Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Test av cykeldäck med reflexsida – hur bra funkar det?

Här testar vi däck med reflexsida i ett verkligt test i trafiken. Vi jämför en cykel med lagenlig sidoreflex och med en cykel helt utan reflex. Vi har dessutom fotograferat testet. Läs artikeln på egen risk – du kommer aldrig vilja cykla i mörkret utan reflexsida på dina däck igen.

Innehållsförteckning

  1. Sammanfattning
  2. Hur vi genomförde testet
  3. Vi testar på dagen
  4. Vi testar på natten: Halvljus
  5. Vi testar på natten: Helljus
  6. Vi testar i kolmörker
  7. Reflex på cykel räddar liv – så säger lagen

Sammanfattning av testet

Vi jämförde i testet uppmärksamhets-sträckan (sträckan mellan dig och den punkt där bilisten får syn på dig) med bilens stoppsträcka vid olika hastigheter (reaktionssträcka + bromssträcka).

Stoppsträcka jämfört med upptäcktssträcka vid olika fart för däck med reflexsida
Cykeldäck med reflexsida är helt överlägsna i mörkret

I ovanstående illustration har vi sammanställt test-data för upptäckts-avstånd och jämfört med stoppsträcka vid olika hastigheter. Slutsatserna är tydliga.

  1. Att cykla i trafik och mörker utan reflexer (och med mörka kläder) är extremt farligt och redan med bilar som kör i låga hastigheter löper man stor risk att bli påkörd.
  2. Att ha lagenliga reflexer på cykeln är mycket bättre än att inte ha några reflexer alls, men när bilarna kör 100km/h eller mer räcker inte ens detta – i synnerhet om cykeln står stilla.
  3. Som framgår av bilden är däck med reflexsida helt överlägsna och ger dig en enormt mycket större grad av säkerhet och synlighet

Bilisten ovan har halvljus och cyklisterna står stilla. Om bilen kör i 100 km/h eller mer är det bara innan cyklisten med reflexsida som bilen hinner stanna. De andra två cyklisterna är i stor fara. Illustrationen bygger på NTFs information samt egna uppmätta avstånd i testet enligt nedan. Detta är 100% empiri – och vi visar foton från testet nedan så att du kan se med egna ögon hur bra man syns med reflexdäck.

Det är skrämmande data att ta in – vid flera fall var bilens stoppsträcka avsevärt mycket längre än avståndet mellan bilen och cykeln vid första upptäckt. Det är naturligtvis en stor fördel om stoppsträckan för en bil är kortare än den sträckan en bilist behöver för att få syn på dig – på så sätt hinner bilen stanna och en eventuell olycka kan avstyras.

Tooorch är en av få däckbutiker som låter dig filtrera fram däck baserat på huruvida de har reflexsida eller inte. Klicka här för att se alla däck med reflexsida.

Hur vi genomförde testet

Vi parkerade två cyklar på en trafikerad genomfartsled en sen kväll vintertid. Vägen var upplyst med gatubelysning och det största uppmätta avståndet mellan bilen och cyklarna var 250 meter. Vi testade både med halvljus och helljus och genomförde även ett referenstest på dagen. Som avslutning testade vi även i totalt mörker. Samtliga bilder redovisas nedan.

Cyklarna var en Nishiki Comp med Schwalbe Road Plus med reflexsida, samt en äldre Bergamont Revox 4.2 från 2012 försedd med lagenliga sidoreflexer i organgegult. Vi fotograferade synintrycken från bilen med en Canon EOS 6D Mark II och samtliga bilder togs med 60mm brännvidd för att efterlikna den bild ögat ser.

Vi testar på dagen

I full dagsljus var det enkelt att se cyklarna i god tid. Om man var uppmärksam kunde man se dem redan vid 250 meter. Vid 120 meter gick de inte att missa – något befann sig på vägen. Oavsett väglag (utom snö och is) hade man lugnt kunnat stanna även vid 100 km/h.

stoppsträcka och upptäcktssträcka i dagsljus
Från vänster till höger; 250m, 120m och 50m. Det går inte att missa cyklarna vid 120m.

