Din varukorg

Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Fälgbredd och cykeldäck – vad passar vad?

På senare tid har det dykt upp en rad nya typer av fälgar och det är svårt att veta vilka däck som passar vilken fälg (eller snarare: vilken fälgbredd). Vad ger optimal prestanda och bästa säkerhet? I den här artikeln reder vi ut begreppen.

Tabell över däck och fälgbredd

Vår tabell nedan är visar vilka däck som passar din fälg, baserad på dess bredd. Det är enkelt att välja däck genom att kolla på dimensionen på de däck du redan har på cykeln. Men när man funderar på ett bredare eller smalare däck uppstår frågan –

Vilka däck passar min fälg?

De flesta fälgtillverkare uppger vad som är rekommenderade bredder på däcken – så börja alltid med att kolla fälgtillverkarens hemsida. Det är dock inte alltid det ger napp. I så fall kan nedanstående tabell fungera som en fingervisning.

Vilka cykeldäck passar vilka fälgar – tabell

Bredden på däcken som du kan ha begränsas av fälgen och av frigången till ramen. Oftast är det den bakre undre triangeln som är mest tight, men kontrollera alltid frigången på alla ställen där ramen passerar däcket (det blir tre olika ställen om man räknar in dämparna eller framgaffeln). Måtten i tabellen ovan är satta ganska snävt för att vara på säkra sidan. Fälgens angivna mått är antalet millimeter mellan de två uppstickande flänsarna i fälgen – det inre måttet från insida till insida.

Ofta kan det fungera med däckbredder eller fälgbredder som avviker något från tabellens värden. Om du skulle ha ett däck som är för smalt i relation till fälgen ökar risken för punktering och risken att fälgen skadas om du kör på stenar eller rötter. Om du har ett däck som är för brett i relation till fälgen finns samma risk som ovan och framförallt kommer däcket att ge dig sämre kontroll när du svänger.

Var det inte tillräckligt mycket att hålla reda på? Vi har en artikel där vi diskuterar för- och nackdelarna av att kombinera olika stora däck fram och bak på cykeln!

Olika typer av fälgar

Det finns många olika typer av fälgar på marknaden. Kontrollera gärna vad du har innan du köper däck. Ett varumärke, ett namn eller en beteckning på fälgen brukar vara bra ledtrådar för att hitta rätt på nätet.

illustration på olika typer av fälgar för cykeldäck
Olika typer av fälgar till cykeldäck

Fälgar med klack – Crochet-fälgar

Den vanligaste typen har en klack på insidan av fälgens kant – de kallas fälgar med klack eller ”Crochet rims” på engelska. De betecknas normalt med ett C efter siffran som anger fälgens bredd – tex 17C. Syftet med klacken är att hålla fast däckets kant så att de tillsammans bildar en kraftfull enhet. Detta är den vanligaste typen av fälgar på cyklar och nästan alla däck som säljs på marknaden – utom specialdäck som tubdäck och liknande – passar på denna typ av fälg.

Hookless-fälgar

Vidare finns det fälgar med slät insida – så kallade ’hookless’-fälgar. De har funnits länge men har på sista åren fått något av en pånyttfödelse. Inom bilindustrin finns det i princip bara fälgar som är hookless och däcken är så gott som alltid tubeless. Nu finns det alltså en del fälgtillverkare in cykelbranschen som återigen satsar på hookless för tubeless-däck. I synnerhet inom mountainbiking börjar detta bli stort.

