Filtrera

Visar 1–24 av 50 resultat

Visar 1–24 av 50 resultat

Dubbdäck för vintercykling – hur bra är det?

Till att börja med så ställer de flesta cyklister in cykeln i förrådet ungefär samtidigt som det är dags att ställa tillbaka klockan, eller ställa in grillen och utemöblerna för säsongen. När det är kallt och halt på gatorna ökar nämligen risken för att trilla. Men vad gör man om man är van att cykla från tidig vår till sen höst och vill fortsätta cykla fastän snön vräker ner? Lösningen stavas dubbdäck för cykeln. Men fungerar de så bra som tillverkarna hävdar? Vågar man lita på att ens vinterdäck klarar att behålla greppet på snö och is? Låt inte cykeln stå i vinter - använd dubbdäck istället! Svaret är entydigt: Ja! Dubbdäck för cyklar är lika pålitliga som vinterdäck för bilen. Sedan krävs så klart sunt förnuft. Är det blixthalka ute så ska man alltid ta det väldigt försiktigt, särskilt när det kommer till inbromsningar och svängar.

Cykeldäck med dubbar är pendlarens bästa vän

Det finns många fördelar med att cykelpendla till jobbet, jämfört med i stort sett alla andra transportsätt.. Inte nog med att du får daglig motion, att cykelpendla året runt är dessutom riktigt roligt! När det kommer till cykelpendling så går det också ofta snabbare än om du skulle ha tagit bussen. Många tycker att en nackdel är att man inte kan cykla året runt, men ack så fel de har. Genom att montera på ett par dubbdäck på cykeln har du löst merparten av det krångliga med vintercykling. Att cykla på snö och is med sommardäck är rentav livsfarligt, medan det med ett par dubbdäck på cykeln går hur lätt som helst.

Men mountainbike då? Funkar cykeldäck med dubbar för stigcykling?

Naturligtvis funkar vinterdäck lika bra för MTB-cykling som vanlig cykling! I vårt breda sortiment hittar du inte bara dubbdäck för hybridcyklar och standardcyklar, utan också vinterdäck för mountainbikes. Den mest kända (och enligt oss den bästa) modellen heter Schwalbe Ice Spiker Pro, men även andra varumärken än Schwalbe tillverkar mtb-däck med dubbar.

Schwalbe, Continental och andra välkända kvalitetstillverkare av vinterdäck för cykel

Hos Tooorch hittar du bara dubbdäck av hög kvalitet. Vi säljer helt enkelt bara de modeller vi själva skulle vilja ha på våra cyklar – och vi vill inte ha sladdriga varianter med få dubbar utan vi vill ha bra gummiblandningar (för att få bra grepp) och många dubbar för att öka säkerheten. Vi säljer, bland annat, hela sortimentet från Schwalbe och Continental.

SCHWALBES DUBBDÄCK

Schwalbe tillverkar dubbdäck i tre olika serier:

  • Schwalbe Marathon Winter Plus – vår rekommendation till allt förutom MTB. Endast 16% högre rullmotstånd än ett sommardäck (i princip samtliga övriga dubbdäck har cirka 40% högre rullmotstånd).
  • Schwalbe Winter – utmärkt vinterdäck för kortare pendling och ”vardagscykling”. Liknar Marathon Winter Plus, men har färre antal dubbar och ett lägre punkteringsskydd.
  • Schwalbe Ice Spiker Pro – Specialtillverkat vinterdäck för mountainbikes. Det finaste däcket på marknaden. Tillverkas både som vikbar och vanlig modell.

CONTINENTALS DUBBDÄCK

Continental tillverkar två olika dubbdäck. De tillverkar också ett vinterdäck utan dubbar (Continental Top Contact Winter II Premium).

Att tänka på vid köp av dubbdäck till cykel

När du väljer dubbdäck är det som med det mesta – börja med dina behov och dina preferenser. Utgå från hur mycket du cyklar, hur ofta brukar det vara is och snö där du kör, samt hur du prioriterar när det kommer till säkerhet, ekonomi och bekvämlighet? Det har genomförts ett stort test av vinterdäck av VTI som är ett statligt oberoende organ. Vi återger testet i vår artikel ”Test av vinterdäck och dubbdäck för cykel” här. Här har du en liten sammanfattad guide:

  1. SÄKERHET: flest dubbar vinner. Du får bättre grepp och kortare bromssträcka med däck som har fler dubbar. Välj mellan däck med 120 dubbar eller däck med 240 dubbar.
  2. PRISLAPP: Det finns dubbdäck från några få hundralappar upp till en tusenlappar. Bara du kan avgöra hur mycket du vill spendera. De lite dyrare däcken är generellt mycket bättre.
  3. EKONOMI: Alla dubbdäck slits. Du kan räkna med att ett bra dubbdäck håller 4-5 vintrar lite beroende på hur mycket du cyklar. Dessutom tappar dubbdäck dubb – men de bästa däcken tappar mindre än de billigaste.
  4. RULLMOTSTÅND: Här finns det två kategorier: a) Schwalbe Marathon Winter Plus och b) de flesta andra dubbdäck. Det är faktiskt så att Schwalbe-däcket med 240 dubbar har betydligt lägre rullmotstånd än alla de andra dubbdäcken. Läs mer i vår artikel om rullmotstånd för dubbdäck.

