Filtrera

Visar 1–24 av 58 resultat

Visar 1–24 av 58 resultat

SPD-pedaler

Cykelpedaler med SPD rekommenderas för all typ av motion, träning och tävling. Här hittar du ett brett utbud av SPD-pedaler från välkända kvalitetsvarumärken som Shimano, Tatze och M-Wave. Vi erbjuder bra priser och galet snabba leveranser.

SPD-pedaler används primärt för mountainbiking, pendling och gravelcykling. Om du cyklar racer/landsväg bör du istället titta på SPD SL-pedaler.

Varför ska man ha SPD pedaler? 

Det är lätt hänt att foten halkar av pedalerna när du trampar på med hög kraft eller cyklar på slingriga stigar med hinder. SPD-pedaler håller kvar foten på pedalerna när du cyklar. En annan fördel med är att du får ut mer kraft av ditt trampande, när du med hjälp av fästningen får dragkraft hela vägen runt. 

SPD eller SPD-LS pedaler?

Ibland kallas SPD-pedaler för Clipless-pedaler. Namnet kommer från att skorna tidigare fästes med remmar över skorna. Dessa remmar kallades clips. När SPD pedalerna sedan gjorde entré på marknaden, behövdes inga clips längre, eftersom skon fäster direkt i pedalen. Så, den nya varianten på pedaler kallades därför för clipless-pedaler. 

Man brukar dela upp SPD pedaler i två olika kategorier, där ena kallas just SPD pedaler och den andra kallas SPD-SL pedaler. Det som skiljer de två åt är främst klossinfästningen, där SPD pedaler fäst i tre hål och SPD-SL pedaler i två hål. Båda fyller samma funktion, men är olika uppbyggda och passar därför bra för olika typer av cykling.

SPD pedaler används främst för MTB, gravel och pendling. För dig som mest kör racer, rekommenderar vi istället att du kikar in på våra SPD-SL pedaler. De hjälper till att få ut så mycket kraft som möjligt, med så lite energi som möjligt. Dessutom väger dom väldigt lite, vilket kan vara viktigt i vissa sammanhang.

När du valt pedaler, kan du läsa vår artikel med lite tips och tricks på hur du monterar fast pedaler på din cykel

Hitta rätt SPD pedal för dina behov 

Det finns några olika varianter beroende på hur du föredrar att cykla. För dig som kör MTB, gravel eller cykelpendling brukar populära alternativ vara dubbelsidiga pedaler eller kombipedaler. De dubbelsidiga pedalerna kan du klicka i på båda sidor, vilket betyder att du inte behöver vända upp en specifik sida på pedalen när du ska fästa den.

Kombipedaler har en clipless-funktion på ena sidan och en vanlig pedal på andra sidan. Detta är en populär variant bland pendlare och cyklister som använder sin cykel i olika sammanhang. Du kan exempelvis använda clipless-delen om du pendlar en längre sträcka till jobbet och den vanliga pedalen för vardagliga cykelturer till affären. 

För dig som enbart cyklar långa sträckor på landsväg och liknande, rekommenderas SPD-LS varianten. Dessa pedaler väger lite och hjälper till att föra över så mycket kraft som möjligt, med så lite energi som möjligt. Du behöver oftast vända upp ena sidan för att kunna klicka i denna typ av pedal, men så snart du lärt dig knycket, sker det utan eftertanke. 

Använd gärna våra filter för att få fram rätt pedal! 

Skor till SPD pedaler

För att vara helt kittad, behöver du även cykelskor. Se till så att de cykelskor du köper är kompatibla med de SPD pedaler du köper. Värt att nämna är att det kan vara skönt att ha med dig extra skor om du ska ut och cykla. Skor som är utformade för att passa med SPD pedaler kan vara lite opraktiska att gå i längre sträckor. SPD SL-pedaler är näst intill omöjliga att gå i, eftersom klossfästena sitter utanpå sulan, vilket gör dem vingliga och otympliga. 

Byt ut dina SPD klossar med jämna mellanrum

Om du upplever att det är svårt att klicka i dina skor, eller att du inte längre sitter fast lika bra, kan anledningen vara att dina klossar har slitits ned. De behöver nämligen bytas ut med jämna mellanrum. Kolla även in våra övriga tillbehör till SPD-pedaler och SPD SL-pedaler.