Filtrera

Visar 1–24 av 443 resultat

Visar 1–24 av 443 resultat

Mer information om elcykeldäck

Det finns flera aspekter att tänka på när du skall välja däck till din elcykel. Du behöver fundera på var du skall cykla – vilket underlag som du vanligen möter på din väg. Det avgör vilket mönster du skall välja. Dina preferenser runt säkerhet är en annan aspekt som är viktig. Säkerheten påverkas av däckens grepp, stabilitet och bromsverkan. Cykelupplevelsen påverkas av rullmotståndet och det kan vara bra med punkteringsskydd för att slippa punktering. Därtill är slitstyrkan viktig för din ekonomi. Vi reder ut begreppen omkring dessa aspekter nedan.

Mönster

Låt oss börja med mönstret på däcket. Mönstringen på däck till en elcykel har mest att göra med var man cyklar. Om man cyklar mest på asfalt kan man köra med däck med ett väldigt slätt däckmönster – vi kallar det ”minimal/slicks” i våra filter. Om du cyklar däremot även cyklar en del på grusväg är det bättre med ett mönster som är lite grövre. Det kallar vi ”allround” i våra filter.

Om man cyklar i skogen, på klippor och stenar och på grova stigar behöver man ett grovt mönstrat cykeldäck. Vi kallar det ”grovt” i våra filter och du får se allt från gravel/cyclocross-däck till mountainbike-däck. En el-MTB använder i princip samma cykeldäck som en vanligt MTB.

Säkerhetsaspekter vid val av däck

När man cyklar elcykel har man ofta en högre genomsnittlig hastighet än när man cyklar en traditionell cykel utan elmotor. Vidare är en elcykel nästan alltid mycket tyngre än en vanlig cykel. Det beror både på batteri, motor och vanligen en grövre ram. Högre hastighet och större vikt innebär att det är svårare att bromsa en elcykel. Det gör att valet av däck blir ännu viktigare – både bromsverkan och friktion är viktiga aspekter när det kommer till hög fart.

Stabilitet är också en viktig aspekt för däck till elcykel. Återigen eftersom elcyklar framförs snabbare och behöver en högre grad av stabilitet. Det som påverkar stabiliteten på ett cykeldäck är dels det som kallas stommen, och dels sidoväggarna. Stommen är en uppbyggnad av väv och gummi som är själva ryggraden i däcket, och sidoväggarna är precis som det låter sidorna på däcket. Det finns däck med extra förstärkta sidoväggar både för att vara mer skyddande mot punktering och för att öka stabiliteten. Kontrollera vad som gäller för det däck du väljer och läs mer om sidoväggar och stomme under produktinformationen.

Lagarna som reglerar elcykel

Det är viktigt att veta att det varken i Europa eller i Sverige finns en lag som dikterar vilka cykeldäck du måste ha på en elcykel. Det finns däremot rekommendationer och det finns riktigt bra däck som är designade och tillverkade speciellt riktade mot elcyklar.

EU-lagen ECE-75R

Det finns en regulation om elcyklar inom EU som heter ECE-75R. Den beskriver vad som rekommenderas till elcyklar, men den är inte tvingande vad gäller däck så länge som den totala vikten inklusive förare inte överstiger 150 kilo och bredden på däcken inte överstiger 67 mm. Det finns ingen dokumentation från EU om vilka däck som rekommenderas till elcykel, men det finns flera tillverkare som producerar däck som är särskilt lämpade för elcykel.