Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

8 underlag för cykling

Att välja rätt däck handlar oerhört mycket om underlaget man skall cykla på. Många vill kunna cykla på olika underlag – andra vill optimera egenskaper för ett visst underlag. I den här artikeln reder vi ut vilka underlag som finns och hur de påverkar ditt val av däck.

8 olika underlagstyper som beskriver all cykling

Slät asfalt

Slät asfalt är det jämnaste och slätaste underlaget man kan cykla på (såvida man inte cyklar på betong eller trägolv inomhus). Det är ett snabbt underlag där däck med minimalt mönster – slicks – passar bäst.

Däck med slätt mönster är bäst i staden

Om du vill kunna cykla både i staden och på landsbygden – eller både på asfalt och grusväg – behöver du välja ett däck som klarar flera än ett underlag. I våra enkla filter kan du välja flera olika underlag och därmed får du se alla däck som är lämpliga för dina val.

Slät asfalt för träning eller tävling – det jämnaste underlaget

Man bör vara försiktig i hög värme om asfalten är ny – då kan den bli hal. Man bör också vara försiktig tidigt på våren då det ofta kan finnas rullgrus på asfalten. Även vid regn kan halka upstå.

Se alla cykeldäck för slät asfalt. Du kan själv lägga till fler underlag i filtret till höger på sidan du kommer till.

Grov asfalt

Grov asfalt är ett hårt underlag. Det kan antingen vara slätt för det mesta med en del håligheter och ojämnheter, men det kan också vara grov asfalt eller oljegrus med större ojämnheter.

Kullerstensgator är ungefär som grov asfalt: hårt och ojämnt

Oavsett om du cyklar i staden, förorten eller ute på landsbygden finns det många vägar som är hårda men ojämna. Det gäller såklart både dig som vardagscyklar och dig som tränar eller tävlar.

Ojämn asfalt kräver bredare däck med lägre lufttryck

Detta underlag kräver lite mer mönster på däcken och gärna lite bredare däck som kan köras med lite lägre lufttryck för ökad bekvämlighet.

Se alla cykeldäck för grov asfalt. Du kan själv lägga till fler underlag i filtret till höger på sidan du kommer till.

Slät grusväg

Slät grusväg är ett hårt underlag. Det är vanligt med ojämnheter och håligheter i vägen och underlaget är också halare eftersom det ofta finns ett lager finare grus överst som kan ge sämre grepp.

På detta underlag trivs både standardcyklar, hybridcyklar, elcyklar och gravelbikes, men det går även utmärkt att cykla XC / crosscountry mountainbikes med lite slätare däck.

Slät grusväg är ett härligt underlag att cykla på

Här fungerar det bra med lite bredare däck. Man kan med fördel köra på däck med ett slätt centrumparti men man gör bäst i att ha lite grövre mönster på sidorna i synnerhet i svängar. Någon form av punkteringsskydd är att föredra.

Se alla cykeldäck för slät grusväg. Du kan själv lägga till fler underlag i filtret till höger på sidan du kommer till.

Grov grusväg

Grov grusväg är ett ganska omväxlande underlag. Det kan vara hårt med större grus och stenar eller löst med mycket löst grus på vägen.

Här kan man gärna cykla med vanliga standardcyklar om man är lite försiktig men lite mer robusta cyklar som hybrider och gravelbikes trivs bättre. XC / crosscountry mountainbikes fungerar perfekt och även mountainbikes som är avsedda för trailcykling går utmärkt.

De häftigaste upplevelserna finns ofta längst bort… grova grusvägar leder ofta dit

Man bör ha lite grövre mönster på däcken både på centrumpartiet och sidorna och gärna lite bredare däck. Var försiktig när du svänger eftersom löst grus tenderar att vara mycket halt. Ett bra punkteringsskydd är ett utmärkt sätt att skydda sig mot ovälkomna överraskningar.

Se alla cykeldäck för grov grusväg. Du kan själv lägga till fler underlag i filtret till höger på sidan du kommer till.

Hård stig

Hård stig är ett hårt och oftast jämnt underlag. För det mesta är det full fart men eftersom det är en stig kan det också förekomma en del partier med grus, stenar eller andra ojämnheter.

Har man lite grövre däck går det utmärkt att ta sig fram här med en gravelbike men en XC / crosscountry trivs ännu bättre. Många tävlingar i den disciplinen avgörs just på hårda stigar. Ofta används hardtails – mountainbikes med fjädrande framgaffel men utan dämpning bak.

Stigcykling erbjuder ofta de bästa naturupplevelserna

Här behövs däck som är lättrullade – släta centerpartier går utmärkt vilket ger god fart. Man behöver också ha bra mönster på sidorna för grepp i svängar och större volym och bredd för ojämnheter.

Se alla cykeldäck för hård stig. Du kan själv lägga till fler underlag i filtret till höger på sidan du kommer till.

Lös stig

Lös stig är ett utmanande underlag som kräver rejäla däck. Detta är stigar med jord, lera och lösa partier. Här är det nästan omöjligt att cykla med en standardcykel och få skulle nog försöka. Oftast används heldämpade mountainbikes på denna typ av underlag.

Skogscykling på lös stig är utmanande men roligt!

Breda däck är att föredra eftersom ett bredare däck har en större yta att fördela vikten på. Man behöver grovt mönster och höga klackar med stora mellanrum så att däcket ’självrensar’ och släpper jord och lera för bibehållet grepp.

Se alla cykeldäck för lös stig. Du kan själv lägga till fler underlag i filtret till höger på sidan du kommer till.

Grov stig

Grov stig är de allra tuffaste stigarna med tekniskt svåra partier. Det är stigar som kan innehålla både klippor, steniga partier och mycket upp och ner vilket kräver utomordentligt grepp, men som också kan innehålla lösa partier.

Det går att cykla med en hardtail men det är en ganska obekväm upplevelse. Det är nästan obligatoriskt med en heldämpad mountainbike på denna typ av underlag.

Tekniskt svår stig som kräver heldämpad mountainbike

Här fungerar däck med grovt mönster, rejäla klackmönster och gärna mjukare gummiblandningar för att maximera greppet.

Se alla cykeldäck för grov stig. Du kan själv lägga till fler underlag i filtret till höger på sidan du kommer till.

Terräng

Terräng är ett underlag som tar fram de allra tuffaste förhållanden för cykling. Det är lösa mjuka partier omväxlat med tekniska partier med sten, klippor och både uppför och nerför.

Du behöver både en bra heldämpad mountainbike, mod, styrka och kunskap för att cykla säkert på denna typ av underlag.

Den allra svåraste formen av MTB kräver mod och skicklighet

Här behövs breda däck och grova mönster med stora klackar både centralt och på sidorna. Mjuka gummiblandningar fungerar bäst här.

Se alla cykeldäck för terräng. Du kan själv lägga till fler underlag i filtret till höger på sidan du kommer till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.