Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Cykellampa för MTB – den ultimata guiden

Avancerad mountainbiking i mörker ställer stora krav på belysning. Det finns många åsikter – de allra flesta tycks dock överens om att mer ljus är bättre än lite ljus. I den här artikeln reder vi ut begreppen. 

Sammanfattning

Lampa både på hjälm och styre

  • Bäst belysning: både en hjälmlampa och en lampa på styret
  • Man vill ha bredare ljusspridning på styret och mer fokuserat ljus på hjälmen
  • Sätt kraftigaste lyset på hjälmen – så slipper du skuggor
  • Högre fart kräver mer räckvidd på ljuset – minst 100 meter
  • I lägre fart vill du ha mest ljus nära dig

MTB-lampa för enduro och downhill

Bästa setup: Hjälmlampa med lång räckvidd och ljusstyrka på 1000 – 6000 lumen. Framlampa på styret med bred vinkel och ljusstyrka på 700 – 2000 lumen.

För dig som cyklar Enduro och Downhill gäller både fart och teknik. Du cyklar ofta fort i snabba partier och behöver kunna se långt. Stundtals går det långsammare och när du kommer in i tekniska partier behöver du massor med ljus nära. För att undvika skuggor bakom stenar, rötter och dropp och hopp i största möjliga utsträckning behöver du sätta kraftigaste ljuset på hjälmen.

 

Lampa på hjälmen och på styret ger bäst sikt på nattliga äventyr

Det är också bra om hjälmlampan har ett mer fokuserat ljus och en ljuskägla och räckvidd på minst 150 meter. Vi rekommenderar hjälmlampor på mellan 1000 – 6000 lumen. Lampan på styret kan vara svagare och bör ha en bredare spridningsvinkel. Det räcker bra med 700 – 2000 lumen under förutsättning att du har en kraftigare lampa på hjälmen.

Cykellampa för MTB och trailcykling

Bästa setup: Hjälmlampa med mellanlång räckvidd och ljusstyrka på 1000 – 4000 lumen. Framlampa på styret med mest ljus nära, bred vinkel och ljusstyrka på 900 – 2000 lumen.

Cyklar du istället Trail och tekniska stigar är det sällan farten som är utmaningen. Du behöver bredare kraftigare ljus. Hjälmlampan är den som skall ha starkast ljus – genom att sätta ljuset närmast dina ögon undviker du skuggor bakom varenda rot.

 

Kraftfulla lampor för avancerad trailcykling

Vi rekommenderar hjälmlampor på mellan 1000 – 4000 lumen. Den måste inte ha den längsta räckvidden men minst 50 – 70 meter behöver du kunna se. Lampan på styret kan vara svagare och även här vill du ha en lampa med bredare spridningsvinkel. En ljusstyrka på 900 – 2000 lumen räcker fint.

Belysning för snabb stigcykling / XC

Bästa setup: Hjälmlampa med lång räckvidd och ljusstyrka på 1000 – 2000 lumen. Framlampa på styret med bredare vinkel och ljusstyrka på 900 – 1500 lumen.

För dig som cyklar XC / Crosscountry och snabbare stigare är återigen fart en faktor. Du behöver ha en räckvidd på ljuskäglan på minst 150 meter. Du har färre hinder, stenar och rötter i din väg men det är fortfarande så att hjälmlampan ger bäst ljus och minst risk för skuggor. Vi tycker att hjälmlampor på 1000 – 2000 lumen är lagom. Lampan på styret som även här bör ha bredare spridningsvinkel kan vara på 900 – 1500 lumen.

Endast lampa på styret

Bästa setup för lampa endast på styret: MTB-lampa som kombinerar lång räckvidd med bred ljusspridning. Välj ljusstyrka efter plånbok och typ av cykling. Lampor på mellan 1000 och 8000 lumen är bra.

Många åkare tycker att det är störande med lampa på hjälmen och nöjer sig med en att ha en kraftfull lampa på styret. Det går alldeles utmärkt. Det blir naturligtvis ännu viktigare att din enda lampa uppfyller alla de behov du har lite beroende på hur du cyklar.

MTB-lampa på styret

 

Välj en lampa med både räckvidd och bred spridningsvinkel

För alla discipliner inom mountainbiking gäller att du behöver ljus med bred spridningsvinkel. Dels vill du se alla små rötter och stenar hela vägen fram till framhjulet, och dels behöver du hela tiden kunna planera din cykling och snabbt hitta nya perfekta vägen för att undvika hinder.

Det andra viktiga kriteriet – räckvidd på ljuset och ljuskäglans förmåga att lysa långt – beror mycket på hur fort du cyklar. Om du cyklar fort tex inom XC och stigcykling behöver du en lampa som lyser längre. Cyklar du tekniska och stökiga stigar är det inte lika viktigt med lång räckvidd. Många lampor klarar båda kriterierna utmärkt – de ger både lång räckvidd och bred spridning. Vi testar alla lampor vi säljer själva och anger både bredd och räckvidd. Du kan själv se hur ljuset ser ut på våra ljusbilder i skog och på väg.

När du har lampan på styret är det viktigt att du har ett bra stabilt fäste. Se till att lampan inte skakar eller vibrerar – det är sjukt störande när man försöker spana in nästa rot i skogen. Hur du riktar in lampan är mycket av en smakfråga. Det viktiga är att du kan se hinder tillräckligt långt bort samtidigt som du vill kunna se stenar hela vägen fram till framhjulet.

Lampa med integrerat batteri eller externt batteri?

De flesta lamporna för mountainbiking har externt batteri. Det betyder att du har ett batteripaket som du fäster vid ramen eller har i ryggsäcken om du har lampan på hjälmen. Det finns en del mindre ljusstarka lampor för MTB med integrerat batteri men du kommer alltid att få kortare batteritid.

externt batteri för MTB-lampa

 

Det är enkelt att fästa batteriet vid ramen

Tänk på att matcha batteritiden mellan de olika lampor du använder – lampan med sämst batteritid begränsar ju hur länge du kan vara ute. När det kommer till lampan på styret spelar det inte så stor roll om batteriet är integrerat eller externt – det är superenkelt att fästa batteriet vid ramen. Hjälmlampan är lite viktigare – tänk på att lampans vikt skall bäras av nacken under färd. Därför rekommenderar vi alltid lampor med externt batteri till hjälmen så att du kan ha batteriet i ryggsäcken. Det spar massor med vikt och därmed kraft i nacken.

MTB-lampa av hög kvalitet eller billigare import från Kina?

Det pratas mycket om direktimporterade lampor från Kina i forum på nätet. De kan vara krångliga att få hem och du får ofta lång leveranstid. Det kan absolut finnas fynd att göra men oftast finns det en anledning till att en lampa är billig. För det mesta är det batterierna som man har prutat på. Som med allt annat får du vad du betalar för.

Har du råd tycker vi absolut att det allra bästa är att köpa en riktig kvalitetslampa – och de kostar mer. Som ett mellanting försöker vi alltid rekommendera lampor av hög kvalitet men till mycket rimliga priser. Vi testar alla lampor själva och kan gå i god för att kvalitén håller måttet.

Nu är du påläst om vilken typ av lampa du behöver utefter vilken typ av cykling du planerar inför. Var i landet planerar du ditt cykeläventyr? Läs vår artikel ”Sveriges 6 bästa cykelleder – Upplevelser, avkoppling och äventyr på två hjul” för mer inspiration. 

Är du nyfiken på att upptäckta flera olika typer av MTB-leder i Sverige? Då föreslår vi att du också läser vår artikel ”MTB-älskare? Här är platserna du måste besöka i Sverige”.

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.