Hos Tooorch anges alla däckdimensioner enligt ETRTO-standard, vilket innebär att de anges enligt t.ex. 37-622 där 37 anger bredden på däcket i millimeter och 622 är innerdiametern i millimeter.
Dimensionerna står alltid angivna på däcksidan, så det i särklass enklaste sättet att välja rätt däck är att titta på dina nuvarande däck och ange samma dimension i filtret "Däckdimension". På så vis kan du vara helt säker på att få ett par däck som passar dig och din cykel.
*ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization).
Hjulstorlek
Hjulstorlek är ett vanligt mått när man köper cykel, men för att köpa däck är det ett väldigt dåligt mått - däcket behöver ju inte bara passa fälgens diameter, utan även fälgens bredd.
För att välja rätt däck rekommenderar vi istället att du använder filtret däckdimension. Där anges både bredd och innerdiameter på däcket i stil med 32-622 där 32 är bredden (i millimeter) och 622 är innerdiametern (i millimeter).
Håll gärna över frågetecknet på filtret däckdimension för mer information.
För att göra det enklare att hitta rätt cykeldäck har vi klassat alla modeller utifrån hur väl de passar på olika underlag. Följande underlag finns: Du kan läsa mer om de olika underlagen i vår artikel 8 underlag för cykling.
För att göra det enklare att välja rätt cykeldäck har vi uppfunnit en egen skala över hur grovt mönstrat ett däck är.
Däck som helt (eller nästintill) saknar mönster kallas för minimal/slicks. Däck som har riktigt grovt mönster kallas för grovt. Allt därimellan kallas för allround.
Vår egen skala - så att du kan jämföra olika tillverkare
Tooorch har uppfunnit en egen tregradig skala över hur mycket punkteringsskydd ett enskilt cykeldäck har: lågt, medelhögt eller högt.
Vår tregradiga skala bygger på tillverkarnas egna punkteringsnivåer. Exempelvis har både Continental och Schwalbe en 7-gradig skala, och vi klassar 1-3 som lågt, 4-5 som medelhögt och 6-7 som högt. På liknande vis har vi översatt de tillverkare som har andra typer av graderingar.
Vilken nivå av punkteringsskydd behöver jag?
De däck som vi kallar "medelhöga" kallas ofta "punkteringssäkra". Dessa däck duger mer än väl för de allra flesta cyklister. Om du däremot ofta cyklar på platser med högre risk - eller är rejält trött på punktering - rekommenderar vi att du väljer ett däck med "högt" punkteringsskydd.
Observera att alla däck har, eftersom de är tillverkade i gummi, ett grundläggande skydd mot punkteringar. När man pratar om punkteringsskydd pratar man om ett extra lager väv som lagts i däcket för att stå emot yttre föremål.
Bland hundratals lås och ett tiotal kategorier kan det vara svårt att veta vilken typ av lås du vill ha. Med detta filter gör vi det lite enklare att hitta ett cykellås som passar dig och dina behov.
Stöldskyddsföreningen, SSF, tar fram normer och krav för vad som krävs för att ett cykellås skall bli godkänt/certifierat. Försäkringsbolagen kräver att du har ett godkänt cykellås för att hemförsäkringen skall gälla. Vi rekommenderar därför att du alltid ska ha minst 1 godkänt lås till din cykel.
Komplettera gärna ditt godkända lås med ett eller flera lite enklare lås. Det räcker med 1 godkänt lås per cykel.
Generellt är lås med nyckel säkrare än lås med kod (kombinationslås). Kodlås är dock väldigt smidiga - inte minst för de lite yngre. Komplettera gärna ditt godkända lås med ett enklare kodlås - då har du ett tryggt skydd mot tjuvar men slipper ha två nycklar.
Ska du låsa din cykel kring en stolpe eller i ett cykelställ krävs att låset är ganska långt. Om du bara ska ha cykeln låst i garaget så krävs i princip ingen längd alls. För att förenkla valet av cykellås har vi delat in dem i tre olika längdintervaller.
Alla lås graderas i en särskild säkerhetsnivå. Skalan är olika beroende på typ av lås och tillverkare. För att du ska slippa lära dig allt om de olika tillverkarnas olika skalor har vi delat upp alla lås i tre säkerhetsklasser: bas, medel och hög.
Vi följer varje tillverkares rekommendation kring dessa nivåer. Exempelvis gäller följande för Abus:
Alla behöver inte världens mest kraftfulla cykellampa. Ibland räcker det med något litet för att bli sedd. I andra fall krävs det mer. För att göra det enklare för dig att välja rätt har vi klassificerat alla våra cykellampor i en av tre kategorier:
Synas - de enklaste lamporna för dig som cyklar i stan eller på upplysta vägar. Andra trafikanter ser dig, men de ökar inte nämnvärt din syn framåt.
