Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Tubeless Ready och slanglöst till MTB

Tubeless Ready som monteras slanglöst har vuxit enormt i popularitet för mountainbikes de senaste åren. Det finns många myter om hur mycket bättre det är och vad skillnaderna är jämfört med slang. Vi reder ut begreppen!

sammanfattning tubeless och slanglöst för MTB

Vi på Tooorch är stora förespråkare för Tubeless och att köra slanglöst med mountainbikes. Vi kör själva våra Ibisar på både Schwalbe Magic Mary, Nobby Nic och Hans Dampf slanglöst. Det är enkelt, smidigt och fungerar toppen. Det finns dock både fördelar och nackdelar och därför går vi igenom fenomenet i mer detalj. Se alla våra Tubeless Ready-däck här.

Låt oss börja med att krossa myten om att det är kladdigt, meckigt och jobbigt att montera. Tätningsvätskan är verkligen inte alls kladdig. Den är vit och rinnig som grädde och den är vattenlöslig så om du skulle spilla lite är det enkelt att spola bort. Se till att vara utomhus så kommer du skratta åt ditt eget motstånd som handlade om ’kladdet’ – för det finns inget kladd! Se alla våra tätningsvätskor här.

Det är superenkelt att montera däck slanglöst. Vi har skrivit en hel artikel om hur du gör – läs gärna hela artikeln om att montera slanglöst här. Om du undrar andra saker om slanglöst, Tubeless och Tubeless Ready har vi samlat flera stycken artiklar i ämnet i samlingsartiklen allt du behöver veta om Tubless.

Om du gillar att hoppa är slanglöst bäst – du slipper snakebite-punktering!

Fördelarna med Tubeless och slanglöst

  1. En av de vanligaste punkteringarna kallas ”snake bite” och det uppstår när man har lite lägre lufttryck och får genomslag – dvs att en sten eller rot pressar ihop däcket så hårt att slangen kläms mellan fälgen och däcket (och stenen). Det blir ofta två små hål bredvid varandra (ser ut lite som ett ormbett sägs det – även om jag själv aldrig sett en orm bita förut). När du monterar däcken slanglöst eliminerar du den här typen av punkteringar helt
  2. Även andra punkteringar slipper du – små hål tätas effektivt av tätningsvätskan som flyter runt inne i däcket. När man gör den årliga servicen märker man ofta flera stickor och objekt som stuckit in i däcket som man aldrig märkte när det hände eftersom tätningsvätskan fixat problemet.
  3. Kan köra med lägre lufttryck vilket ger bättre grepp, ökad bekvämlighet och bättre ”flow” i åkningen
  4. Man får vanligtvis ett lättare hjul
  5. Många cyklister upplever att de får en bättre känsla för stigen när de kör slanglöst

Nackdelarna med Tubeless /slanglöst för MTB

  1. Tätningsvätska är ganska dyrt
  2. Man behöver fylla på några gånger om året
  3. Man behöver göra service /rengöra och fylla på ny vätska någon gång om året
  4. Man kan fortfarande få punktering så man måste ändå ha med pump och slang
  5. Med lägre lufttryck riskerar du lättare att skada dina fälgar vid genomslag
  6. Att byta däck kan vara en lite kladdigare process än om man monterar däcken med slang
slanglösa däck på XC-cykel
I princip alla som tävlar i XC kör slanglöst

Är Tubeless Ready-däck lättare när de monteras slanglöst?

Det korta svaret är ja. När man kombinerar vikten på däcket, tätningsvätskan, tubeless-ventilerna och tejpen och jämför med vikten för en slang ser man att man sparar 100-200 gram per hjul. Det kanske inte låter så mycket och det kan vara svårt att känna skillnaden. Det motsvarar ungefär 10-20% av ett 29″ MTB däck så det är ingen gigantisk skillnad. Det är alltså inte för vikten som man väljer att montera däcken slanglöst även om detta bidrar till den härligare känslan (besparing i hjulet ger stor effekt på rotationsmomentet som krävs varför du blir mindre trött i benen med lättare hjul).

Är det dyrare att köra slanglöst?

Det beror verkligen på vilka däck du väljer och vad du jämför med. Självklart är det dyrt om du måste byta fälgar. Det är också dyrare att köpa tubeless-ventiler, tejp och vätska än det är att köpa en slang. Det är svårt att mäta vad kostnaden för punkteringar är – om du är en MTB-cyklist som lagar dina slangar blir det ju väldigt billigt, men om du byter slang vid varje punktering blir det snabbt dyrare. Det kan till och med bli billigare med tubeless; om en slang kostar 69 kronor och ventil + vätska + tubeless-tejp kanske kostar 180 kr (för ett hjul) betyder det – om du byter slang vid varje punktering – att vid tredje punkteringen hade det blivit billigare med tubeless.

Finns det olika slanglösa system?

Från början fannst det något som hette UST (Uniform System Tubeless) som var den första standarden för slanglösa mountainbike-däck. Dessa däck kräver en speciell fälg som saknar genomgående hål för ekrarna. Däcken har en speciell kant som passar in på ett speciellt sätt i fälgen vilket skapar lufttätheten. De tillverkas till extremt små varianser och passar väldigt exakt i fälgen. Därför behöver de heller inte tätningsvätska. Men dessa däck (och fälgar) är väldigt dyra eftersom de måste vara så precisa i sin passning. De är även tyngre och har i princip helt tappat i popularitet.

Det finns många namn på däck som är förberedda på att monteras utan slang. Den vanligaste termen är Tubeless Ready – det är också den termen vi använder i våra filter i vår webshop. Schwalbe som gillar att vara annorlunda kallar alla sina Tubeless Ready däck istället Tubeless Easy – men det är samma sak. Detta är däck som monteras på fälgar som är förberedda för Tubeless-montering tillsammans med tätningsvätska. Man kan dock med lite tejp och kunskap konvertera vilken fälg som helst till tubeless.

Hur stora hål kan tätningsvätskan täta?

Det varierar väldigt mycket och beror på en rad faktorer – vilket däck du kör med, vilken typ av hål som uppstår, var på däcket hålet dyker upp osv. Ibland kan ett tillsynes litet hål vägra att självläka, medan andra större hål tätas utan problem. De flesta hålen tätas utan att du märker det alls och utan någon tryckförlust i däcken. Ibland upplever man att man får lite pyspunka ett tag och man behöver pumpa upp däcket och cykla vidare – ibland ett par gånger. Därefter tätas hålet och däcket är som nytt igen. Därför är det en bra idé att prova att pumpa upp däcket innan du tar av det och monterar slang.

Det tycks som att hål som är snygga skärsår i däcket på 5-8 mm brukar kunna självläka – givetvis under förutsättning att du har flytande vätska i däcket (vätskan håller sig flytande i 2-7 månader brukar man säga).

Ibland är hålet så stort att tätningsvätskan inte klarar av att täta hålet. Du kommer då att uppleva det som en helt vanlig punktering. Om du har med dig ett Tubeless Repair Kit är det en enkel sak att laga hålet. Läs gärna vår enkla steg-för-steg guide om hur du gör för att laga hålet; ”3 enkla steg för att laga tubeless-däck”.

Härligare mountainbiking med slanglösa däck!
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.