Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Bula på cykeldäcket

Om du har fått en bula på däcket behöver det inte vara katastrof. I bästa fall går det finfint att fixa. I den här guide lär vi dig hur du tar bort bulan, och hur du ser till att det inte händer igen!

En bula kan vara enkel att fixa

Har du bytt slang och fått en bula på däcket? Eller har ditt däck helt plötsligt fått en bula? Ibland händer det att däcket blir ojämnt efter att man bytt slang och när man pumpar upp det till fullt lufttryck. Det vanligaste felet som inträffat är att slangen kommit i kläm.

rullande cykelhjul
Var extra försiktigt vid slangbyte – det kan ge bulor om du gör fel

Hur man åtgärdar en bula

Om bulan uppstått vid ventilen har du förmodligen inte lyckats få ner slangen tillräckligt djupt i däcket. Släpp ur luften ur slangen. För att tömma en slang med bilventil trycker du helt enkelt i ventilen på pinnen som sticker upp med något tunt. Du kan använda en plattmejsel eller däckjärnet (däckavtagaren). Använd dock inte för mycket kraft utan tryck försiktigt så kommer du att höra ett pysande ljud. 

För att släppa ur luften på en slang med racerventil öppnar du ventilen genom att skruva högst upp på toppen, precis som när den ska pumpas. Tryck sedan försiktigt ner den delen som du precis gängade ur – du kommer höra ett pysande ljud. 

Att släppa ur luften ur en dunlop / cykelventil är det enklaste. Skruva av den gängade halsen som håller fast ventilen och plocka ur ventilen, tänk på att ju högre tyck som finns i slangen ju hårdare kommer ventilen skjutas ut så ta det försiktigt.

När slangen sedan är tömd på luft kan du trycka ner ventilen i däcket försiktigt. Det ska alltså gå att känna att ventilen går ner i däcket och att den kan röra sig fritt upp och ner i däcket. Om ventilen sitter fast använder du försiktigt ett däckjärn för att lyfta upp kanterna på däcket igen för att se om slangen kommit i kläm mellan däckets kant och fälgens kant. Om slangen är klämd: frigör slangen och lägg den i däcket med hjälp av däckjärn eller tummarna.  

 När du känner att ventilen kan röra sig fritt i däcket och däcket är helt på plats provar du pumpa upp däcket igen. Förhoppningsvis är bulan nu borta.

cykel vid eld
Värme påverkar gummi negativt – stor risk för efterföljande bulor!

Andra typer av bulor

Är bulan på ett annat ställe än vid ventilen så beror det troligen även här på att slangen hamnat i kläm mellan däck och fälg. Metodiken är liknande. Börja med att tömma slangen på luft. Håll samtidigt en hand där bulan var så att du kan koncentrera dig på det området. Ta försiktigt ett däckjärn och försök frigöra slangen som ligger klämd och peta slangen inåt i däcket. Nu är du redo att pumpa igen och bulan bör nu vara borta. 

Har du fortfarande en bula på däcket trots att du är säker på att slangen inte är i kläm? Då kan det tyvärr vara så att däcket har en skada och då går tyvärr problemet inte att åtgärda – dags för ett nytt däck. 

Hur man slipper bula vid ventilen

Som avslutning vill vi ge dig ett litet tips för att göra det enklare att montera slangen i däcket utan att det kommer i kläm. Kräng på första delen av däcket som vanligt och trä i ventilen i fälgens hål. Innan du börjar lägga i slangen i däcket fyller du på med lite luft så att du ser hur slangen utvecklar sig. På så vis kan du se att det inte blir några veck på slangen och det blir dessutom mycket enklare att lägga i slangen i däcket. 

 Lycka till!

cyklister i tävling
Inga bulor här inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.