Det finns två stora anledningar till att hookless är bättre. För det första ger det bättre tubeless-prestanda, och för det andra kan man göra kraftigare och starkare fälgar när de är hookless. På nedanstående bild kan man se hur hookless fungerar.

illustration över olika fälgtyper och dess däck för cykel
Hur olika fälgtyper för cykeldäck fungerar

Fungerar Hookless-fälgar till alla tubeless och tubeless-ready däck? Ja och nej. Det kan göra det men det är inte säkert. Många däcktillverkare rekommenderar inte sina däck till hookless-fälgar. I en diskussion med amerikanska Zipp som tillverkar både hookless och vanliga crochet-fälgar fick vi följande svar (fritt översatt till svenska):

När det gäller Continental är deras GP 5000 TL inte kompatibelt med hookles-fälgar. Våra fälgar fungerar för alla tubeless och tubeless ready-däck såvida däcktillverkarna inte särskilt anger att deras däck inte är kompatibla. Detta är viktigt – i nuläget säger Continental, Pirelli och Hutchinson att deras Tubeless Ready-däck inte är kompatibla med hookless-fälgar. Schwalbe har konfirmerat att deras däck fungerar till våra hookless-fälgar. Michelin likaså.

Så för att sammanfatta: Continental, Pirelli och Hutchinson varnar sina kunder för att använda deras däck till hookless-fälgar. Schwalbe säger däremot OK för alla sina däck som är Tubeless Ready tillsammans med hookless-fälgar.

Continentals rekommendationer

Continental är som nämnt ovan försiktiga och rekommenderar generellt att deras cykeldäck endast monteras på fälgar med klack. I synnerhet vid lufttryck som överstiger 3 bar menar man att det är mycket säkrare med klackfälgar (vilket ju alltså inte gäller MTB-däck). Från 5 bar och uppåt säger man att däcken ’måste’ monteras på fälgar med klack. Se bilden nedan för Continentals rekommenderade fälgbredder till sina däck – som du kan se är de extra försiktiga och ger snävare rekommendationer än andra.

Bredare fälg på cykeln – hur påverkas däcket

Kan man välja en lite bredare fälg till existerande däck? Ja det kan man – inom vissa ramar. Den generella tumregeln är att för varje millimeter som fälgen breddas kommer däcket att bli 0,4 mm bredare – tills det inte kan stretchas ut längre. Nedanstående bild illustrerar vad som händer med däcket om du har för brett däck eller för smalt däck i relation till fälgen.

Illustration över rätt och fel gällande däckbredd och fälgbredd för cykeldäck
Rätt och fel när det kommer till däckbredd i relation till fälgbredd

Låt oss till exempel anta att du har ett 56 mm brett däck (2,20 tum). Det är normalt avsett för en fälgbredd om 24 mm. Nu vill du montera däcket på en fälg med en fälgbredd på 29 mm. Det som då sker är att däcket blir bredare – enligt formeln ovan 5×0,4 = 2 mm bredare. Det innebär att ditt däck blir närmare 58 mm brett.

Däck- och fälgbredd för MTB

När det kommer till mountainbikes och MTB är rekommendationerna lite snävare än den tabell vi visat ovan. Nedanstående tabell är specifikt framtagen med tanke på de fälgar som gäller inom MTB. Har du särskilda frågor är du alltid välkommen att höra av dig på [email protected]. Vi svarar alltid snabbt 😀

tabell för fälgbredd och däckbredd för mountainbikes
Tumregler för fälgbredd och däckbredd för mountainbikes

Däck- och fälgbredd för landsvägscyklar och gravelbikes

När det kommer till landsvägscyklar och gravelbikes är breddspannen som fungerar optimalt ännu snävare än till andra cyklar. Eftersom man söker optimal prestanda när det kommer till rullmotstånd, aerodynamik, hantering i svängar och grepp blir förhållandet mellan däckbredd och fälgbredd extra viktigt. Nedanstående tabell är framtagen särskilt för landsvägscyklar och gravelbikes.

tabell för däckbredd och fälgbredd för landsvägscykel och gravelbike
Däckbredder och fälgbredder för landsvägscykel och gravelbike

Däck- och fälgbredd för fatbikes

Fatbikes är en ganska ny företeelse och och det finns inte jättemycket att välja mellan när det kommer till både fälgar och cykeldäck. Trots det är det naturligtvis viktigt att välja rätt bredd oavsett om du skall köpa nya fälgar eller nya däck. Nedanstående tabell är framtagen med fatbikes i åtanke.

tabell för däckbredd och fälgbredd för fatbikes
Däckbredd och fälgbredd för fatbikes
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.