Blir det större rullmotstånd och tyngre cykling med dubbdäck?

Ja – dubbdäck till cykel oftast har ett högre rullmotstånd än vanliga cykeldäck. Men alla dubbdäck ger inte lika stor ökning av rullmotståndet. I VTI’s test fanns båda Schwalbes däck (med 240 respektive 120 dubbar) och även Continentals dubbfria vinterdäck. Vidare hade man också med en rad andra tillverkare i testet. Resultaten visade att det bästa däcket – Schwalbe Marathon Winter Plus med 240 dubbar hade ett rullmotstånd som endast var 16% högre än ett motsvarande sommardäck, till skillnad från alla andra dubbdäck som låg på ca 40% högre rullmotstånd. En ökning med 40% är utan tvekan en stor skillnad och man kommer helt klart att märka. För dig som pendlar och/eller cyklar mycket betyder det att vi utan tvekan rekommenderar Schwalbe Marathon Winter Plus. Läs hela artikeln om rullmotstånd för dubbdäck till cykel här.

Får jag sämre grepp med dubbdäck på asfalt?

En aspekt som man kan fundera på inför ett dubbdäcksköp till cykeln är hur det blir de dagar när det inte är snö och is. Har dubbdäcken sämre grepp och bromsförmåga på torr och blöt asfalt jämfört med cykeldäck utan dubb? Enligt VTI’s test är svaret nej – man kan inte påvisa någon egentlig skillnad i grepp eller vägegenskaper mellan dubbdäck och cykeldäck utan dubb. Detta betyder att du lugnt kan byta däck inför halkan och cykla med dina dubbdäck hela vintern även de dagar när det inte är halt ute. Värt att tänka på när det kommer till dubbdäck är att de kan tappa dubbar – framförallt vid tvära inbromsningar. Detta gäller i synnerhet om hjulet låser sig och däcket sladdar mot torr asfalt. Ta det därför gärna lugnt när du cyklar.

Vinterdäck för cykel med reflexsida gör att du syns i mörkret

Till att börja med så innebär vintern inte bara is och halka på vägarna, utan också kompakt mörker större delen av dygnet. Och ju längre norrut du bor, desto mörkare blir det. Med andra ord är det extremt viktigt att du syns ordentligt när du är ute i trafiken. Med ett par smarta vinterdäck med reflexsida ökar du din synlighet markant, samtidigt som du får bra grepp på vägen. Klicka här för att se våra dubbade vinterdäck med reflexer.

Ska man välja vinterdäck med eller utan dubbar till sin cykel?

Prioriterar du säkerhet så råder vi dig att köpa cykeldäck med dubbar, ju fler desto bättre. När det kommer till vinterdäck för cykel så bör du utgå från hur vinterväglaget är där du bor. Är det ingen is och snö på vägarna kan du gott välja cykeldäck utan dubbar. Är det däremot halt som en skridskobana behöver du ett par rejäla dubbdäck för att inte trilla ute i trafiken. Cyklar du fort, tar snäva svängar och lutar dig i kurvorna? Då kan det vara bra att investera i dubbdäck med dubbar även på sidorna. Brukar du mest cykla till och från jobbet rekommenderar vi istället att du köper ett par vanliga cykeldäck med dubbar på däckets ovansida.

16″, 26″, 28″ eller 29 tum – Vi har dubbdäck i de vanligaste storlekarna

När det kommer till att köpa ett par vinterdäck till cykeln så är det viktigt att du väljer ett par däck som passar din cykel. Hos Tooorch har vi cykeldubbdäck i storlekar från 16 tum upp till 29 tum. I fråga om rätt storlek är det också viktigt att du väljer rätt breddspann på däcket. Välj rätt breddspann, från 28-33 mm till 59-66, uppe i menyn till vänster.

Prisgaranti och galet snabb leverans på vinterdäck för cykel

Förutom att vi kan erbjuda bra priser på allt vi säljer så har vi också kanske världens enklaste prisgaranti. Detta gäller förstås även för cykeldubbdäck. Och, eftersom vi cyklister inte är kända för att vara ute i god tid, så kör vi självklart med galet snabb leverans! Med andra ord slipper du ta bilen eller bussen när snön börjar falla bara för att du inte hunnit få hem dina dubbdäck ännu.