Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Sveriges 6 bästa cykelleder – upplevelser, avkoppling och äventyr på två hjul

Cykelsemester är ett utmärkt sätt att se mer av landet. Inte nog med att du får chansen att besöka platser du inte hade kunnat nå med bil, du hinner dessutom se mer än om du hade gått till fots. Vi i Sverige är lyckligt lottade att ha mängder av vackra cykelleder att uppleva – från Skåne i söder till Lappland i norr.

Oavsett vilken typ av cykling du föredrar (standard, landsväg eller MTB), eller hur många dagar du har till förfogande, så finns den perfekta cykelleden för dig! I dagens artikel har vi valt ut 6 populära cykelleder i Sverige med det där lilla extra.

cykelleder

Kattegattleden Göteborg – Helsingborg

Precis som namnet avslöjar går denna cykelled längs med Sveriges västkust, från Göteborg i norr till Helsingborg i söder. Längs vägen passerar du mängder av populära semesterorter, som till exempel cykelstaden Varberg, och Båstad. En stort plus med just denna cykelled är att den i stort sett är helt bilfri. Det går bra att hoppa på och av leden var du än önskar, men för dig som kommer med bil eller husbil bör du se över var det finns passande parkering i närheten. Kattegattleden bjuder på mängder av boendealternativ, badplatser och matställen för alla smaker och plånböcker. Bra att ha med sig: Vädret är ökänt ostadigt på västkusten. För att vara säker på att regnet inte förstör din mobil kan det vara klokt att investera i ett vattentätt mobilfodral.

Sydostleden Växjö – Simrishamn

Från det småländska höglandet, via Blekinges kust, till de böljande kullarna i Brösarp – Sydostleden är perfekt för cyklister som vill njuta av både vacker skogsmiljö och rogivande kustlandskap. Cykelleden är en av Sveriges tre nationella cykelleder och består av 7 etapper på sammanlagt 274 km. Längs vägen kommer ni passera bland annat Tingsryd, Karlshamn, Sölvesborg, Kristianstad och Österlen. 

Bra att ha med sig: Då du cyklar genom mörkaste Småland gäller det att ha bra cykelbelysning och reflexer. 

För säkerhets skull, läs gärna igenom vår checklista för cykelsäkerhet.

Dalslandsleden Vänersborg – Vänersborg + MTB

Vi på Tooorch vill gärna slå ett slag för Sveriges kanske mest bortglömda landskap, Dalsland. Här väntar enastående och varierad natur med fjäll, sjöar och djupa skogar. Pittoreska Dalslandsleden börjar och slutar i Vänersborg. Cykelleden går längs små brukssamhällen som till exempel Billingsfors och naturreservat som Yttre Bodane. Längs vägen kan du också besöka akvedukten i Håverud, som är landskapets största turistattraktion. 

Är du sugen på lite mer action kan du cykla MTB i vildmarksterräng. De populäraste cykellederna för MTB utgår antingen från Åmål eller Bengtsfors. Bra att ha med sig: MTB-hjälm och dämparpump är två måsten!

S:t Olavsleden Sundsvall – Trondheim + Downhill i Åre

På S:t Olavsleden kan du med cykelns hjälp följa i de tidiga pilgrimernas fotspår, från lilla Selånger utanför Sundsvall till norska Trondheim. Få personer väljer att cykla hela sträckan, utan väljer istället att dela upp resandet i etapper. En populär etapp är den från Östersund till Åre. Eftersom vi befinner oss i Jämtlandsfjällen innebär det att det kan bli en del klättring. Detta kompenseras dock med råge med enastående vyer och långa, sköna nedförsbackar. Och när du ändå är i trakterna kring Åre måste du prova downhill på Åre Bike Park med 35 leder i olika svårighetsnivåer. 

Bra att ha med sig: Se till att ha ett par bra pedaler så att du kan njuta fullt ut av de vackra vägarna och omgivningarna. Hos oss hittar du ett brett utbud av pedaler för landsvägscykling

Kustlinjen Öregrund – Västervik 

För dig som tänkt semestra på ostkusten är Kustlinjen en riktig klassiker. Cykelleden på 57 mil täcker in ett flertal olika skärgårdslandskap, som till exempel Roslagens, Stockholms, S:t Annas skärgård, m.fl. Med andra ord har du fantastiska möjligheter att kombinera cyklandet med utflykter på sjön i båt eller kanot. 

Bra att ha med sig: På cykelsemester är det viktigt att packa lätt men packa rätt. Med rätt typ av väska slipper du lägga Tetris med dina prylar varje gång du ska packa ner eller upp. 

Rörbäcksnäs cross country-cykling och Sälen

I lilla Rörbäcksnäs i Dalarna finns några av Sveriges bästa cross country-banor. Sammanlagt 118 km av actionfyllt cyklande, för såväl proffsen som för nybörjare. Från Rörbäcksnäs är steget inte långt till Sälen, som under sommarhalvåret erbjuder ett brett utbud av cykelleder, landsvägsrutter och downhill-banor. Här kan du variera adrenalinfyllda utförsåk med fridfulla cykelturer i underbar fjällmiljö.

Bra att ha med sig: I vildmarken är det ofta långt till närmsta cykelverkstad. Se därför till att ha med dig reparationskit och verktyg så att du snabbt kan laga eventuella fel och börja cykla igen. 

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.