Här hittar du alla våra lås som är blåa. Ett blått lås kan vara riktigt snyggt – i synnerhet när du matchar din cykel. Håll gärna utkik efter om låset är godkänt av SSF – då får du lättare ut pengar på försäkringen. Vi kan inte nog rekommendera dig att köpa ett godkänt lås!
Bland hundratals lås och ett tiotal kategorier kan det vara svårt att veta vilken typ av lås du vill ha. Med detta filter gör vi det lite enklare att hitta ett cykellås som passar dig och dina behov.
Stöldskyddsföreningen, SSF, tar fram normer och krav för vad som krävs för att ett cykellås skall bli godkänt/certifierat. Försäkringsbolagen kräver att du har ett godkänt cykellås för att hemförsäkringen skall gälla. Vi rekommenderar därför att du alltid ska ha minst 1 godkänt lås till din cykel.
Komplettera gärna ditt godkända lås med ett eller flera lite enklare lås. Det räcker med 1 godkänt lås per cykel.
Generellt är lås med nyckel säkrare än lås med kod (kombinationslås). Kodlås är dock väldigt smidiga - inte minst för de lite yngre. Komplettera gärna ditt godkända lås med ett enklare kodlås - då har du ett tryggt skydd mot tjuvar men slipper ha två nycklar.
Ska du låsa din cykel kring en stolpe eller i ett cykelställ krävs att låset är ganska långt. Om du bara ska ha cykeln låst i garaget så krävs i princip ingen längd alls. För att förenkla valet av cykellås har vi delat in dem i tre olika längdintervaller.
Alla lås graderas i en särskild säkerhetsnivå. Skalan är olika beroende på typ av lås och tillverkare. För att du ska slippa lära dig allt om de olika tillverkarnas olika skalor har vi delat upp alla lås i tre säkerhetsklasser: bas, medel och hög.
Vi följer varje tillverkares rekommendation kring dessa nivåer. Exempelvis gäller följande för Abus: