Filtrera

Visar 1–24 av 72 resultat

Visar 1–24 av 72 resultat

Cykeldäck för Downhill

För dig som cyklar downhill och söker cykeldäck till downhill-cyklar handlar det idag om ganska få tillverkare som gör de bästa däcken. De flesta tillverkarna gör olika däck för olika underlag och situationer. Det kan vara däck för klippor, hårda torra och packade jordiga underlag, mjuka och leriga underlag och extremt blöta underlag.

Cykeldäck till downhill behöver stor volym och superbt grepp för att klara alla utmaningarna på vägen ner för berget. Med stor volym får man bättre dämpning och kan köra med lite lägre lufttryck – inte för lågt dock eftersom man riskerar genomslag. Grova klackar och supermjuka gummiblandningar är det vanligaste.

Olika gummiblandningar

Däck för downhill tillverkas i olika grader av mjukhet i gummiblandningarna – ett enda däck kan tillverkas med flera olika gummiblandningar. Det kan också handla om var på däcket gummit är mjukast – hårt centerparti och mjukare klackar på sidorna osv. Gummiblandningar mäts på en skala från 1 till 100 där 1 är mjukast och 100 är hårdast. De flesta däcken för downhill ligger på mellan 40 till 60 på den skalan. Ju mer avancerade backar, banor eller tävlingar – desto mjukare gummiblandningar brukar toppåkarna ha såvida det inte handlar om väldigt hårda snabbrullade banor.

Däckbredd

De flesta däcktillverkarna kör med två olika däckbredder för downhilldäck. Många åkare föredrar bredare däck eftersom det ger större volym och möjlighet till lägre lufftryck.

Varumärken: Schwalbe och Maxxis dominerar

Det finns två varumärken som är oerhört stora och dominanta på downhilldäck – i synnerhet på tävlingarna: Schwalbe och Maxxis. Anledningen är att dessa två varumärken lägger mer pengar på forskning och utveckling just för MTB-däck i allmänhet och Downhill i synnerhet. De är väldigt väl testade och betrodda av världseliten. De sponsrar också de största och bästa lagen och åkarna och de har också ett stort utvecklat återförsäljarnätverk och är lätta att få tag på. I synnerhet Schwalbe har kopplat greppet om marknaden i och med sina nya däck lanserade under parollen ”decade of super” med helt nya stommar speciellt utvecklade för downhill.

DH från Schwalbe

Tyska världstillverkaren Schwalbe satsar stenhårt på sina lag och har kommit ikapp – och kanske passerat – Maxxis på världsarenan för downhill. Deras Magic Mary är ett av de mest populära däcken. Åkare som Amaury Pierron, Myriam Nicole och deras Commencal-Vallnord team kör på däck från Schwalbe.

Schwalbes däckstommar för downhill

I och med Schwalbes helt nya MTB-däck (”decade of super”) har man gjort det oerhört mycket enklare att förstå och välja däck. Om vi börjar med stommarna har man en rad olika stommar med olika lager och uppbyggnad för olika användningar. För downhill heter den självklara stommen ”Super Downhill” – men även ”Super Gravity” är populär och fungerar utmärkt.

”Super Downhill” är anpassade efter Downhill World cup och finns i däcken Magic Mary, Big Betty och Dirty Dan. Sex lager i stommen skyddar mönstret ner till extremt låga lufttryck. Sidoväggarna är skyddade mot skärsår, vassa stenar och snakebite genom dels fyra lager stomme och dels ett lager Snake Skin extra skydd. Den nedre delen av sidorna har två lager APEX som skyddar mot punktering och gör konstruktionen stabilare. Ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

”Super Gravity” är något lättare än ”Super Downhill” och har lite färre lager och är inte riktigt lika kraftigt i uppbyggnaden. ”Super Gravity” finns i däcken Eddy Current Rear, Magic Mary, Big Betty, Dirty Dan, Hans Dampf och Rock Razor och används för lite snabbare och hårdare banor.

Mönstret och de kraftiga skuldrorna skyddas av fyra lager stomme i kombination med ett lager Snake Skin från kant till kant. Det ger ett extremt stabilt däck och goda möjligheter att köra med låga lufttryck. Ett lager APEX skyddar sidorna från skärsår och vassa stenar och ger ytterligare stabilitet och styvhet.

Trots den kraftiga och styva konstruktionen är däcken förvånansvärt följsamma och flexibla vilket ger en bekväm åkning. Ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Schwalbes gummiblandningar

Schwalbe har också utvecklat sina gummiblandningar för downhill i hög grad på senare år. Det är framförallt två som används i Schwalbes däck för backar. ADDIX Ultra Soft: det är den allra mjukaste gummiblandningen och den som de flesta åkare använder. ADDIX Soft: det är en något fastare gummiblandning och används framförallt på bakdäck för att minska rullmotstånd och få snabbare däck.

Schwalbe har även en speciell gummiblandning som är lite enklare och mer slitstark som heter Performance Bikepark. Den är perfekt för dig som vill ha något som håller varv efter varv i bikeparken.

Schwalbes däck för DH

Magic Mary som är det absolut vanligaste och mest populära däcket från Schwalbe för DH. Grova klackar med stort mellanrum gör att däcket släpper lera enkelt och ger ett extremt bra grepp. Dirty Dan är också ett bra däck för Downhill för framförallt riktigt blöta och leriga förhållanden eftersom klackarna är ännu större och högre än på Magic Mary. Andra däck som används är Big Betty, Hans Dampf och RockRazor – de sistnämnda är populära trail och endurodäck men används även av en del åkare på snabba hårda banor för downhill.

Downhilldäck från Maxxis

Maxxis har en klassisk och bred linje downhilldäck som har utvecklats över tiden. Greg Minnaar och Santa Cruz Syndicate Team kör på Maxxis. De har däck med olika gummiblandningar för olika användning och olika underlag. De flesta downhillåkarna tävlar dock på ”3C MaxxGrip” och ”Super Tacky”. ”3C MaxxGrip” är ett ”Triple-compound”-däck med ett hårt grundlager, mjukare centrumklackar och ännu mjukare sidoklackar. De har även ”dual compound” som är däck med två olika gummin och ”single compound” som är samma gummiblandning i hela däcket. Maxxis ”Super Tacky” är den mjukaste gummiblandningen och den som också erbjuder bäst grepp.

Däcken från Maxxis heter Minion DHF (fram), DHRII: All-round DH för torra banor, Minion SS: Semi-slick för riktigt snabba banor, High RollerII: All-round DH på torrare underlag med teknisk terräng, Wet Scream: ”Mud tire” eller DH-däck för lera – för de allra blötaste underlagen, Shorty: Mjuka underlag och till sist Assegai: det däck som Greg Minnaar’s kör mycket på – ett grymt allround-däck.

Andra varumärken

Det finns flera andra varumärken som gör DH-däck.

Specialized används till exempel av Loïc Bruni som vunnit flera downhill World Championships. Namn som ”The Butcher”, ”Hillbilly” och ”Storm Downhill” täcker in alla typer av backar.

Bontrager sitter såklart på Trek’s downhillbikes. Det finns många lag som haft stora framgångar med Bontrager G4 och G5 Team issue-downhilldäck.

Kenda är en annan däcktillverkare som även gör däck för downhill. De används till exempel av Aaron Gwin och Intense team. Det har varit lite tystare omkring Kenda de senare åren men med Aaron Gwin och Tracey Hannah på ”Kenda Hellkat” som är utpräglade DH-däck är de med i matchen.

Hutchinson gör också däck för downhill men har inga stora åkare just nu. 2018 vann dock Amaury Pierron männens Downhill World Cup på deras däck.

Michelin är ett annat märke som tappat mark. Tidigare var Michelin ett världsmärke inom downhill men tappade tätpositionen. Nu är man tillbaka med Brook Macdonald och hans ”Mondraker team” som kör på gummi från Michelin sedan 2019.

