Filtrera

Visar 1–24 av 447 resultat

Visar 1–24 av 447 resultat

28″-däck – Sveriges vanligaste hjulstorlek

Cykeldäck i 28″ är enormt vanliga i Sverige. Det är en hjulstorlek som sitter på i princip alla 28″standardcyklar” – dvs. klassiska herr- och damcyklar, hybridcyklar, landsvägscyklar/racercyklar, sportcyklar och allt därimellan. 28 tum är en hjulstorlek som är tillräckligt stor för att erbjuda hög fart och fartstabilitet, men utan att vara för stor för att vara svår att accelerera.

28″ blivit något av en standard för vuxencyklar i Sverige (mountainbikes är en annan historia), och sitter på i princip samtliga av våra mest kända cyklar: Monark Karin, Skeppshult Natur, ARC och Nova, Nishiki Pro SLD, Scott Sub-cyklarna… ja, du hänger med – 28″-däck är supervanliga.

Monark Karin – en av de vanligaste cyklarna med cykeldäck i 28″
Monark Karin – en av de vanligaste cyklarna med cykeldäck i 28″

Att välja rätt 28″-cykeldäck

Däck för 28″ har alltså oftast en innerdiameter på 622 mm (så storleken kan se ut såhär: 37-622). Det kan tyckas lite märkligt, men när man pratar om tumstorlekar för cykeldäck så pratar man om ytterdiametern medan när man benämner dem i millimeter så pratar man om innerdiametern. För att göra det hela än mer krångligt så finns det ett fåtal gamla cyklar med hjul som kallas för 28″, men som har en annan innerdiameter än 622.  Detta är dock extremt ovanligt.

För att välja rätt däck till just din cykel är det enklaste sättet därför att titta på däcksidan av ditt nuvarande däck. Där står alltid däckdimensionen, vilket anges i stil med 37-622 där 37 anger bredden och 622 anger innerdiametern på däcket. Genom att använda vårt filter för däckdimension kan du enkelt ange din nuvarande däckdimension. På så vis visar vi endast cykeldäck som passar din cykel. Enkelt va?

28″, 622, 700C – kärt barn har många namn

Det finns många olika sätt att benämna ett cykeldäcks dimensioner. Det sätt som vi rekommenderar är en standard som heter ETRTO, och den benämner däckets innerdiameter i millimeter. Just 28″ har alltså en innerdiameter på 622 millimeter. Av denna anledning går de ibland också under namnet 28.622.

Ibland används även ”franska storlekar”. Det är mest förekommande på racercyklar, men anges på en hel del däck som passar hybridcyklar och gravelbikes också. Logiken bakom denna storleksangivelse flyger över våra huvuden, men när du letar efter 28″ så kallas de för 700 eller 700C. För att förstå hur luddigt det är kan man läsa Schwalbes förklaring:

“French size markings (e.g. 700 x 35C) give the approximate tire outer diameter (700 mm) and width (35 mm). The letter at the end indicates the inner diameter of the tire. In this case, C stands for 622 mm.”

Cykeldäck 28 med reflexsida – ett säkert val

Att köpa cykeldäck 28″ med reflexsida är ett utmärkt sätt att öka sin säkerhet ute i trafiken. Till exempel så syns en cyklist med reflexdäck på hela 125 meters håll i mörker, jämfört med en utan som blir synlig först inom 25 meter. Enligt svensk lag måste alla cyklister ha reflexer på sina hjul, det gäller både fram och bak. Vill man av olika anledningar inte ha reflexer på ekrarna går det dock lika bra att sätta på ett par cykeldäck med reflex. Ska du ut i Europa och cykla så bör du dessutom känna till att det i vissa länder är lag på reflexdäck. Eftersom däck med reflexsida är så effektiva när det kommer till att förebygga olyckor har alla stora tillverkare åtminstone några däckmodeller med reflex.

Dubbdäck 28″ för cykel – för dig som cyklar på vintern

Att vara cyklist här uppe i Norden har sina utmaningar. Då tänker vi i första hand på snön som kommer tidigt och sedan ligger kvar långt in på vårkanten. Majoriteten av cykelpendlare väljer i detta läge att ställa in sin cykel i förrådet till vägarna är snöfria igen. Sedan finns det de som inte låter sig stoppas av varken snö och is, mörker eller köld. Rutinerade vintercyklister vet av erfarenhet att ett par rejäla dubbdäck till cykeln är ett måste för att överhuvudtaget kunna ge sig ut utan att riskera liv och lem.

Ett bra dubbdäck för cykeln består av en mjukare gummisammansättning än “vanliga” däck. Skälet till detta är att gummi har en tendens att hårdna vid låga temperaturer. Mjukt gummi i kombination med dubbar gör så att dina däck får ett fantastiskt grepp på vägen. Med andra ord finns det inga ursäkter för att inte cykelpendla året runt.

28 tum cykeldäck till elcykel – bra att tänka på

Precis som med vanliga cyklar är 28 tum den föredragna hjulstorleken på elcyklar. När det kommer till däck för elcykel så finns det vissa saker att tänka på. Till att börja med är en elcykel i regel mycket tyngre än en standardcykel, vilket innebär att bromssträckan blir längre. Dessutom körs en elcykel generellt i högre hastighet än standardcykeln. Detta leder i sin tur till att däcken slits fortare än på icke-eldrivna cyklar. Av denna anledning är det klokt att investera i ett par 28 tum-däck av hög kvalitet och med bra bromsegenskaper.

Låga priser och snabb leverans hos Tooorch

När du köper 28″-däck, eller något annat för den delen, hos Tooorch så får du alltid prisgaranti, otroligt snabba leveranser (vi skickar allting inom maximalt 4 arbetstimmar) och ett brett sortiment. Vi har däck i 28″ från alla de välkända varumärkena (Schwalbe, Continental, Pirelli och många fler). Vi har också en otroligt trevlig och kunnig kundtjänst.