Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Test: CatEye Volt 6000 lampa

Avancerad cykling i mörker kräver ljus. Massor med ljus. Pannlampor, hjälmlampor och lampor för styret har blivit allt kraftfullare på senare år och flera tusen lumen är inte ovanligt. Trots utvecklingen är CatEye Volt 6000 fortfarande en av de bästa cykellamporna på marknaden. Vi har testat!

Faktaruta Cateye volt 6000

CatEye Volt 6000 lampan placerar sig i den allra högsta ligan både när det kommer till ljus och pris. För att hitta värdiga konkurrenter får man leta bland andra sporter. En sport där det behövs mycket ljus är orientering.

Test av lampor för MTB: testlamporna
Vårt stora test av lampor för mountainbike på natten

Vi har jämfört Volt 6000 med marknadens bästa orienterings, skoter och MTB lampor från M-Tiger, Sigma och M-Wave och kan konstatera att den står sig väldigt väl. Lite beroende på hur du cyklar är Volt 6000 vår klara favorit trots att den redan har fyra år på nacken.

Fördelar och nackdelar

Plus

  • Fantastiskt kraftfullt ljus på 7250 lumen
  • Integrerad fläkt som håller lampan sval
  • Ljuskäglan är väldigt vid och bred; otroligt bra ljus i närzon och huvudzon
  • Lampan stannar på max ljus även när du står stilla
  • Lamphuset väger under 100 gram

Minus

  • Brinntiden är endast en timma på full kraft
  • Fläkten går alltid på full fart – kan upplevas lite störande
  • Priset på 8999 kronor är avskräckande
  • Ingen tydlig fokusering av ljuskäglan – ljuset i distanszonen är inte så imponerande
  • Stort och tungt batteri på 600 gram

Mountainbiking i kolmörker

Det första du märker är det hummande fläktljudet. Fläkten går igång direkt när du tänder lampan och har bara en nivå – full effekt. Det tar en liten stund att vänja sig vid – men när man väl kommer igång och cyklar glömmer man det snabbt. Farten och utmaningarna på stigen tar över all uppmärksamhet och man kan fokusera på att njuta av cyklingen.

Den kraftfullaste MTB-lampan på marknaden?

Ett problem som jag upplevt med andra lampor är att ljuset i närzonen inte räcker till. Rötter och stenar som du tycker att du har koll på 5-10 meter bort kan du inte gärna undvika eller hantera förrän du kommer fram till dom. Därför är ljuset i närzonen absolut viktigast – i synnerhet på tekniskt svåra och stökiga stigar när du cyklar trail och enduro.

En lösning på det har tidigare varit att kombinera en 1000 eller 2000-lumen lampa med en hjälmlampa. Jag har själv kört med en lite billigare 1200 lumen-lampa och en Sigma Buster 700 på hjälmen vilket fungerat toppen. Med Volt 6000 behövs inte det.

Volt 6000 har en bedövande kraftigt ljus – till och med mer än de angivna 6000 lumen. Skenet är varmt vitgult i färgen och återger naturens och stigens färger på ett bra sätt. Eftersom lampan ger så mycket ljus i närzonen har du full koll på varenda rot ända till du faktiskt cyklar över den.

Ljuskäglan är också oerhört bred till skillnad från många andra lampor på marknaden. Lampor med breda ljuskäglor tenderar att ha kraftigare zoner och svagare zoner. Inte denna lampa. Den lyser lika starkt hela vägen ut till ditt perifera seende. Därför är lampan enligt vår uppfattning marknadens absolut bästa lampa för trail och enduro. Vi har inte testat att cykla downhill och hoppa i bikeparks med lampan men vi är rätt övertygade om att den är toppen till det med. Desto mer stök du behöver ha koll på nära cykeln – ju bättre är Volt 6000.

