Filtrera

Visar alla 6 resultat

GP5000 – en testvinnande uppföljare till GP4000

Continental Grand prix 5000 (GP 5000) är uppföljaren till Continental Grand Prix 4000 (GP 4000) som varit ett oerhört populärt däck för landsvägscykling de senaste 14 åren. Däcket – Conti GP 5000 som det kallas – är ett allround-däck som är utvecklat för att passa en stor skara cyklister för varierande underlag och behov.

Snabbt, men ändå slitstarkt

Det behöver vara snabbt och lättrullat eftersom de flesta landsvägscyklister prioriterar fart, men det måste också hålla länge eftersom de flesta cyklar långt. Oavsett om man cyklar långa tävlingar, långturer på träning eller om man tränar många korta pass blir stryktålighet, hållbarhet och slitstyrka viktiga aspekter. Continental hävdar att GP 5000 är hela tjugo procent mer slitstarkt än GP 4000. De säger dessutom att det är tolv procent snabbare.

GP 5000 är ett allround-däck

GP 5000 är lite av en kompromiss – som alla allround-däck – mellan lågt rullmotstånd, bra grepp och tillräckligt punkteringsskydd. För att lyckas med detta och inte få ett däck som är alltför tungt har Continental utvecklat en speciell gummiblandning som heter BlackChili som utvecklats ytterligare i och med att man lanserade GP 5000. Detta har gjort att däcket fungerar utmärkt året runt – utom när det är snö och is såklart. Det klarar våt och kall asfalt utmärkt liksom torr varm asfalt på sommaren.

Lågt rullmotstånd, låg vikt och stabil stomme

En av de aspekter som gjort att GP 5000 har så lågt rullmotstånd är den lätta men stabila och starka stommen. Däckets stomme tillverkas av väv och beroende på trådtätheten i väven avgörs hur följsamt däcket är. I GP 5000 har man kombinerat 3 lager extremt tunn väv. Väven är vävd av extremt tunna trådar vilket ger låg vikt och därtill blir däcket extra slitstarkt. Dessutom blir däcket mer smidigt och följsamt och det ger en mer bekväm cykling. De tre lager väv som man kombinerat i Grand Prix 5000 har vardera en trådtäthet på 110 TPI (threads per inch). Det ger en total TPI på 330 vilket är ett av de allra högsta på marknaden. Med en hög trådtäthet – ett högt TPI tal – kan man göra lättare däck som har lägre rullmotstånd.

Nytt mönster och punkteringsskydd

GP 5000 har också fått ett helt nytt mönster på sidorna. För att ett landsvägsdäck skall vara så lättrullat och snabbt som möjligt har de flesta däck inget mönster på centrumpartiet – det ger det lägsta rullmotståndet. Men på sidorna kan det behövas en del mönster för att öka greppet i svängar när man kör fort. En del hävdar att slicks – dvs däck helt utan mönster – ger det bästa greppet, medan andra hävdar att ett bra mönster ger ännu högre grepp eftersom de små klackarna som bildas i mönstret ”hugger tag” i underlag och asfalt. Continental har utvecklat det nya mönstret på GP 5000 för att få det bästa greppet och man hävdar att man har lyckats. Mönstret är speciellt framställt med laser och är därför mycket exakt i skärningen.

Continental Grand Prix 5000 har dessutom fått ett alldeles nytt och förträffligt punkteringsskydd som Conti kallar Vectran Breaker. Det är ett extra lager stark väv som skyddar mot att vassa föremål tränger igenom gummit och punkterar däcket (eller slangen om man kör med slang). Detta skydd har alltså förbättrats och är nu i storleksordningen 20% starkare än i GP 4000 (hur nu Continental har mätt det vet vi inte).

Grand Prix 5000 – mer bekvämt än 4000!

GP 5000 är också bekvämare att cykla på än GP 4000 som verkligen var känt för att vara ett bekvämt däck. Landsvägsdäck har tenderat att bli bredare de sista 10 åren i takt med att man har upptäckt att lite bredare däck upp till 30 eller 32 mm inte rullar långsammare än de allra smalaste däcken. Därför kan man redan där notera en större volym i luften och bara det ger ökad bekvämlighet. Därtill ger den fina stommen med sitt höga TPI tal en högre bekvämlighet och följsamhet. Bekvämlighet är ju ofta något som kommer när man prioriterar ner lågt rullmotstånd. För att slippa detta problem har Continental utvecklat deras Active Comfort Technology som är ett system som minskar vibrationer och stötar och ökar bekvämligheten utan att ge ett sämre rullmotstånd.

Tillverkas i olika varianter och dimensioner

GP 5000 finns både som clincher (kanttrådsdäck) och slanglöst (tubeless), och tillverkas i bredderna 23, 25, 28 och 32 för både 27,5″ (650B) och 28″ (622/700C).