Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Att göra service på Tubeless Ready-däck och byta tätningsvätska

De flesta som cyklar slanglöst är supernöjda. Färre punkteringar och lägre lufttryck för bättre grepp och högre komfort. Efter ett tag kommer första pyspunkan. Det beror på att vätskan torkat – dags för service!

I den här guiden får du lära dig hur du gör årlig service på dina Tubeless Ready-däck / slanglösa däck. Om du har frågor omkring tubeless kan du läsa mer i vår övergripande guide (och dess underartiklar) ”Allt du behöver veta om Tubeless”.

Innehållsförteckning

  1. Vad du behöver
  2. Hur ofta behöver man serva däcket?
  3. Steg-för-steg guide

Vad du behöver

Vad du behöver för att montera slanglöst
  • Däckavtagare
  • Rengöringstrasa
  • En bra golvpump, tubeless-pump, kompressor eller CO2-pump
  • Nya fräscha ventilkärnor
  • Verktyg för att ta ut ventilkärnan
  • Tätningsvätska
  • Spruta för tätningsvätskan

Hur ofta måste jag serva däcket?

Man brukar behöva fylla på ny vätska någon gång i kvartalet eller halvåret. Det räcker bra att fylla på en liten mängd – kanske 60 ml eller så – med jämna mellanrum. Tätningsvätskan förblir vätska och flyter runt i däcket i ungefär 2-7 månader efter den första monteringen. Efterhand som tiden går stelnar vätskan och bildar klibbiga hårda bollar och en del sörja i däcket. Vätskan är rinnig olika länge beroende på många faktorer: värme/kyla, fukt, hur mycket du cyklar, förvaring av cykeln och såklart hur ofta du haft punktering som tätats av tätningsvätskan.

Innan våren en gång om året är det en bra idé att genomföra en grundlig service av däcket. Du behöver ta av däcket, rengöra både däck och fälg noga, rengöra ventil och fylla på ny vätska.

