Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Bästa cykellås – Bäst i test 2022

Att köpa cykellås kan vara svårt och det finns en hel djungel av olika lås att välja på. Vi har själva cyklar – och har jobbat med cykellås i åratal. I den här guiden har vi plockat ut de bästa cykellåsen 2022.

Snabbt val för de allra flesta!

Flexibelt, säkert, godkänt & prisvärt!

519 kr

Vill du ha ett snabbt val? ABUS Varedo är sveriges mest sålda lås. Detta bygellås har hög säkerhet, och är givetvis godkänt av försäkringsbolagen. I detta paket med en låsvajer blir det dessutom enormt flexibelt. De allra flesta behöver inte leta längre än såhär.


Cykellåsväljaren

I den här artikeln har vi valt ut de absolut bästa cykellåsen generellt. Om du använder vår cykellåsväljare får du ännu bättre hjälp att hitta ett cykellås som passar specifikt dig och din cykling.

Klicka här för att starta cykellåsväljaren.Bästa bygellås för cykel 2022

Bygellås är utan tvekan de säkraste låsen. De har oftast de högsta säkerhetsklassningarna och de är svårast att bryta upp och ger därmed det bästa skyddet. Här har vi valt ut de bygellås vi tycker är absolut bäst.

#1 – ABUS Varedo

ABUS Varedo är sveriges mest sålda lås genom tiderna. Det är godkänt av alla försäkringsbolag. Det har lägre säkerhetsnivå än de andra två vinnarna ovanstående (11 av 15), men är avsevärt billigare och förtjänar därför förstaplatsen som bästa bygellås.

Om du har en väldigt dyr cykel rekommenderar vi att du tittar på plats 2 och 3, men för de allra flesta är ABUS Varedo mer än tillräckligt.

Abus Varedo

ABUS Varedo 47

545 kr

#2 – ABUS SmartX 770A Bluetooth

Man skulle vilja tro att tekniken går framåt och att det 2022 finns ett lås som höjer sig över mängden och utnyttjar den senaste tekniken. Det finns det!

Det absolut bästa bygellåset – och man måste verkligen bortse från prislappen här – är Abus SmartX 770A Bluetooth. Låset är givetvis godkänt av SSF och har det absolut bästa mekaniska skyddet från uppbrytning.

Du kan låsa upp låset med din mobil och om någon mixtrar med låset utlöser det en kraftig larmsignal.

ABUS SmartX 770A

2 274 kr

#3 – ABUS Granit X-Plus 540

Om prislappen avskräcker och du nöjer dig med ett mekaniskt starkt bygellås finns det lite fler lås att välja på.

ABUS Granit X-Plus 540 har samma höga säkerhetsnivå (15 av 15 möjliga) som ABUS SmartX ovan men saknar larmet och bluetooth-funktionen. Men – det är också avsevärt billigare!

ABUS Granit X-Plus 540

1 409 kr

Några andra riktigt säkra bygellås som förtjänar omnämnande här är ABUS Granit Plus 640 som uppnår 12 av 15 på ABUS egen skala för säkerhetsnivå och är dessutom väldigt mycket lättare än sina syskon. Trelock U6 L (eller det lite kortare Trelock U6) är ett annat bygellås som är väldigt populärt och har bra testresultat.


Bästa ramlås 2022

Det finns flera ramlås som är godkända av SSF och därför bedömda som säkra mot uppbrytning och stöld. Men det största problemet med ramlås är att det är enkelt att bära iväg med cykeln. Därför tycker vi att det absolut bästa ramlåset är ett lås som kombinerar ramlåsets säkerhetsklass med något att fästa cykeln med kring ett fast objekt.

Normalt vill vi kora flera vinnare, men i det här fallet är ett av låsen såpass bra och prisvärt att vi bara utser ett lås till det bästa.

#1 – AXA Defender + ramlåskätting

Paketet Ramlås AXA Defender + ramlåskätting uppfyller verkligen alla kriterier. För en prislapp som är samma som de dyraste ramlåsen får du en ramlåskätting på köpet och därtill en liten praktisk väska att ha kättingen i.

Ramlåskättingen pluggar man enkelt in i ett speciellt hål på ramlåsets sida – du använder bara en nyckel och får två lås i en smäll.