Redo för nattcykling

Ett minus med lampan är att ljuskäglan inte räcker särskilt långt. Redan vid 40 eller 50 meter minskar ljuset ganska snabbt. Det gör naturligtvis att detta inte är den optimala lampan för snabb XC eller riktigt snabb stigcykling. När du cyklar riktigt fort behöver du en längre ljuskägla så att du hinner planera åkningen bättre – du har inte heller glädje av det kraftiga ljuset med den breda spridningen som Volt 6000 ger dig.

Kör du XC tror vi att andra lampor är bättre – ett toppenalternativ om du kikar på de lite finare och dyrare lamporna är i så fall istället Sigma Buster 2000 som har en ljuskägla som räcker långt över 100 meter – och prislappen är ju mindre än hälften vilket inte heller är fel.

Behöver man så mycket ljus?

Ja och nej såklart. Behöver man en cykel med heldämpning – eller en cykel i kolfiber? Behöver man cykla när det är mörkt ute alls – när man ändå inte skall ta sig någon stans utan bara cyklar för sitt nöjes skull? Nej såklart inte. Men det här är inte en lampa man köper för att man behöver den utan för att man vill ha den. Den levererar glädje på en extrem nivå.

Du blir herre på täppan i ljus-kapprustningen 😀

Jo.. vänta. Det finns faktiskt ett tillfälle när du VERKLIGEN behöver den här lampan. Det är när du cyklar i grupp på natten. Om du gjort det förut vet du att det blir något av en kapprustning. När du nöjd och glad tar dig fram med en lampa på 1000 lumen och cyklisten bakom dig kör upp nära och lyser med sin mycket starkare 2000 lumen-lampa – ja då är det kört. Du kommer att känna dig som förblindad. Bättre då att vara herre på täppan och redan från början klämma till med det starkaste ljuset i skogen.

Integrerad fläkt – en stor fördel

Volt 6000 är en av få lampor med en egen integrerad fläkt i själva lamphuset. När man väl vant sig vid det svaga fläktljudet är detta en stor fördel. Den inbyggda fläkten fungerar verkligen som det är avsett och det förvånar oss att inte fler tillverkare tagit efter CatEye här. Fläkten låter lampan operera på full ljusstyrka oavsett hur fort du cyklar eller hur varmt det är ute.

CatEye Volt 6000 bakifrån
CatEye Volt 6000 suger in luft från baksidan och skjuter ut den runt och vid sidorna och kyler därför effektivt ljuskällan

Många lampor med höga lumen-tal blir varma och riskerar överhettning. En överhettad lampa förkortar livstiden på ljuskällan och det går ju oftast inte att ’byta glödlampa’ i de här lamporna. Många av de kraftigaste lamporna har inbyggda överhettningsskydd och dessa lampor går ner i mindre intensivt läge när de blir för varma.

När man alltså kommer till de allra mest tekniska partierna behöver man ljuset som allra bäst. Då går det ju ofta lite långsammare och fartvinden minskar – och då riskerar alltså lampan att blir för varm. Då är det frustrerande att lampans ljus minskar utan att du själv kan styra det – när du som mest behöver det. Med Volt är detta problem ett minne blott. Eftersom fläkten alltid går för fullt kan du själv styra lampans intensitet helt efter egen vilja – behöver du maxljus får du det!

Lättviktaren

CatEye Volt 6000 är en liten lätt lampa. Själva lamphuset och anslutningssladden väger under 100 gram vilket betyder att den går utmärkt att sätta på hjälmen. Vid våra testcyklingar var det faktiskt den föredragna placeringen även om det såklart är en smaksak. Med lampan på hjälmen lider man ibland av att det blir ’mörkt’ åt det håll man inte vrider huvudet. Med den extremt breda ljuskägla som Volt 6000 ger dig är det inget problem alls. Du har garanterat ljus överallt du behöver det. Det externa batteriet väger strax över 600 gram och du fäster det enkelt på ramen.