Vi testar på natten: Halvljus

På natten med gatubelysning är objekt svårare att upptäcka. I synnerhet om du har mörka kläder och inga reflexer är man väldigt osynlig. På bilderna nedan syns det tydligt att cykeln med reflexsida står ut. Redan vid 250m såg föraren cykeln och vid 120 m rådde det ingen tvekan. Cykeln med vanliga sidoreflexer syntes inte tydligt förrän någonstans vid 75 meter.

En cykel med reflexsidor ser inte ut som något annat – när två stora runda ringar kommer åkande i trafiken hajar man till!

stoppsträcka och upptäcktssträcka i halvljus
250m/120m/50m – redan med halvljus var det lätt att se reflexsidorna vid 120m

Vi testar på natten: Helljus

När bilen körde med helljus var det supertydligt att det stod en cykel vid vägkanten redan vid 250 m. Det var helt omöjligt att missa – både att något var där och att det var en cykel. Det finns inget annat i trafiken som ser likadant ut och som bilist fattar man därför direkt att det är en cykel och kan sakta ner och stanna om det behövs.

Med helljus syns däcken med reflexsida supertydligt på långa avstånd

Vi testar i kolmörker

Som ett sista test körde vi ut på en liten skogsväg för att testa cykeln med reflexsida och jämföra med en mountainbike helt utan reflexer. Vi körde bilen med halvljus och fotograferade cyklarna när vi började ana cykeln utan reflex. Cykeln med reflexsida syntes som vanligt långt innan – redan innan vi kom fram till raksträckan (som inte var längre än 150 meter) lyste det borta i skogen.

cykel i mörkret
Bilden är tagen på 40 meters avstånd. Kan du se att det är TVÅ cyklar på bilden?

Avslutningsvis kan vi bara konstatera att en cykel som har däck med reflexsida är oändligt mycket synligare i trafiken. Den är synligare än en cykel med vanliga lagenliga sidoreflexer i orange eller vitt, och den är otroligt mycket synligare än en cykel utan några reflexer alls.

Reflex på cykel räddar liv – så säger lagen

Nästan hälften av av alla olyckor mellan bilister och gångtrafikanter eller cyklister händer efter mörkrets inbrott. Skillnaden mellan en cyklist helt utan reflexer och en cyklist med någon form av reflex är väldigt stor. I totalt mörker är naturligtvis skillnaden extra stor, men även på ställen där det finns gatubelysning behövs reflexer som vi redovisat ovan.

Lagen säger att en cykel skall ha vita eller orangegula reflexer sidledes. Ofta förses nya cyklar med reflexer som sitter i ekrarna. När cykeln rör sig framåt är man väl synlig. När en cyklist dock skall korsa vägen är det inte ovanligt att hen stannar, ställer sig tvärs vägen och väntar på att trafiken skall passera. Man skall vara medveten om att en stillastående cykelreflex som sitter i ekrarna ser ut som en liten lysande punkt. Det är lätt för en bilist att tro att det är en brevlåda eller liknande vilket såklart ökar risken för kollision.

En cykel med reflexsidor ser inte ut som något annat – när två stora runda ringar kommer åkande i trafiken hajar man till!

Däck med reflexsida
Reflexsidan syns inte så mycket i dagsljus… men vänta tills det är mörkt!

Reflexer fungerar så att de reflekterar ljuset från bilars strålkastare. Det gör att reflexen uppfattas av bilföraren långt innan han ser konturerna av dig och din cykel. Med en svart cykel och mörka kläder syns du för en bilist som kör med halvljus vid ungefär 30 meters avstånd.

Skulle du istället ha vita kläder på dig kan hen se dig redan från 50-70 meter eller så. Med en reflex dubblar du det avståndet. Dessa siffror är framtagna av NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens Främjande) och i vårt test nedan visade de stämma väldigt väl.

Vi är övertygade: cykeldäck med reflexsidor är värt varenda krona och bör vara ett självklart komplement till cykelhjälm och cykellampa. Vi rekommenderar dig å det varmaste att prova själv. Lycka till och cykla säkert därute i mörkret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.