösa däck kan du nämligen köra med lägre lufttryck utan att därmed öka risken för punktering nämnvärt. Lägre lufttryck ger otroligt stor skillnad både på greppet och på komforten.

Skillnaden i komfort är som att jämföra att köra en gammal skakig Landrover Jeep på en kass assfaltväg, och att köra en Mercedes på en fin motorväg. Det är som att surfa fram över stenar och rötter. Du måste prova – det är värt det alla gånger. När det kommer till greppet är även detta en stor skillnad. Allting blir mindre halkigt och du får helt enkelt mycket bättre grepp.

För övriga typer av cykling återstår ändå komfortaspekten – du kan köra med lägre lufttryck utan att riskera fler punkteringar, och slipper sitta och skaka dig fram i sadeln.