Steg-för-steg guide för årlig service

  1. Ta av hjulet från cykeln, töm ut luften och pressa ner däckets kanter från fälgen. Ofta behöver man pressa ganska hårt. På ett MTB-däck kan man ibland få ställa sig på däckets kant nära fälgen med ett par löparskor eller liknande för att få kanten att släppa. Normalt hörs ett högljutt ”popp”.
  2. Montera av däcket som vanligt genom att föra in en däckavtagare mellan däckets kant och fälgen. Var extra försiktig om du har kolfiberfälgar och använd däckavtagare i plast.
  3. Rengör däcket på insidan, runt kanterna och kanttråden. Det kommer att finnas dels hårda kulor eller klumpar, dels en sörja i botten på däcket och dels en hinna runt hela däcket. Kulorna som rullar runt måste du plocka bort, och sörjan torkar du bort så mycket som möjligt av. Kom ihåg att allt som du lämnar kvar i däcket sitter kvar utan att göra nytta. Dessutom väger det onödiga gram.
  4. De sista resterna och den tunna hinna som bildas på gummit är svår att få bort och gör ingen stor skada. Den kan du lämna kvar.
  5. Rengör nu fälgarna. Man måste verkligen inte byta fälgtejp varje år. Kontrollera fälgtejpen och säkerställ att det inte finns några skador, bubblor eller glipor. Gnugga fälgbanan / fälgtapen ren från gammal tätningsvätska. Använd en trasa – undvik att skrapa med hårda föremål eftersom du kan skada både fälgtejp och fälg då. Rensa fälgen från tätningsvätska
  6. Rengör ventilen och kontrollera att ventilkärnan fungerar bra. Om den är alltför kladdig eller fungerar halvbra är det smart att byta ventilkärna. Hel ventilkärna
  7. Pensla eller spreja på ljummet vatten med såpa eller diskmedel i på ytterkanterna av både däcket och fälgen. Det räcker bra med att blanda såpan i proportionen 1+5 med vatten. Pensla såpvatten på däcket och fälgen
  8. Montera däcket på fälgen som vanligt – först ena sidan därefter den andra. Försök få på däcket utan att använda däckavtagare – med lite träning och ordentligt med såpvatten skall det gå bra genom att dra däcket mot dig från fälgens bortsida så att däckets kanttråd följer efter. Såpvattnet är behjälpligt här – det gör att däcket får lättare att glida över kanten när friktionen minskar. Det gör också att däcket poppar på plats lättare när du väl pumpar upp det (det låter som ett ganska högt ”plopp”). Kläm på däcket runt hela fälgen så att du är säker på att det sitter rätt – i synnerhet runt ventilen. Montera på däcket med båda händerna
  9. Vi brukar alltid rekommendera att man pumpar däcket och poppar däckkanterna utan tätningsvätska först. Vätskan gör ingen stor skillnad i den omedelbara tätningen utan är till för att skapa långsiktig tätning mot pyspunktering. Genom att vänta med vätskan kan du istället applicera den genom ventilen vilket gör processen mindre kladdig och du slipper spilla bort dyrbar tätningsvätska som på bilden nedan. Pumpa utan ventilkärnan
  10. Pumpa nu däcket fort tills det poppar – du kommer att höra ljudet. Kontrollera att däcket sitter på rätt ställe runt om på båda sidorna. Ett tips här är att pumpa upp däcket med ventilkärnan urplockad. Det gör att pumpningen går snabbare och underlättar poppningen. De flesta däck poppar vid ett lufftryck som är ca 10-20% över rekommenderat tryck. Om du har en MTB brukar 2,4 bar räcka. Nu kan du tömma ut luften igen – kanterna kommer att sitta kvar på plats.
  11. Fyll i tätningsvätska genom ventilen. Antingen använder du den lilla flaskan med pip, eller också använder du en spruta avsedd för tätningsvätska. Fyll på tätningsvätska genom ventilenFöljande angivelser är våra rekommendationer vad gäller mängd tätningsvätska:
    Mountainbikedäck 29″: ca 90-120 ml
    Mountainbikedäck 27.5”: 80-100 ml
    Graveldäck: 60-80 ml
    Landsvägsdäck: 60 ml
    Det kan vara en bra idé att fylla på lite mer vätska i bakhjulet än fram eftersom man har större risk för genomslag och ”burp” bak.
  12. När vätskan är ifylld och ventilkärnan är på plats igen kan du pumpa upp däcket igen. Därefter är det viktigt att skaka däcket, vänta det fram och tillbaka framförallt i horisontellt läge. Syftet med detta är att vätskan skall sprida sig runt hela däcket och kanterna så att tätning mellan fälgen och däcket kan ske. Avvakta till dagen därpå och kontrollera lufttrycket. Ofta kan man behöva fylla på luft några gånger innan allt är helt tätt. Lite beroende på vilka däck du har kan däcken ibland läcka eller ”gråta” tätningsvätska. Det är fullt normalt och upphör ganska snabbt.
Njut av dina nyservade tubelessdäck!

Vill du veta mer om Tubeless kan du gå till vår övergripande artikel ”Allt du behöver veta om Tubeless”.

Du kan också gå direkt till någon av artiklarna nedan

2 comments

  1. Lars Telenius

    Hej, om luften går ut efter en vecka ? Vad är fel och vad gör jag på bästa sätt för att åtgärda problemet?

    Mvh Lars

    1. Hej Lars,

      Det är inte helt ovanligt att det blir så faktiskt. Den enklaste åtgärden som brukar funka för det mesta är helt enkelt att pumpa upp däcket igen – och skaka ordentligt med däcket horisontellt först liggande med ena sidan upp och därefter med andra sidan upp – på så sätt säkerställer du att vätskan sprids ordentligt runt alla kanter inne i däcket och fälgen.

      Jag brukar också hälla i lite mer vätska – för säkerhets skull. Ibland kan man få hålla på ett par gånger. Om inte detta skulle fungera kan det finnas risk att du inte fick fälgen tät med fälgtejpen. I så fall måste du montera av däcket igen, rengöra fälgen, ta av fälgtejpen och applicera ny fälgtejp när fälgen är ren och torr. Men som sagt.. ovanstående metod brukar verkligen fungera!

      Lycka till – och hör gärna av dig om det inte skulle funka så hjälper vi till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.