Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Köp inte en stulen cykel

Ibland behöver man en ny cykel. Begagnat kan löna sig – men om affären ser för bra ut för att vara sann – ja då är den nog det. Här lär vid dig hur man listar ut om cykeln är stulen, och vad som händer om du köper en stulen cykel.

I Sverige stjäls det 70 000 cyklar om året. Det är så mycket som ungefär 15% av totalmarknaden. Alla dessa cyklar måste ta vägen någonstans. Många stjäls för att helt enkelt användas av tjuven. En del lämnar landet på lastbilsflak och får nytt liv utomlands. Väldigt många säljs på begagnatmarknader såsom blocket och liknande.

Se upp – den begagnade drömcykeln kan vara stulen!

Vad är köparens ansvar?

Det är viktigt att känna till att du som köpare har ett ansvar. Om du köper en stulen cykel och det går att påvisa att du borde förstått att cykeln var stulen kan du bli åtalad för häleri (eller häleriförseelse – se nedan). Dels kommer cykeln att bli beslagtagen utan att du får tillbaka några pengar (och din försäkring kommer inte att täcka kostnaden) och dels riskerar du böter och fängelse i upp till 6 månader.

I Sverige har man en undersökningsskyldighet när man köper begagnade varor. I Sveriges lag, 9 kap. 7 § brottsbalken, finns bestämmelserna om häleriförseelser. Där kan man läsa att man kan åka på böter eller fänglese om man köper ett föremål som var stulet om man hade ’skälig aledning att anta’ att så var fallet. Det finns ingen exakt beskrivning av vad man måste kontrollera utan det görs en bedömning i varje fall. Man kikar på hur köpet gick till, vad du som köpare kände till och tog reda på om säljaren, hur du betalade osv.

Man kan ju gissa att du skulle ligga risigt till om du köpt cykeln kontant och du träffade säljaren under en motorvägsbro en sen kväll. Om allt istället verkade normalt när du köpte cykeln och det inte fanns någon anledning att misstänka något finns det ingen större anledning att oroa sig. Men om cykeln är stulen måste du ändå lämna tillbaka den utan att få tillbaka dina pengar. Köp alltså inte en stulen cykel!

Som vi redan nämnt – ordspråket “ser det för bra ut för att vara sant så är det också det” gäller verkligen även cykelköp. Hittar du en annons eller cykel som verkar för bra för att vara sann – lägg inte mer tid på den. Släpp den och leta efter en annan cykel. Den är inte ens värd din tid.

Hur vet man om cykeln är stulen?

  1. Säger magkänslan att det är för bra eller något annat känns fel – avstå från köpet!
  2. Det är ett gott tecken om du får se var säljaren bor. Om hen istället vill ses ”nere på parkeringen” är det ett dåligt tecken.
  3. Försök alltid få se ett originalkvitto och garantibevis på cykeln
  4. Om cykeln några år gammal men kvittot ser helt nytt ut bör du vara försiktig – det är enkelt att förfalska och tillverka hemmagjorda kvitton
  5. Kolla så att ramnummer finns kvar och att inte eventuella stöldskyddsmärkningar är bortskrapade eller manipulerade på annat sätt. Ramnummer återfinns oftast vid den del av ramen vid tramporna under cykeln eller vid rörbiten nedanför styret.
  6. Återigen – känns något fel eller verkar misstänkt – avstå!
  7. Är cykeln i annonsen såld och säljaren har en annan cykel att sälja – avstå.
  8. Skriv ett köpeavtal mellan dig och säljaren. Be att få se legitimation. Om säljaren inte kan visa legitimation – avstå. Köpeavtalet ska inte omfatta någon form av garanti eller liknande eftersom det inte finns någon skyldighet till garanti vid köp mellan två privatpersoner. Köpeavtalet är enbart för att styrka att cykeln är ärlig och inte stulen. På köpeavtalet bör cykelns ramnummer finnas noterat.

Lagen om god tro vid köp av cykel

Denna lag uppdaterades 2003. I princip säger lagen att stulna cyklar inte längre omfattas av lagen om god tro. Lagen säger att den som ”medvetet eller omedvetet” köper en vara som visar sig vara stulen måste lämna tillbaka varan till den ursprunglige ägaren utan att denne ger tillbaka några pengar till dig som köpare. Det finns ingen hemförsäkring som täcker denna förlust för dig.

Lagen gäller förvärv (köp, byte gåva) i god tro av rätt till lösöre. Till lösöre räknas bland annat lös egendom som inte utgörs av pengar eller värdepapper. En cykel är alltså lösöre. Grunden i lagen är att om någon har köpt en vara från någon som hade varan i besittning men varken var ägare till den eller hade rätt att sälja den, får köparen äganderätt till varan om han fått den och var i god tro. Detta gäller dock inte om varan var stulen eller övertagen från den ursprunglige ägaren under hot eller tvång.

Skaffa ett bra lås

Vi hoppas att du med våra råd ovan kan välja en begagnad cykel som du vet INTE är stulen. Grattis till köpet! Nu är det ditt jobb att skydda din cykel så att den inte blir en del av brottsstatistiken. Köp ett rejält lås så minskar du risken! Läs gärna vår artikel om att välja lås här. Vill du se alla våra cykellås har du dessa här.

Även för en begagnad cykel är bygellåset det säkraste
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.