Allmänt om Downhill

Bara för de allra modigaste

Downhill är en disciplin inom MTB som är precis som det låter – nerför. Cyklarna är utvecklade för superbranta partier och stora hopp. De är inte alls optimerade för att ”cykla på” utan är egentligen mer som en balanscykel för vuxna – som man hoppar med.

I tävlingar ingår stora hopp – upp till 12 meter och dropp på mer än 3 meter. I de absolut värsta tävlingarna finns det mycket värre hinder än så. Red Bull Rampage räknas till en av de mer avancerade tävlingarna som testar åkarna till det absolut yttersta. Man använder nästan alltid skidliftar eller jeepar för att komma till toppen eftersom cyklarna inte är gjorda för att trampa uppför med.

För att vara bra på downhill krävs stor fysisk och mental styrka, balans och en stor portion mod – och att man accepterar en väldigt stor risk att skada sig ganska rejält. Banor och tävlingar finns ofta vid skidorter eftersom det är ett bra sätt att locka besökare på sommaren när skidorten annars hade varit stängd. Detta är utan tvekan den absolut farligaste sporten inom cykling och därför har åkarna oftast fullface-hjälmar, knäskydd, armbågsskydd, ryggskydd och axelskydd.

Vad har man för cykel när man cyklar downhill?

En cykel för downhill – eller DH som det förkortas – är heldämpad med slaglängder på 170-250 mm och extra stora bromsskivor. De är tyngre än andra cyklar – ofta 16-20 kg (men de dyraste kolfibercyklarna kan väga så lite som 15 kg).

I Sverige finns det banor för downhill vid i princip varenda skidlift – inklusive de små backarna runt storstäderna upp till det största banområdet i Åre i Jämtlandsfjällen.

Att köpa cykeldäck för Downhill online

Det finns massor av däck att välja på och många olika aspekter att ta hänsyn till. För att det skall vara enkelt för dig har vi jobbat stenhårt med att ta in så mycket data om alla däck som möjligt, och gjort det möjligt för dig att sortera däcken efter vad du behöver. Om du använder våra smarta filter kan du snabbt komma ner till ett rimligt urval.

Om du vet vilken dimension du behöver (du kanske vill köpa ett likadant däck som du redan har) kan du ange det på sidan. Du kan också söka på hjulstorlek om du vill se alla däck för 27,5″ eller 29″. Om du har preferens på däckets bredd finns det ett filter för olika vanligaste däckbredderna – för att göra det tydligt har vi gjort spann och samlat däcken i respektive breddspann.

Vi har också sorterat däcken efter disciplin – du kan se alla däck för Downhill, Trail / Enduro och XC / Cross Country.

Om du snarare vill se alla däck som passar ett visst underlag har vi ett filter för det – för dig som till exempel cyklar mest på grova stigar eller i tuff terräng finns det filter för det.

Du kan också se vilka däck som finns för slang och vilka däck som är slanglösa, i vilken mån däcket är vikbart (det kan ju vara bra om du skall ha med dig ett reservdäck – men framförallt blir däcken lättare). Det går också att sortera däcken efter grad av punkteringsskydd – och för att göra det enkelt för dig har vi grupperat däcken efter vår egen skala så att du skall slippa försöka förstå tillverkarnas skalor som såklart inte är synkade med varandra. En fin funktion är att du kan se alla däck som har särskild däckfärg på sidoväggen – det är allt populärare. Slutligen kan du såklart sortera efter pris.

Bra pris, Galet snabb leverans och kunglig kundservice

Att vi har bra priser kommer du säkert att se själv. Våra snabba leveranser är numera väl dokumenterade – vi har nästan bara femmor på trustpilot och i princip alla kunder får sina varor en eller två dagar efter beställning.

Vi är också omåttligt stolta över vår fina kundservice. Vi svarar på alla frågor så fort vi bara kan – och det spelar oftast ingen roll om det är på kvällen eller en söndag – vi vet ju att du vill ha hjälp så fort som möjligt.