AXA Defender + ramlåskätting

674 kr

ABUS motsvarighet – som också är mycket säkert men dyrare – är ABUS Pro Shield 5850 tillsammans med ABUS Adaptor Chain ACH 8KS. De ger en mycket säker kombination, även om prislappen som sagt är ganska mycket högre.


Bästa vikbara cykellås 2022

Ett vikbart lås är en fiffig uppfinning eftersom man får väldigt mycket lås för väldigt lite vikt och utrymme. Man fäster ett vikbart lås i en smart hållare som fästs på ramen och låset är enkelt att vika ut och fästa runt ett fast objekt.

#1 – AXA Foldable 1000 + fäste – 100 cm

Det absolut bästa vikbara låset 2022 är utan tvekan AXA Foldable 1000. Det är snyggt, smidigt, lätt att fästa på cykelns ram och snabbt och enkelt att använda. Det är givetvis godkänt av SSF och har hög säkerhetsklassning.

Det är det billigaste godkända vikbara låset, men ändå är det längre än de andra och har ett otroligt stabilt medföljande fäste. Därför vinner det den här tävlingen ganska enkelt.

AXA Foldable 1000

1 003 kr

#2 – ABUS Bordo Classic Plus 6400 – 85 cm

ABUS Bordo Classic Plus 6400 är en god tvåa. Det är lika smidigt att använda som andra vikbara lås och är även detta godkänt av SSF och därför kommer din försäkring att gälla om olyckan ändå skulle vara framme.

Det är något kortare än AXAs modell (85 cm), men även här ingår fäste.

ABUS Bordo Classic Plus

1 063 kr

Bästa kättinglås för cykel 2022

Ett kättinglås är smidigt att använda då det är väldigt flexibelt när det kommer till att fästa runt fasta objekt. Ibland kanske du ställer cykeln bredvid något objekt som är för grovt för ett bygellås – då kan ett kättinglås vara perfekt. Många kättinglås är tyvärr inte godkända av SSF eftersom de är för lätta att bryta upp.

Vi har här valt ut de två kättinglås vi tycker är bäst.

#1 – ABUS Granit CityChain X-Plus – 110 cm

Det absolut bästa kättinglåset kommer från tyska ABUS och har lika hög säkerhetsnivå (15 av 15) som de bästa bygellåsen. Vi pratar om ABUS GRANIT CityChain X-Plus 1060 som kombinerar den höga säkerhetsnivån med smidigheten när det kommer till att fästa cykeln vid fasta objekt.

Detta lås är dessutom godkänt av SSF.

ABUS Granit CityChain X-Plus

1 468 kr

#2 – XLC Cosa Nostra Plus – 100 cm

Som god tvåa kommer ett väldigt prisvärt kättinglås som i princip är lika svårt att bryta upp som vinnaren ovan. Det handlar om XLC LO-C20 Cosa Nostra Plus som är ett kättinglås med 9 av 10 i XLC’s egen skala för säkerhetsnivå.

Det stora minuset är att det inte är godkänt av SSF. Det handlar mest troligt om att det aldrig blivit testat snarare än att det skulle blivit underkänt i ett test.

XLC Cosa Nostra Plus

563 kr

Bästa vajerlås och spirallås

Vajerlås och spirallås är ganska lika i att de består av en plastklädd vajer som man använder att låsa fast cykeln med. Antingen är de försedda med låskolv och nyckel eller med kombinationslås. Dessa lås är rimligt enkla att knipsa av med bultsax och därför är de aldrig godkända av SSF.

Vi avstår därför från att utnämna det bästa låset i dessa två kategorier. Vi låter det vara osagt om det är svårare att knipsa av en tjockare vajer – vi vet bara att det är lika möjligt (beroende på vilken bultsax man har) och därför är skillnaden marginell.

Dessa lås passar bäst som komplement till säkrare lås som till exempel ett bygellås – eller om du bara skall ställa ifrån dig din cykel en kort stund utanför en butik eller liknande.


Bästa cykellåset för pendling

När man pendlar mycket behöver man ett lås som går bra att ha med antingen på ramen eller i ryggsäcken.

