Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Ta hand om elcykelbatteri

Efter den stora elcykelboomen och det statliga stödet är det många elcyklar som rullar på våra cykelvägar. På varje elcykel sitter det ett batteri som behöver kärlek och omtanke. I den här guiden lär vi dig hur du tar hand om batteriet på bästa sätt.Batteriet på en elcykel är en väldigt dyr komponent och därför gör man bäst i att ta hand om det ordentligt. Batterier till elcyklar håller normalt sin kapacitet fullgott i minst 3 år eller i minst 800-1000 uppladdningar. Siffran är såklart olika mellan olika tillverkare och olika batterier – många varar mycket längre än så. Om batteriet behöver bytas ut är det en kostnad på mellan 6000 och 10000 kronor lite beroende på vilken cykel du har – ta därför hand om ditt batteri!

Att ladda elcykelbatterier

Följ alltid rekommendationer och anvisningar från tillverkaren av din elcykel. Här kommer några generella råd och tips.

Laddningsstation för elcykelbatterier; lågt, inomhus och med överspänningsskydd

De flesta batterier mår bäst av att inte alltid sitta i laddaren. Oftast är det bäst att plocka ur laddaren när batteriet är fullt eller senast efter 12 timmar eller så.

Det är bäst att inte ladda ditt batteri direkt efter att du cyklat. Det är nämligen bra att låta batteriet svalna lite innan det laddas. Samma sak gäller omvänt – när batteriet nyligen laddats är det bra att vänta tills det svalnat innan man börjar använda det i cykeln. Har du precis laddat batteriet, vänta en stund innan du sätter det i cykeln och börjar cykla.

Ladda också gärna batteriet innan det är helt slut – att låta batteriet ladda ur helt minskar livslängden. Om du har en lite äldre typ av laddare och batteri bör du inte låta batteriet stå på i laddaren under lång tid – ta ur laddaren när batteriet är fullt uppladdat.

Laddning direkt på cykeln; toppen så länge det är varmt i garaget

Hur länge håller ett batteri till en elcykel?

Det finns flera faktorer som har en inverkan på batteriets livslängd. Generellt brukar man säga mellan 500-1000 laddningscykler. Men detta varierar mellan tillverkare och modell. Ett bra tips är att säkerställa att laddning och förvaring sköts på bästa sätt.

Att förvara batteri till elcykel

Ett elcykelbatteri är väldigt känsligt för slag och stötar. Att tappa batteriet i golvet eller på marken är därför väldigt dåligt. Förvara därför alltid ditt batteri på en säker plats där det inte kan ramla ner. En bra idé är att som ovan på bilden ha sin laddningsstation nära golvet.

När det gäller temperatur så trivs batteriet bäst inomhus i en temperatur på minst 10 grader men gärna i rumstemperatur på runt 20 grader. Detta betyder till exempel att det är en dålig idé att lämna batteriet på cykeln utomhus på vintern

Om du skall parkera din cykel för en lite längre stund bör du alltså ta med batteriet inomhus så att det slipper utsättas för kyla eller hög värme beroende på säsong. Genom att ta med batteriet minskar ju även risken att batteriet stjäls.

Just stöld av elcykelbatteri är ett vanligt fenomen. Jag som är artikelförfattare lyckades nyligen tappa bort nyckeln till mitt elcykelbatteri. Efter lite sökande på nätet hittade jag hur man gör – det tog mig mindre än en minut att med ett enkelt verktyg ta bort batteriet. Ingen som hade sett mig hade trott något annat än att jag gick fram till cykeln, använde min nyckel och monterade bort batteriet. Det är alltså EXTREMT lätt för en tjuv att stjäla ditt batteri – lämna det därför aldrig på din elcykel.

Att lagra elcykelbatteri en längre tid

Om du inte tänk att använda din cykel på ett par månader (till exempel över vintern) bör du se till att batteriet är ungefär 50-70% laddat, dvs det ska inte fulladdat och inte heller tomt. Även när batteriet inte används kan det laddas ur. Det är därför viktigt att du någon gång i månaden kontrollerar att batteriet fortfarande har 50-70% kraft kvar.

Förvara alltid batteriet på en torr plats med jämn temperatur på mellan 10 och 20 grader. Det händer ofta att elcykelbatterier är helt döda efter en vinter om de varit helt urladdade från början. Då finns det tyvärr inget annat att göra än att köpa ett nytt batteri

Moderna elcyklar, elcykelbatterier och laddare har funktioner för att maximera batteriets livslängd. En del avancerade batterier och laddare kan genom en längre laddning någon gång i månaden hjälpa till att hålla batteriet i ett bra skick genom att cellerna får balansera sig med varandra.

Kvinna på elcykel

Njut av ett välskött elcykelbatteri!

1 comments

 1. Hej,
  Nytt på jobbet är att vi som har elcyklar inte får ta in batteriet i huset!
  Ser ni något argument som jag kan använda för att få denna regel undanröjd?
  Brandrisk hävdar chefen.
  El cykel är mitt transportsätt till jobbet året runt.

  Tacksam för svar,
  Mvh/ Maria Lindström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.