Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Köpa begagnad cykel – kvalitetskontroll i 8 enkla steg

Det finns många bra anledningar till att välja en begagnad cykel. Framförallt kan man göra riktiga fynd. Men det finns många fällor – i den här artikeln ger vår renoverings-expert Jonas Bygghammar – som fixat hundratals cyklar – sina bästa råd inför köpet!

Begagnatmarknaden på cyklar är otroligt stor och om man håller ögonen på marknaden kan man nästan alltid hitta vad man letar efter. Låt oss börja med att konstatera att du måste akta dig för att köpa en stulen cykel. Vi tar inte upp mer om det här – om du vill veta mer kan du läsa vår artikel om att köpa stulna cyklar här. Men det finns många andra saker du behöver ha koll på för att veta att du gör ett bra köp. Läs vidare så får du lära dig!

Var köper man begagnade cyklar

När du börjar leta efter cykel finns det många ställen att kika på. På många orter finns det “Recycling”-butiker som helt enkelt köper cyklar, renoverar dom och säljer dessa vidare. Ibland säljer din lokala cykelbutik inbytescyklar eller democyklar till reducerade priser vilket ibland kan bli riktiga kap! De allra flesta begagnade cyklar säljs dock på blocket eller andra marknadsplatser på nätforum. Det största cykelforumet i Sverige är Happyride.se där du kan hitta lite mer avancerade cyklar.

Att säkra affären

Innan du åker hem med cykeln rekommenderar vi dig att skriva ett ordentligt köpeavtal. Blocket har en jättebra mall man kan använda gratis. Avtalet skrivs på av både dig och säljaren och du kontrollerar säljarens legitimation – sedan gäller avtalet som kvitto. Kontrollera ramnummer och se till att det finns med i avtalet så är du säker. Betala gärna med Swisch – en sådan affär kan bevisas i efterhand medan kontanter ju inte funkar så.

Kvalitetskontroll i 8 steg

Genomför kvalitetskontroll inför varje köp av begagnad cykel. Här har du vår enkla 8-stegs-guide som tar dig igenom alla aspekter du måste ha koll på!

Total tid: 15 minuter

Första intrycket

Börja med att se över cykeln översiktligt. Hur är skicket? Är ramen repig eller fin? Alla kan såklart göra en ’reconditioning’ och putsa upp sin cykel men oftast syns spåren tydligt av hur väl cykeln är omhändertagen. Tycker du att prislappen känns rimlig i relation till det allmänna intrycket och du har en bra ’feeling’ bör du gå vidare och genomföra den fortsatta kvalitetskontrollen.

Cykelstyret

Kontrollera reglagen för bromsar och växlar. De skall vara hela och se fina ut och de skall fungera smidigt och utan oljud. Det är viktigt att kåpor och plast etc är hela – är de trasiga riskerar det att komma in vatten och fukt och därmed riskerar vajern att rosta (om den inte redan gjort det). Då kan växlarna bli svåra att skifta och bromsarna kan kärva. Ett nytt reglage till en standardcykel kostar ett par hundra men på en fin landsvägscykel kan det kosta upp emot flera tusen. Om handtagen är slitna är dessa lätta och billiga att byta ut. Om du behöver byta något rekommenderar vi dig att googla och se om du hittar delen så att du vet vad den kostar. På så sätt undviker du onödiga överraskningar.

Bromsarna

Håll in frambromsen och känn så att bromsen tar. Om du gungar försiktigt på cykeln skall det inte glappa . Glappar det bör du undersöka om det kommer från styrlager (det sitter inne i den delen av ramen som styret går igenom) eller ifrån hjulet (navet). Att justera ett styrlager är oftast ganska enkelt och ofta räcker det att skruva åt lagret. Är det mycket glapp kan styrlager behövas bytas vilket kostar allt från några hundra till många hundra beroende på vad det är för cykel. Har cykeln en dämpad framgaffel och det glappar i själva gaffelbenen (dvs i den delen där gaffeln komprimeras ihop) behövs framgaffeln servas eller bytas ut vilket kan vara väldigt dyrt.

Framhjulet

Kontrollera att däcket är i gott skick. Torrsprickor indikerar att däcket är gammalt och kan vara dags att byta. Här ser du alla våra cykeldäck. Lyft upp cykeln så att hjulet går fritt, snurra hjulet och kontrollera så att hjulet är rakt. Vobblar hjulet åt någon sida behöver hjulet riktas (läs gärna hur man riktar hjul här). Att lämna in hjulet för riktning brukar kosta ca 300 kronor. Om hjulet behöver bytas kan det kosta allt från några hundra till flera tusen. Kolla även så att alla ekrar är hela. Till sist kontrollerar du att inte hjulet glappar i sidled genom att dra hjulet i sidled som om du försökte ’vrida av’ hjulet. Det skall inte finnas något glapp alls på den ledden.

Ramen

Inspektera ramen. Cyklar med en ram av stål rostar om det finns lackskador så undersök om det finns någon betydande rost någonstans. Oftast finns det bara lite ytrost vilket inte är någon fara. Det går enkelt att putsa bort och du kan måla i reporna med lämplig färg/lack för att skydda mot fortsatta rostangrepp. En cykel med aluminiumram rostar inte, men aluminium har en tendens att mattas ut och kan vid utmattning spricka. En spricka i ramen kan oftast inte lagas så kontrollera ramen noga.