ABUS Granit X-Plus 540 + låsvajer

Jag har själv pendlat på cykel i många år och har alltid med bygellås och låsvajer i packningen. Detta är därför min rekommenderade kombination för dig som pendlar: köp ett godkänt bygellås och en kraftig låsvajer.

ABUS Granit X-Plus 540 har 15 av 15 i säkerhetsklass, och är därmed ett av de i särklass säkraste cykellåsen på marknaden.

I detta paket har vi lagt till en 180 cm lång låsvajer, vilket gör låset avsevärt mer flexibelt.

Ett enkelt val som bästa cykellås för pendling!

ABUS Granit X-Plus 540 + låsvajer

1 121 kr

Bästa låset för barncyklar 2022

Barncyklar är inte de allra mest stöldbegärliga cyklarna. De står ofta vid skolor tillsammans med mängder med andra cyklar. En väldigt viktig aspekt på ett cykellås till en barncykel är därför att det är ett lås som barnet alltid använder. Den vanligaste cykelstölden för barncyklar är nämligen när cykeln är olåst.

Om ditt barn har den finaste cykeln på skolgården bör du välja något av de säkraste låsen precis som för din egen cykel. Om du istället tror att ditt barns cykel är mest som alla de andra cyklarna – dvs lika lite eller mycket stöldbegärlig som de andra – tycker vi att du bör satsa på ett lås som du vet barnet använder.

Den absolut bästa kombinationen då är ett godkänt ramlås tillsammans med en låsförlängning som gör att barnet sätter fast låset i något fast. För detta ändamål är vår bästa rekommendation ramlåset AXA Defender + Ramlåskätting Plug-in AXA RLC, 100 cm, Ø5.5 mm + väska. Sen är det såklart ditt jobb att få ditt barn att alltid använda kättingen.

Alternativet är ett bygellås som sitter fast i ramen. I så fall skulle vi rekommendera Abus Varedo 47 som fästs i en hållare i ramen. Ditt jobb blir att lära ditt barn att alltid fästa låset kring något fast samt kring cykelns ram. Lycka till – vi tror att det kommer att gå toppen!


Bästa cykellås för shopping och stadscykling

Om du cyklar i stan kanske du inte har en ryggsäck eller väska där du har plats för ett kraftigt lås. Det finns tre bra lösningar för dig tycker vi.

Den första är att du kör med ramlås som sitter fast i ramen på din cykel och att du har en låsvajer som du fäster runt något fast objekt. Om du inte har plats för låsvajern i väskan köper du ett spirallås som kan sitta runt sadelstolpen eller fäst i ramen.

Den andra lösningen är att du kör med ett bygellås som du fäster i ramen på din cykel – de flesta bygellås har hållare som ingår.

Den tredje lösningen är att du väljer ett vikbart lås som du fäster vid din ram. Se till att låsa fast cykeln vid en lyktstolpe eller något annat fast objekt.


Aspekter kring val av cykellås

Det är inte alltid lätt att välja cykellås – utbudet är enormt och det finns massor att välja på. Dessutom finns det flera olika aspekter av cykellås som man behöver ta med i ekvationen för att få precis det man letar efter.

Du cyklar säkert i många olika situationer: till och från jobbet, till skolan, till träningen, under shoppingturen och så vidare. Du kanske också är ute och motionerar med cykeln – eller du kanske till och med tävlar på din cykel. I många av dessa situationer har du olika preferenser på ett lås. Vilket lås är bäst? Ja det beror lite på vad du skall ha låset till.

  • Hur bra skyddar låset från stöld?
  • Är låset godkänt av mitt försäkringsbolag?
  • Är låset smidigt att använda?
  • Är låset lätt att ta med sig?

Vi har skrivit en hel artikel om ämnet välja cykellås – läs gärna hela den artikeln här. Där berättar vi mer om säkerhetsaspekten. För att veta om låset är godkänt använder du enkelt vårt filter ”godkänt av SSF”. Vi försöker också beskriva i texterna om låset är enkelt att ta med sig och smidigt att använda. Se vad som gäller för din cykel i din hemförsäkring.

Hur testas cykellås?