Se och synas - lamporna för dig som inte bara vill bli sedd, utan även se framåt. Dessa lampor är perfekta för dig som pendlar eller av annan anledning cyklar på helt eller delvis mörka vägar
Se och träna - när du cyklar i skogen eller tar ett landsvägspass i mörkret krävs en ganska rejäl lampa för att göra cyklingen både rolig och trygg. Här hittar du de lampor som lämpar sig väl för träning (och tävling).
Filtrera fram den belysning som passar just din aktivitet!
Om du inte hittar din aktivitet kan du vara i fel kategori. Vi har medvetet gjort att exempelvis pannlampor inte passar någon cykeldisciplin (eftersom du då ska ha en hjälmlampa eller cykellampa) och följdaktligen passar ingen cykellampa för promenader, löpning eller orientering (då ska du ha en pannlampa).
Ljusstyrka är långt ifrån allt. Det viktigaste kring en lampa är att den passar bra för ditt användningsområde. I trafiken är en för stark lampa t.ex. bländande och ger kortare batteritid. Det finns dock lägen där ljusstyrkan är en avgörande faktor. Vi har därför delat in all belysning i fyra kategorier:
Under 500 lumen - enklare lampor som funkar toppen för vardagscykling. Över 100 lumen går det bra i kolmörker. Närmar du dig 500 funkar det bra för pendling och medelsnabb mörkercykling i upp till 25-30 km/h.
500 - 999 lumen - här hittar du lampor som är perfekta för pendling och snabbare mörkercykling upp till 33 km/h.
1000 - 1999 lumen - riktigt kraftfulla lampor som är grymma för MTB och riktigt snabb pendling eller träning i hastigheter över 33 km/h. Eller för dig som helt enkelt vill ha det bästa och gillar mycket ljus.
2000 lumen eller mer - de kraftfullaste lamporna för MTB eller annan cykling i kolmörker i skog och terräng.
Svensk lag säger att du måste ha belysning när du cyklar i mörker. Dessutom ställs en del krav på hur lampan skall fungera. Med detta filter kan du enkelt filtrera fram de lampor som är godkända enligt lagen.
Klicka här om du vill läsa mer om hur de exakta kraven ser ut.
Laddningsbar
En laddningsbar lampa har uppenbara fördelar. Här kan du enkelt välja att filtrera fram lampor som laddas via USB eller via eluttaget.
Generellt kan man säga att superstarka lampor laddas via eluttag, medan vanliga lampor klarar att laddas via USB.
Inom cykelvärlden finns det ofta ett antal olika standarder - men när det gäller pedaler är det enkelt: 99% av alla pedaler och 99% av alla cyklar (vevarmar) har samma gänga (9/16"). Vi kallar den därför för standard.
De övriga 1% har en engelsk gänga. Om du har en sådan vet du om det.
Det finns ett antal typer av pedaler. För vanlig cykling rekommenderar vi helt enkelt standardpedaler.
Standardpedal: den typen av pedaler som sitter på vanliga hederliga vardagscyklar
Plattformspedal: en platt pedal gjord för att cykla mountainbike med. Den har "piggar" som sticker upp för att ge ökat grepp. Bör användas med cykelskor avsedda för just plattformspedal.
Cliplesspedaler: pedaler där du "klickar fast" skon. De kallas ofta lite felaktigt för clipspedaler. Det finns en mängd standarder för själva ifästningen, men de vanligaste är Shimanos SPD (för mountainbike och pendling) och SPD-SL (för landsvägscykling).
Kombipedaler: en pedal som på ena sidan är clipless, men på andra sidan är en standarpedal. Detta är mycket smidigt och populärt bland pendlare, eftersom man kan klicka i när man pendlar men om du bara ska ta en kort sväng till affären så kan du ha vanliga skor på den sidan utan clips.
Klossen är den del som fäster skon på cykelpedalen. Det finns ett antal varianter av klossar. Om du har cykelskor med klossar, men inte vet exakt vilken så har du med 99% säkerhet SPD.
De vanligaste typerna är:
SPD: fästs med 2 hål i skon. Används för primärt MTB, pendling och spinning, men även för gravel (ibland) och landsvägscykling (sällan)
SPD-SL: fästs med 3 hål i skon. Används för landsvägscykling.
När du ska köpa en cykelpump är det absolut viktigaste att den passar den ventil du har på din cykel. Med detta filter visar du enkelt de cykelpumpar som passar just din ventil. På bilden nedan ser du hur de olika ventiltyperna ser ut.
Alla cykelstyren är har 22.2 mm i diameter i ändarna.
Vissa styren är 31.8 mm i mitten på styret, och smalnar sakta av och blir 22.2 mm i ändarna. Dessa styren sitter oftast på mountainbikes och sportcyklar.
Om du är osäker på diametern på ditt styre rekommenderar vi att du väljer en ringklocka som passar båda diametrarna - på så vis är du 100% säker på att ringklockan passar din cykel.