Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Cykelsäkerhet – hur du undviker olyckor

Det är härligt att cykla – alla har känt den underbara känslan av att flyga fram en solig vårdag och alla bekymmer är som bortblåsta. Men i takt med att allt fler cyklar blir det också tyvärr fler och fler olyckor. Här tar vi upp några av de största riskerna med cykling.

Många olyckor med cykel

Varje år är det tyvärr många cyklister som drabbas av olyckor. Ofta är det flera cyklar som är inblandade och i de värre fallen är det olyckor mellan cyklar och bilar. Inte helt sällan spelar däcken en roll här. År 2019 blev fler än 3,500 personer inskrivna på sjukhus på grund av olycka med cykel. Av dessa var flera hundra olyckor mellan fotgängare och cyklar. Det betyder att det finns all anledning att vara försiktig.

cykelolycka
Man är extra utsatt i trafiken som cyklist

Din utrustning – tips för högre säkerhet

När du cyklar till och från jobbet varje dag ökar såklart risken att du en dag hamnar i en farlig situation. Här har du några goda råd som ökar säkerheten på färden.

affärsman som cyklar snabbt utan hjälm
I stadstrafik utan hjälm – en dålig kombination
 • Ha ALLTID cykelhjälm på dig – helst med MIPS eller liknande (ett system som gör att hjälmen kan röra sig fritt mot huvudet vid en smäll – det sparar nacken och hjärnan väldigt mycket)
 • Se till att din cykel följer alla säkerhetsföreskrifter. Det skall finnas en vit reflex framåt och en röd reflex bakåt. Åt sidorna skall det finnas organgegula eller vita reflexer. Är det mörkt skall du ha belysning – vitt fram och rött bak.
 • Kontrollera dina bromsar regelbundet – det är en billig livförsäkring.
 • Skaffa gärna cykeldäck med reflexsida om du skall cykla i mörker. De är otroligt synliga och minskar risken för att bilister inte ser dig. Läs gärna vårt test av cykeldäck med reflexsida. Det är ganska övertygande – reflexsida är oöverträffat för synlighet i mörker.
 • Välj däck som matchar det underlag du tänker cykla på. Det ger dig det bästa greppet och ökar din chans att stanna om något dyker upp.
 • Du behöver aldrig vara rädd för vattenplaning när du cyklar. Eftersom däcken är så smala i relation till vikten skulle du behöva cykla i över 100 km/h innan du riskerar vattenplaning.
 • Var försiktig om du cyklar på landsväg där det är långa härliga snabba nerförsbackar. Om du i värsta fall skulle få punktering i hög fart finns det en risk att däcket krängs av från fälgen innan du hinner stanna. Då löper du väldigt stor risk att trilla och slå dig rejält. Det finns flera rapporterade fall av dödsfall i cykeltävlingar av den anledningen. Därför har tubdäck blivit populära eftersom de inte kan kränga av fälgen.
 • Låt cykeln stå om det är isigt ute – såvida du inte har skaffat dubbdäck.
 • Se till att klä dig ordentligt – att frysa leder ofta till sämre beslut. Läs gärna vår guide om att pendla. Där har vi skrivit en del om hur du kan klä dig för att slippa frysa.

Ute i trafiken – våra bästa råd

 • Se till att alltid hålla avstånd mellan dig själv och andra cyklister och bilister. Med fler som cyklar blir det ofta lite högre tempo och en del cyklister har mer bråttom än andra. Ta det lugnt och skicka kärlek omkring dig så får du oftast kärlek tillbaka.
 • Var försiktig med fotgängare – i synnerhet de som har hörlurar på sig. De har ofta ingen aning om att du kommer i full fart.
 • Ge tydliga signaler om dina avsikter i trafiken. Fäll ut en arm när du skall svänga. Använd ringklocka så att medtrafikanter vet att du kommer. Akta dig för bildörrar – den har en tendens att öppna sig vid fel tillfälle. Prata aldrig i telefon när du cyklar.
 • Respektera trafikreglerna noga – de är till för din och dina medtrafikanters säkerhet.
cykling vid havet
Med hjälm och i sällskap – och på cykelväg utan trafik. Säker cykling.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.