Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Att byta ventilkärna på en racerventil

Racerventiler har ofta utbytbar ventilkärna. Att byta kärna är ett billigt och enkelt sätt att laga en slang eller ventil om den är trasig. Kör du slanglöst kan du i princip alltid byta kärna. I den här guiden visar vi med bilder hur man gör.

Hur man byter ventilkärna

Den här guiden lär dig hur du byter ventilkärna på Tubeless Ready-däck (och cykelslangar med utbytbar kärna). Vill du veta mer kan du gå till vår övergripande artikel ”Allt du behöver veta om Tubeless Ready”.

Att byta ventilkärna är superenkelt. Följ stegen nedan.

Total tid: 5 minuter

 1. Skruva ut ventilkärnan

  För att skruva ur kärnan behöver du ett särskilt ventilkärne-verktyg som det blåa på bilden. Det går också att göra med en liten plattång. Man skruvar helt enkelt försiktigt motsols på den yttre delen av ventilen. Den lossnar för det mesta lätt.

 2. Kontrollera om den är trasig

  Ventilkärnan på en racerventil kan tyvärr ganska lätt skadas av cykelpumpen vid pumpning av däcket. Den yttersta muttern sitter på en tunn ganska mjuk skruv och det är vanligt att skruven böjs. När så sker kan ventilen tyvärr ofta släppa ut luft. Då behöver du byta ut kärnan.

 3. Ta fram en hel kärna

  Hel ventilkärna

  En ny och hel ventilkärna redo att skruvas i. Om du kör slanglöst / tubeless kan det vara en bra idé att nu fylla på med lite ny tätningsvätska genom ventilen. Man behöver normalt fylla på vätska mellan var 4e till var 7e månad, och någon gång om året behöver man rensa däcket, göra rent och byta ventilkärna.

 4. Skruva i den nya ventilkärnan

  Att skruva in ventilkärnan är enkelt – gör precis som du gjorde när du skruvade in den, fast tvärtom. Anslutningen mellan ventilkärnan och ventilcylindern är en liten bit gummi så det är viktigt att inte skruva i kärnan för hårt för då kan den skadas. Om du skruvar i den för löst finns det risk att den lossnar när du pumpar däcket eller i värsta fall när du är ute och cyklar. Dra till så att den sitter ordentligt fast helt enkelt. Klart!

Med fräscha ventilkärnor är en punkteringsrisk undanröjd

Vill du veta mer om Tubeless kan du gå till vår övergripande artikel ”Allt du behöver veta om Tubeless” här.

Du kan också gå direkt till någon av artiklarna nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.