Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Cykelpendling – att pendla med cykel

Det byggs fler och fler cykelbanor och antalet personer som pendlar med cykel ökar. Det är billigare, det är bättre för miljön, man får motionen på köpet och man mår mycket bättre. Vad finns det att inte gilla med det? Här får du våra bästa tips!

Allt fler pendlar på cykel

Så du pendlar på cykel? Grattis – du är inte ensam. Du tillhör en växande skara entusiaster, motionärer och klimatmedvetna medborgare som verkligen bidrar till en bättre planet. I flera svenska städer är det en hög andel pendling som nu sker på två hjul. I Lund, Uppsala, Malmö och Linköping är andelen över en tredjedel. I landet som helhet är samma siffra ungefär 17%. De riktigt cykelintensiva länderna i Europa som Holland och Danmark ligger på höga 25%.

pendlare cyklar snabbt i stad
Att pendla med cykel är en stor frihetskänsla!

Att cykelpendla – några råd på vägen

När du börjar pendla med cykel är det en del saker som är viktiga att tänka på.

  1. Välj gärna däck som har ett bra punkteringsskydd. Det räddar många onödiga och tråkiga slangbyten.
  2. Det kan också vara bra att välja däck som är lite mer robusta och har en rejälare stomme och mönstring. Det ger i längden en bättre ekonomi. Vi försöker tipsa om vilka däck som är rejälare på produktsidorna.
  3. Var noga med rätt lufttryck i däcken som vi redan tipsat om. Läs gärna vår guide om rätt lufttryck här.
  4. Håll koll på kedjan, kuggarna på kassetten och drevet. När de börjar bli slitna ökar risken för att kedjan hoppar av. Om man pendlar många hundra mil om året behöver man byta kedja och drev / kassett ofta. En kedja räcker kanske ca 300 mil medan en kassett räcker uppåt 1000 mil om du sköter den rätt. Läs gärna mer om hur du sköter kedjan här.
  5. Var noga med att sätta några droppar olja på kedjan med jämna mellanrum. Så fort det är blött ute blir kedjan torr och rostig ganska snabbt vilket ökar slitaget på kedja, kassett och växlar.
  6. Ha alltid med en extra slang, verktyg och däckavtagare om olyckan är framme och du skulle få punktering. Läs gärna vår guide om hur du byter slang här. Glöm inte pumpen! Läs vår guide om hur du väljer cykelpump här.

Att ta med sig prylar på vägen

Ofta vill man ha med sig saker på färden. Man kanske behöver duscha när man kommer fram och behöver ombyte, eller också har man med sig sin laptop och andra saker för arbetet. Det finns i princip fyra olika lösningar på problemet.

  1. Cykelkorg – här kan du lägga dina saker enkelt. Nackdelen är att om cykelkorgen blir tung kan cykeln upplevas framtung och svårstyrd.
  2. Pakethållare – Det är inte alla pendlarcyklar som har pakethållare nuförtiden, men om du har det kan du sätta fast din portfölj eller väska på pakethållaren. Vi rekommenderar dig att ha en extra spännband så att väskan inte åker av i farten.
  3. Cykelväska – det är förmodligen den bekvämaste lösningen men notera att den kräver att du har en pakethållare på cykeln. Fördelen är att du slipper ha något på ryggen när du cyklar
  4. Ryggsäck – här kan du få plats med det mesta och det går bra att pendla långt om du har en bra ryggsäck.
cyklist med ryggsäck på ryggen
En bra ryggsäck räcker för det mesta när man skall pendla

Att pendla året runt

Om du vill pendla året runt och även cykla när det är halt, snöigt och isigt ute behöver du byta till speciella vinterdäck. Det allra säkraste är att köra med dubbdäck. Det finns också åretruntdäck eller vinterdäck som är utvecklade för kontinentala vintrar – de är optimerade för lite kallare väderlek (men inte minus) och våt asfalt. De är att jämföra med europeiska vinterdäck för bilar. Vi rekommenderar nog ändå dubbdäck på vintern – de dagar det är isigt och halt är det en billig livförsäkring.

Vidare måste du såklart tänka igenom din klädsel noga. För dagar när det är 5 eller 10 minus ute och lite vind kommer det att vara kallt om kinderna och fingrarna. Jag som skrivit detta pendlar året runt. Min väg till jobbet är ungefär 20 km. Här är mina tankar om klädsel:

  • Tänk från topp till tå. Jag hatar att frysa så jag klär alltid på mig extra mycket och stannar hellre och tar av mig än att cykla hela vägen och komma fram som en isbit. Självklart beror det på hur fort du cyklar. Många pratar om att ”man skall frysa första biten” för att vara lagom klädd. Det har jag aldrig förstått – man skall väl aldrig frysa? Man skall svettas sista biten tycker jag är bättre.
  • På fötterna har jag ett par rejäla kängor med dubbla yllesockor i. När det kryper ner mot 10 minus har jag (och det skäms jag inte för) batteri-uppvärmda sulor.
  • Ett par vindtäta byxor är superviktigt. Under det kör jag själv med merino-ull underställ. Ibland har jag dragit på mig ett par fleece-byxor också under.. men det blir svettigt väldigt snabbt.
  • På överkroppen blir man snabbare varm. Det brukar räcka med underställ och vinterjacka – men ofta har jag en supertunn fleece på mig också.
  • Hakan och näsan är utsatt. Jag kör alltid med en halsvärmare och är det kallt kör jag två i dubbelt lager (de är ju tunna).
  • På huvudet har jag så länge jag kan en cykelhjälm med MIPS och en varm cykel-underhjälmen-mössa på mig. De kallaste dagarna tar jag helt enkelt slalom-hjälmen.
  • Jag täcker oftast ögonen med goggles
  • Nu till det svåraste: händerna. Jag gillar att cykla fort och fartvinden gör att jag ALLTID fryser om fingrarna. Jag har de varmaste cykelhandskarna som finns, och ett par stora snowboard-vantar utanpå och ändå fryser jag. Jag har nu skaffat elvärmda skoter-handskar men i år var det ju aldrig kallt så jag har inte hunnit testa. Nästa vargavinter är jag redo 😀
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.