Som vi talat om tidigare i artikeln så vill du ha ett lås som är godkänt. Dels för att vill vara säker på att du får ett lås som på riktigt gör det svårt att sno cykeln, dels för att om cykeln väl blir stulen kommer din försäkring att gälla. Stöldskyddsföreningen (SFF) ger ut normer och regler för vad som är ett godkänt lås – de återfinns i en bok som heter SSF011. I princip alla försäkringsbolag följer SSF:s riktlinjer för godkända lås – dvs du måste ha ett SSF-godkänt lås för att få pengar på din försäkring om tjuven är framme.

Ett cykellås testas för att den skall klara en rad olika attacker. Dels skall låset klara av en klippningsattack med bultsax med en kraft som motsvarar 30 kilonewton. Det är en väldigt stor kraft – det motsvarar 30 ton. En typisk bultsax har en kraft på 20 kilonewton med 250 newton eller 25 kilos kraft. Detta betyder att om ett lås är godkänt kan inte en vanlig bultsax med 25 kilos kraft klippa upp låset. Övriga test som genomförs är ett så kallat domkraftstest, man testar vridning av låsen, slag mot låshus, slag mot bygel, sågning med bågfil och borrning, dyrkning och angrepp med handverktyg.

Vill du läsa mer om test av lås? Läs vårt inlägg: Hur testas cykellås?


Bästa låstyperna

Bäst är ett begrepp som är svårt att definiera. Här kommer en väldigt subjektiv bedömning utifrån våra egna erfarenheter och hur vi själva cyklar och låser våra cyklar. Men vi cyklar massor – så använd gärna dessa rekommendationer om du tycker att de låter vettiga!

Bygellås är utan tvekan de säkraste låsen. De har oftast de högsta säkerhets-klassningarna och de är svårast att bryta upp och ger det bästa skyddet. Om man är OK med vikten skulle vi rekommendera bygellås i de flesta situationerna. Om man ”fyller ut” låset med stolpe, ram osv så att det inte går att få in en domkraft i låset (det är nämligen så de bryts upp) är man verkligen väldigt säker.

Ramlås är de absolut smidigaste låsen – de sitter fast på ramen och är därför alltid med på cykelturen. Minuset är att man kan bära iväg med cykeln och de flesta reagerar inte på att någon bär en cykel – hen kanske bara glömt nyckeln. Komplettera låset med en vajer så att du kan fästa cykeln i något fast objekt.

Kättinglås är ofta ganska tunga men ger ett ganska bra skydd. De är tyvärr ganska enkla att knipsa av med en bultsax och därför tycker vi att bygellås är bättre. Kättinglås är dock oftast billigare så om ekonomin är viktig kan du välja ett kättinglås.

Spirallås och vajerlås är i princip aldrig godkända av SSF. De är dock lätta och smidiga att använda och enkla att ta med. De gör att du kan fästa cykeln i något fast vilket är bra, men de är ganska enkla att knipsa av med en bultsax. Vi rekommenderar att man har ett vajerlås eller spirallås – eller en låsförlängning (vajer eller kätting utan lås) tillsammans med ett bygellås.

Vikbara lås är en ganska ny typ av lås som består av ett antal metallplattor – ofta i härdat stål – som är sammanfogade med kopplingar och som går att veckla ut för att användas som lås runt ett fast objekt. De är smidiga att använda och kan fästas i fiffiga hållare på ramen. De är tyvärr sällan godkända av SSF men det finns några som är det. Därför tycker vi att vikbara lås förtjänar en plats bland de bättre låsen!

Sammanfattning

  1. Bästa bygellåsen: Abus SmartX 770A , Abus Granit X-Plus 540, Trelock U6 L
  2. Bästa ramlåsen: AXA Defender + Ramlåskätting, Abus Pro Shield 5850 + lägg till: Abus Adaptor Chain ACH 8KS
  3. Bästa vikbara låsen: Axa 1000, Abus Bordo Classic Plus
  4. Bästa kättinglåsen: Abus GRANIT CityChain, Abus 8900
  5. Bästa raka vajerlåsen: Trelock PK 460, Abus Combiflex 2503
  6. Bästa spirallåsen: Abus Tresorflex 6615C, Trelock sk222 FIXXGO
enkel cykel med dåligt lås
Väg in cykelns värde när du köper lås
fin cykel förtjänar bra lås
Ju finare cykel du har – desto bättre lås behöver du
Låst cykel
Lås alltid fast cykeln i något fast objekt
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.