Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Olika cykeldäck fram och bak

De flesta av oss kör med samma modell av cykeldäck bak och fram på våra cyklar och är nöjda med det. Det finns dock situationer där man kan optimera cykelns egenskaper med olika däck fram och bak. Här går vi igenom fenomenet och ger råd till bra paket.

sammanfattning olika däck fram och bak

Olika däck på mountainbikes

När det kommer till MTB är det väldigt vanligt med olika däck fram och bak. Det gäller i princip alla olika discipliner inom MTB; XC / crosscountry, trail, enduro och downhill. Känner du att du behöver fräscha upp minnet kring vad som gäller för olika däck och fälgbredder så har vi en artikel på ämnet, inklusive smidiga tabeller.

Många som cyklar MTB gillar att cykla fort i relation till underlaget. Ofta behöver man göra snabba undanmanövrar, hårda svängar och tvära inbromsningar. Dessutom får däcken ta emot mycket stryk i ojämnheter, stenar och klippor, landningar efter hopp osv. Principen för de olika kombinationerna är samma oavsett disciplin. Bättre grepp fram och lägre rullmotstånd bak.

Framdäck för MTB

Fram behöver du bra grepp och styrförmåga. Det är framförallt med framdäcket som du kontrollerar din cykel. Därför har man oftast däck som har ett grövre mönster fram med grövre klackar på sidorna. I synnerhet om man kör på omväxlande underlag och mjuka stigar är det en stor fördel att ha kantiga klackar fram som ’carvar’ eller griper tag i underlaget. Det kan också vara bra med en mjukare gummiblandning fram vilket ökar greppet.

mountainbike med grepp på framdäcket
När man pressar cykeln hårt är grepp fram viktigt

Man har också ofta bredare däck fram än bak. Ett bredare däck ger ökat grepp och är mer förlåtande i relation till underlaget – den större volymen ger ökad dämpningsförmåga och bättre grepp. Förvisso väger ett bredare däck lite mer men eftersom du har det fram upplevs den ökade vikten mindre än om det var bak eftersom det är bakhjulet som är sammankopplat med din drivlina och dina muskler.

Bakdäck för MTB

Från dina bakdäck kommer kraften som driver dig framåt. Därför behöver du tillräckligt mycket mönster för att du skall få bra dragkraft. Samtidigt vill du minimera rullmotståndet och därför väljer många att ha däck med ett slätare mönster på centerpartiet bak. På sidorna har man ofta lite grövre klackar för att inte tappa greppet när man pressar hårt i svängarna.

Med lite slätar mönster och rundare dobbar kan man drifta med bakhjulet

Det kan också vara en fördel att ha ett mönster med lite mjukare klackar än fram som ger en lite lösare mer förlåtande profil. Bakhjulet beskriver en vidare cirkel än framhjulet i svängar när det försöker följa efter framhjulet. Då kan det vara en fördel att bakhjulet tillåts släppa greppet något ibland varför runda klackar är en fördel. Till sist har man också gärna lite smalare däck – det väger mindre vilket innebär att det krävs mindre energi för att driva runt.

Bra paket fram och bak till MTB

Här presenterar vi några bra kombinationer för bakdäck och framdäck.

DisciplinBakdäckFramdäck
XC / CrosscountrySchwalbe Racing RalphSchwalbe Racing Ray
Schwalbe Furious FredSchwalbe Thunder Burt
Schwalbe Thunder BurtSchwalbe Rocket Ron
Pirelli Scorpion XC RPirelli Scorpion XC M
TrailContinental Mountain KingConti Trail King
Schwalbe Nobby NicSchwalbe Hans Dampf
Pirelli Scorpion Trail RPirelli Scorpion Trail M
Enduro/DownhillSchwalbe Rock RazorSchwalbe Magic Mary
Schwalbe Eddy Current RSchwalbe Eddy Current F
Pirelli Scorpion Enduro RPirelli Scorpion Enduro S

Olika däck fram/bak: gravelbikes

Det inte så vanligt att man väljer olika däck fram och bak för gravelbikes. På grusväg har man oftast en hel del löst grus på vägen. Det betyder att oavsett vilket däck du har fram kommer du ändå alltid att riskera att tappa greppet och trilla om du pressar cykeln för hårt i svängar. Det kanske är en anledning till att de flesta gravel-cyklister har samma däck fram och bak. Det kan dock finnas visst utrymme för optimering – kanske framförallt genom att ha ett slätare mer lättrullat bakdäck. Framtiden får utvisa om detta blir en ny trend.

kvinna cyklar gravelbike
Olika hjuluppsättningar gravelbike

När det kommer till gravel, grusväg och gravelbikes och olika däck finns det istället ett behov för olika hjul-set. En gravelbike är ju ofta en lite robustare landsvägscykel – så varför inte använda den även för asfalt? Många gör det genom att ha två uppsättningar hjul med lite bredare landsvägsdäck för högre bekvämlighet för asfalten, och lite grövre graveldäck när de kör grus. Här hittar du alla våra däck till gravelbikes.

Olika däck fram och bak på landsvägscyklar

En del landsvägscyklister undersöker också fördelar med olika däck fram och bak. Det återkommande temat är att bakhjulet tar en större del av vikten – ungefär 60% – och att man därför önskar ett lite bredare däck med större volym bak vilket ger ökad bekvämlighet och minskad risk för punktering.

två personer cyklar landsvägscykling med samma däck bak och fram
Samma däckbredd fram och bak på landsväg – men bredare

Detta skulle vara logiskt och följa det faktum att de flesta bakhjul har fler ekrar än framhjulen på en landsvägscykel. Genom att ha olika däck fram och bak kan man välja ett bredare, robustare och mer hållbart däck för bakhjulet. Många provar att köra på på 25 mm bak och 23 mm fram. Det går bra även med andra kombinationer; 24 mm bak och 22 mm fram, eller 28 mm bak och 24 mm fram osv. Här hittar du alla våra däck till landsvägscyklar.

Det finns tillverkare som säljer paket med olika fram och bakdäck för landsvägscykling. De bygger på exakt den princip som beskrivs ovan – lite bredare bakdäck och smalare framdäck. De har också något olika mönster.

Continental GP Attack och GP Force i paketlösning för landsvägscykling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.