Filtrera

Visar 1–24 av 78 resultat

Visar 1–24 av 78 resultat

Mer information om Pirelli och deras cykeldäck

Tänker du också på bildäck, formel-1 och rally när du hör Pirelli? Du är inte ensam – men faktum är att Pirelli har börjat utveckla och tillverka cykeldäck i världsklass. Pirelli grundades 1872 och har bland annat ett eget globalt forskningscenter och 4500 patent.

Vad får man när man kombinerar kunskapen från motorsport med cykeldäck? Man får cykeldäck av högsta kvalitet och en körglädje likt en formel-1 bil. Cyklar du landsväg, i skogen eller stadsmiljö så har Pirelli däck som passar din cykel – allt från supersnabba 23 mm-däck för din racercykel till riktigt feta skogsdäck till din mountainbike.

Många års forskning och utveckling och ett stort arbete i att överföra erfarenheterna från formel-1 och bilvärlden har lett till banbrytande teknologier. Med hjälp av ett helt stall tävlingscyklister och ett stort research-team man genomfört över 10,000 mil tester i olika väderlag, på olika underlag och i olika årstider. Man har testat alla aspekter av cykeldäcken i minsta detalj och genomfört vetenskapliga tester med mätinstrument som klarar att mäta detaljer som knappt går att uppfatta. Men kanske framförallt – man har låtit alla testcyklare ge sin bild av själva upplevelsen av däcken i alla dessa tester för att säkerställa att man lyckats återskapa känslan i ett par riktiga Pirelli-däck.

Gummiblandningar

Pirelli har tagit fram fyra olika gummiblandningar till sin nya produktlinje av cykeldäck. För stadscyklar, standardcyklar och elcyklar använder Pirelli en grund-gummiblandning.

För landsvägscykling och racing har Pirelli en särskild gummiblandning som kallas SmartNet Silica. Det är inte bara gummi utan en helt ny teknologi för att maximera lågt rullmotstånd, bra grepp och lång hållbarhet. Pirelli har utvecklat däck med anisotropisk orientering av gummifibrerna. Det betyder att materialet beter sig olika beroende på vilket håll det är placerat. På så sätt har Pirelli lyckats minska rullmotstånd och värmeutveckling och ändå öka elasticiteten vilket minskar energiförlust och därmed minskar alltså rullmotståndet. Den breda ytan på Silica-stavarnas molekyler ökar däckens förmåga att klara vatten och väta vilket ger bättre grepp när det är blött. Slutligen har SmartNet Silica små mikroskopiska stavformade partiklar som är placerade så att dessa cykeldäck får ett naturligt punkteringsskydd och hög stryktålighet. Resultaten har blivit däck som har mycket god stabilitet i hög hastighet och bra grepp på våta underlag. Se alla däck med SmartNet Silica här.

För landsväg och gravel har Pirelli utvecklat en gummiblandning de kallar SpeedGRIP (inte att förväxla med Schwalbes ADDIX SpeedGrip). SpeedGRIP är resultatet av många års kunskap och erfarenhet från racing-världen både när det kommer till Formel1, motorcykelracing och andra tävlingsformer. Denna gummiblandning är utvecklad för att klara alla väderförhållanden oavsett om underlaget är vått eller torrt. De har samma polymer-matris och uppbyggnad som SmartGRIP för Scorpion-däcken (se nedan) men med ännu mer fokus på fart och lågt rullmotstånd. För landsväg och gravel ställs även höga krav på slitstyrka och lång hållbarhet både på asfalt och blandade underlag. SpeedGRIP har samma goda slitstyrka som Scorpion-däcken och samma höga ”kemiska grepp” eller våtgrepp och en mer effektivt energihantering som ger det låga rullmotståndet. Se alla däck med SpeedGRIP här.

För mountainbiking har Pirelli tagit fram en särskild gummiblandning som heter Pirelli SmartGRIP. Pirelli har lagt stor omsorg och mycket forskning på att lyckas skapa en bred produktlinje av MTB-däck som alla baseras på samma gummiblandning. Poängen med detta är att man inte skall behöva byta däck beroende på om underlaget är torrt eller blött – precis som i rally och bilracing behöver man gummi som klarar båda. När man lyckats med detta kunde man optimera MTB-däcken för det underlag de var ämnade för och fokusera på designen av klackarnas mönster på däcken. Pirelli har mountainbikedäck som passar allt från hård, blandad och mjuk terräng och de har tagit fram särskilda däck för att användas som bakdäck. Se alla däck med SmartGRIP här.

Mönsterdesign på Pirellis cykeldäck

Även i mönster har Pirelli tagit lärdom från motorsportvärlden och sina stora framgångar här. En funktionell design med speciella skåror ger bra cykelkomfort och bra vattendränering. Den branta vinkeln på mönstret i centerpartiet ökar slitstyrkan och de lite mer laterala skårorna på sidorna ger bättre styrförmåga i låga snabba svängar. Det blixtliknande mönstret är också utvecklat för att minska ljudvolymen och ge en bekvämare färd.

Man har också jobbat med konturen på framförallt landsvägsdäcken. Genom att utveckla sidoväggarna och slitbanan tillsammans har man lyckats öka stabiliteten i höga hastigheter och uppnå bättre kontroll vid svängar. Testcyklisterna har också rapporterat upplevelsen av bättre respons och härlig känsla.

Vi vet att Pirelli kommer att fortsätta att satsa stenhårt på cykeldäck och vi tror att det kommer att fortsätta komma många nya innovationer och spännande däck. Vi på Tooorch kommer att fortsätta att satsa på Pirelli alltid hålla hela Pirellis sortiment hemma.