Vevparti och trampor

Ta tag i vevpartiet och tramporna och känn efter glapp. Vrid och tryck på tramporna vinkelrätt mot hur man normalt snurrar dom. Finns det ett glapp i vevlagret ger det en oskön känsla och det är svårt att inte hänga upp sig på. Dessutom är det stor risk att lagret ger upp helt ganska snabbt. Att byta vevlager kan du som är händig göra själv men det kräver en hel del specialverktyg. På enklare cyklar är risken tyvärr väldigt stor att du inte lyckas få av vevarmarna utan att ta sönder dom. Det resulterar i att du måste köpa ett nytt vevparti vilket kan vara dyrt. Att endast byta vevlager kostar ungefär 300 kronor på en verkstad plus eventuella delar – så ungefär 600 kronor.

Sadel och sadelstolpe

Se över sadeln och leta efter eventuella sprickor eller repor i materialet. Om det finns hål kommer ofta fukt in i sadeln – då blir man blöt när man sätter sig på sadeln. Sadelstolpen är också väldigt viktig. Att sitta bekvämt med rätt inställd sadelhöjd är ett absolut måste. Det är väldigt vanligt på begagnade cyklar att stolpen har rostat om det är stål eller oxiderat om det är aluminium. Det kan vara mycket svårt att få loss den – men det går! Om stolpen är trög och tung att höja / sänka bör du ta ur den snarast och putsa bort eventuell rost samt fetta in sadelröret.

Bakhjulet

Lyft cykeln och kontrollera att ekrarna är hela och att hjulet är rakt. Det gör du på samma sätt som du gjorde för framhjulet. Kontrollera även däcket så att det är i fint skick. Kom ihåg att alla defekter kostar att fixa – antingen är du OK med priset eller också kan du använda defekterna för att pruta på priset.


Sista steget – provcykling

Känns cykeln bra så här långt är det dags för en lite mer noggrann provcykling. Börja med att justera sadeln så att den är i rätt höjd för dig. När du sitter på sadeln och trycker ner ena foten i bottenläget (med foten mitt på pedalen) skall benet vara lite lätt böjt men nästan helt utsträckt. När du cyklar skall skall cykeln rulla enkelt och utan missljud.

Ta några tramptag och kontrollera att du har bra bromsar både fram och bak. Är cykeln utrustad med skivbromsar kan bromsarna ibland ’skrika’ lite. Det beror på fukt, smuts eller olja på bromsskivorna. Det kan ibland krävas att man byter belägg och till och med bromsskivor för att få bort ljudet helt. Oftast gör lite ’skrik’ inget för funktionen. På en cykel med fotbroms skall bromsen ta ganska omgående när du trampar till bakåt. Om du skulle behöva “trampa” en liten bit bakåt för att bromsen skall ta är navet i behov av service och det kostar runt 400 på en verkstad.

man provcyklar begagnad cykel
Känslan är viktigast när man provcyklar

Prova sedan växlarna. Är det en cykel med växlarna i navet så växlar du genom att sluta trampa och lägga i önskad växel. Prova igenom alla växlar och bekräfta att alla går i och fungerar. Ibland kan någon växel vara svår att få i. Ibland kan växlarna själva byta mellan olika lägen. Detta är oftast lätt att justerat och det finns många bra guider på exempelvis youtube. Oftast beror det bara på att vajern blivit uttöjd med tiden och behöver spännas upp. Det gör man enkelt genom att skruva på justeringsskruven vid vajerns fäste på växelreglaget lite beroende på vilken slags växel det är.

bakväxel
Kontrollera bakväxeln

På en cykel med växlarna utanpåliggande tex på en cykel med 21 växlar är processen lite annorlunda. Du kontrollerar att cykeln växlar på det främre drevet genom att cykla och växla samtidigt. Fungerar det bra gör du samma övning med bakväxeln. Att justera växeln på en cykel med utanpåliggande växlar är oftast lite klurigare. Inställningen kan även påverkas av hur sliten kedjan så ibland kan det vara svårt att få perfekt. På tex en cykel med 21 växlar, dvs 3 klingor fram och 7 bak så är inte tanken att alla växlar skall användas. Man bör sträva efter att hitta en lagom tung växel där kedjan går så rak väg som möjligt från bakdrev till framdrev. Det betyder att det är en dålig kombination att cykla på största drevet bak och största drevet fram. Försök istället hitta en växel genom att växla ner till det mindre drevet fram och ett mindre bak.

Är cykeln utrustad med stötdämpning bör du känna efter så att dämpningen fungerar och känns bra. Den skall fjädra – komprimera – mjukt och fint när du hänger dig över styret. Den skall också skjuta tillbaka så snart belastningen upphör. Om det handlar om en luftdämpare kan man genom lufttryck justera hårdheten på hur mjuk eller hård fjädringen är. Lufttrycket är beror på cyklistens vikt. Har dämpningen lock-out dvs möjlighet att göra fjädringen stum (används när man cyklar på asfalt) kontrollerar du att detta fungerar.

Har du provat alla dessa saker och allt känns bra är det bara att gratulera. Du kan ha snubblat över ett riktigt fynd! Kom ihåg att de pengar du betalar kommer du att glömma bort – men felen på cykeln kommer att finnas kvar. Vår rekommendation är att försöka hitta en så felfri cykel som möjligt så får du härligare cykling. Du kommer säkert att hitta några fel – då får du fundera på om du ändå tycker att cykeln är prisvärd. Glöm inte att du tittar på en begagnad cykel där ofta priset är kanske från hälften till en fjärdedel av nypris.

Lycka till med din nya begagnade cykel! Glöm inte att köpa ett bra lås till din cykel – så slipper du få den stulen. Här kan du se du alla våra cykellås.

Njut av din nya begagnade cykel!
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.