Filtrera

Visar 1–24 av 27 resultat

Visar 1–24 av 27 resultat

Mer information om däck till rullstolar

När man ställer in och konfigurerar sin rullstol är det lätt att missa att tänka på vikten av att ha rätt däck och hjul. Det är en aspekt som har stor inverkan på känslan när man kör. Valet av däck påverkas mest av hur och var du huvudsakligen kommer att använda din rullstol – inomhus eller utomhus – och vilket underlag du kommer att köra på.

Personer som använder rullstol har olika preferenser och föredrar därför olika däck. Du kanske vill prioritera snabbhet och lätthet i åkningen för att maximera frihetskänslan – då bör du välja lättrullade däck med minimalt mönster som du kan köra med lite högre lufttryck.

Om du har återkommande problem med smärtor är det viktigt att du väljer däck som har begränsat mönster och lite mer volym (bredare) så att du kan köra på lägre lufttryck vilket begränsar vibrationerna och stötar från ojämnt underlag. Det finns punkteringsfria däck till rullstol men de ger stötigare gång och är inte bäst om man kör på ojämna underlag.

Prata med någon som vet

Rullstolar har normalt två olika uppsättningar hjul: ett par små hjul fram (framhjul) och ett par stora hjul bak som är drivhjulen. Aspekter som smidighet, fart, manövreringsförmåga och kontroll är alla viktiga aspekter när du väljer rullstolsdäck till dina hjul.

Om du är osäker på vad som är viktigt just för dig kan det vara en bra idé att prata med en sakkunnig på området innan du väljer – landstinget erbjuder rådgivning och den du pratade med när du valde rullstol kanske kan hjälpa till – eller en sjukgymnast. Om du står inför att välja rullstol är det en bra idé att prova flera olika eftersom varje rullstol kan ge helt olika känsla. Ett annat bra tips är att söka på forum och i grupper med andra rullstolsbrukare och höra hur de tänker.

Mönster för rullstolsdäck

När det kommer till mönster finns det allt ifrån slicks utan mönster till grovmönstrade däck som i det närmaste liknar mountainbikedäck. Ju mindre mönster du har, desto lättare kommer däcken att rulla. Riktigt grovt mönster behöver du endast om du kör på grus och terräng – de däcken kommer att ha högre rullmotstånd. Gummiblandningen påverkar också åkningen. Ju hårdare gummi, desto lättare rullar däcket men desto obekvämare blir också åkningen. Ett hårt gummi har också sämre grepp än ett däck med mjukare gummiblandning.

Kontrollera lufttrycket

När du väljer däck med slang och luft är det viktigt att du kontrollerar lufttrycket ofta. Det kan vara bra att införskaffa en däcktrycksmätare – vi rekommenderar alltid de digitala mätarna eftersom de ger bäst noggrannhet. Alla däck och slangar som håller luft läcker något hela tiden varför man behöver kontrollera och pumpa däcken regelbundet.

Rätt lufttryck beror på vad du prioriterar och vilket däck du väljer. Bredare däck med stabilare stomme kan köras på lägre lufttryck – neråt 2-3 bar, medan smalare däck kan köras på höga lufttryck uppåt 8 bar. Lågt tryck ökar bekvämlighet – högt tryck minskar rullmotstånd.

Hur byter man däck på en rullstol?

Det är enkelt att byta däck och slang på en rullstol. Hjulen sitter oftast med snabbkoppling och du kanske har en rullstol där hjulen tas av ofta för inpackning i bil eller liknande. Släpp ut all luften ur slangen. Du behöver två eller tre däckavtagare för att få av däcket. Det är ett litet verktyg som du sticker in mellan fälgen och däcket och bänder ut däcket med. När du bänt ut den första för du in en andra och redan när du bänder ut däckkanten den andra gången bör däcket ge med sig.

Läs gärna vår guide om hur du byter däck och slang – där får du också lära dig hur du tar av däcket med tydliga instruktiva bilder. Om du inte kan byta däck själv kanske någon i familjen eller en vän kan hjälpa dig – visa hen vår guide så kan ni göra det tillsammans.

Schwalbe är vår favorit för rullstolsdäck

Schwalbe är en av världens absolut största tillverkare av cykeldäck, men de är också väldigt stora på just rullstolsdäck. Vi har valt att sälja hela Schwalbes sortiment. Du hittar alltså allt från de billigaste varianterna till riktiga high end-rullstolsdäck.