Volt 6000 batteri
Batteriet är smidigt att fästa på ramen

Högsta byggkvalitet

Den här lampan är designad och tillverkad med den absolut yttersta japanska högteknologiska kvalitet du kan tänka dig.

Extrem byggkvalitet och känsla – ett smycke på din cykel

Ett bra bevis på det är att lampan ser ut och fungerar exakt som den gjorde när den släpptes 2016 – och den är fortfarande en klar testvinnare när det kommer till trail och enduro.

Ljuskäglan

Vi har fotograferat ljuskäglan från Volt 6000 och jämfört med andra lampor. På bilderna nedan kan man tydligt se hur kraftfullt, varmt och brett ljuset är samtidigt som man också ser att det inte når lika långt som andra lampor. Bilderna är dels tagna på en väg – konerna är placerade med 10 meters mellanrum – och dels på en skogsstig.

Ljuset från Volt 6000 i skogen
Volt 6000 i sin rätta miljö; skogen

På bilden ovan kan man tydligt se att man får som mest ljus i närzonen och huvudzonen. Lite längre bort på stigen är det mörkare och man får vänta tills man kommer dit för att se. På bilden nedan har vi jämfört med några andra lampor i testet – den längst till höger är den som har mest fokus på distanszonen.

Vi tog också ut lampan på en mörk väg på natten och mätte ljuskäglans räckvidd och bredd. Vad gäller bredden gick det knappt att mäta – den lyser upp nästan lika mycket åt sidorna som framåt. Däremot ser man tydligt på bilden nedan att ljuskäglan mattas av vid 40-50 meter.

Cateye volt 6000 och dess ljuskäglan - räckvidd och bredd
Det är 10 meter mellan varje kon; vid 40-50 meter tar ljuset slut

Lumen: angivet och uppmätt

Mätningen är genomförd av MTBR & RoadBikeReview

Som lampans namn antyder uppger CatEye att Volt 6000 avger 6000 lumen. Här ser vi den japanska tillverkarens ödmjuka och ärliga inställning – när MTBR mätte lampans ljusintensitet visade det sig att den ger betydligt mer än så.

Ovanstående mätning är genomförd av tidningen MTBR & RoadBikeReview när lampan lanserades 2016. De använde en så kallad integrerad sfär som mäter lumen med väldigt hög noggrannhet. Det uppmätta värdet landade på hela 7252 lumen och ljuset är fortsatt kraftfullt även flera minuter efter att lampan tänds.

I vårt eget test körde vi lampan till batteriet var urladdad – vilket tar ungefär en timma – och ljuset var kraftigt under hela perioden. Gissningsvis kallar CatEye lampan för Volt 6000 för att den ger 6000 lumen i slutet av lampans brinntid. Själva ljuskäglan och bredden var oförändrat starkt och bra under hela cykelturen.

Det skall noteras att de flesta lampor som uppger höga lumental blir mätta i liknande tester med integrerade sfärer. För att få lampan att inte bli överhettad behöver man då en extern fläkt som blåser på lampan under mätperioden. Med Volt 6000 behövdes detta inte – MTBR lät helt enkelt den integrerade fläkten göra jobbet vilket fungerade toppen!

Volt 6000 på hjälmen
Snyggare lampa får man leta efter

Som bilden ovan visar är ljuskällan är en ramp med LED format till en oval. En konisk reflektor formar ljuskäglan och skapar den breda ljusbilden.

Vad mer kan man önska?

Det skulle vara grymt om fläkten hade flera nivåer och gick ner när man sänker ljusläget. Längre batteritid hade såklart varit toppen – en nattlig mountainbiketur är ju sällan bara en timma lång. Själv kompenserade vi det genom att jobba med lägre ljusintensitet på väg till berget (harberget i nackareservatet utanför Stockholm) där vi cyklade, på väg hem och på ställen som inte var lika tekniska. Med lampan på lägsta ljusläget kan du får ut 1000 lumen i hela 6 timmar så det går absolut att leva med!

Klar för mörker och äventyr!
Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.