Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Att välja däck till gravelbike

En gravelbike är en cykel som körs på grus. Men vilka däck skall man ha? Det finns allt från däck med minimalt mönster till andra som nästan liknar MTB-däck. Vi berättar om våra egna erfarenheter och hjälper dig välja rätt graveldäck.

Sammanfattning att välja graveldäck

Introduktion

Gravel har varit en allt större trend de senaste tio åren eller så och intresset bara växer. Det kanske inte är så konstigt. Man får samma lätta cykling och samma fartupplevelse som på landsväg men dessutom härliga naturupplevelser, tystnad och massor med avskildhet när man slipper trafiken. I Sverige finns det nästan 100 000 km statlig väg varav 20 000 är grusväg. Dessutom finns det 75 000 enskilda vägar – och av dessa är sannolikt en stor majoritet grusvägar.

Sverige är alltså fullt av skogsvägar och grusvägar – perfekt för gravel.

cyklist på grusväg
Ensamhet på grusväg

How-to guide

Att välja däck till gravelbike

1. Välj underlag

Tre olika underlag

Valet av cykeldäck handlar mycket om underlaget du kommer att cykla på. En enda gravel-tur kan ta dig över slät asfalt, Grov asfalt, slät grusväg, grov grusväg och kanske även en hård stig. Ditt val handlar om vad du föredrar och var du kör mest. Ju hårdare underlag, desto slätare däck. Ju lösare och ojämnare underlag, desto grövre däck behöver du. Om du kör på stigar med vassa stenar kan en rejäl sidovägg vara viktigt. Du kan använda vårt filter ”Passar underlag” för att välja rätt!

2. Välj däckbredd

Kontrollera utrymmet runt däcken – vilken frigång du kan räkna med för din cykel både bak och fram. Valet av bredd har att göra med grepp och kontroll och med komfort. Bredare däck ger bättre grepp på lösa underlag – och dessutom bekvämare cykling. Samtidigt ökar rullmotståndet något. Om du cyklar omväxlande asfalt och släta grusvägar räcker det med 28-32 mm bredd. På grova grusvägar och hårda stigar är 32-35 mm bredd bättre. På tuffa underlag och stor del terräng bör du välja 36 mm och uppåt. Använd vårt filter ”Breddspann” för att hitta rätt!

3. Välj mönster

Mönstret påverkas både av vilket underlag du cyklar på och ditt självförtroende med din cykel. Tumregeln är att ju grövre underlag, desto grövre mönster behöver du. Släta grusvägar kräver väldigt lite mönster och klackar medan grova grusvägar kräver rejälare klackar i synnerhet på sidorna för bättre kontroll vid svängar. Du kan använda vårt filter för ”Mönstertyp” för att hitta rätt!

4. Välj skydd

Ett bra punkteringsskydd är verkligen att föredra. Hela poängen med gravel är att njuta och känna sig trygg på vilket underlag som helst – därför rekommenderar vi alltid ett bra skydd mot punktering. Förstärkta sidoväggar behövs bara om du skall cykla på stigar med risk för vassa klippor som kan komma åt däcket. Till slut vill vi rekommendera att du kör slanglöst. Det minskar antalet punkteringar drastiskt och du får en härligare cykling. Använd vårt filter för ”nivå av punkteringsskydd” för att hitta rätt!

gravelbike i kolfiber
En kolfiber-gravelbike är otroligt snabb

Vad är en gravelbike?

I princip är gravelbikes lite mer robusta landsvägscyklar som klarar lite grövre däck och som trivs bäst på grusväg. För att klara de lite tuffare förhållanden som råder har de utrustats med lite robustare ram. Det finns en hel del andra skillnader som vi illustrerar i nedanstående bild.

Gravelbike vs landsvägscykel
Likheter och olikheter mellan en gravelbike och en landsvägscykel

En gravelbike liknar en Cyclocross-cykel men har ofta en lite längre hjulbas och lite mindre brant styrvinkel. De flesta gravelbikes har skrivbromsar och lite bredare framgaffel för att klara grövre däck.

Har man råd finns det många modeller i kolfiber som ger en otroligt lättdriven och snabb cykling. Eftersom man har bredare däck går det också att köra med lägre lufttryck vilket ger högre komfort på ojämna underlag. Det gör gravelbikes lämpliga för långturer. Läs gärna vår guide till perfekt lufttryck här.

Däcken utvecklades från början för Cyclocross som ju är en tävlingsform som ofta går på stigar, grova och ojämna grusvägar och terräng.

Olika mönster för olika underlag
Släta eller grova och svarta eller ”Classic” med färgade sidoväggar

På senare år finns det alltmer släta graveldäck som har väldigt lite mönster och flera däck däremellan med slätt centerparti och högre klackar på sidorna. Det är vanligt med däck med bruna eller beiga sidoväggar – många tillverkare kallar den färgsättningen ”Classic” eftersom det fanns landsvägsdäck redan på 1980-talet med den färgen.

cyklist på stig
Med lite grövre däck klarar man de flesta stigar

Ett bra val för pendling

En gravelbike är en bra pendlarcykel. Det är en lätt snabb racer men som till skillnad från en landsvägscykel klarar nästan alla underlag. Det är en robust cykel som tål mycket. Ofta har cyklarna fästen för skärmar och det bredare utrymmet för grövre däck gör att det går fint att köra med dubbdäck.

Allt detta gör den till ett bra val för pendling – även om du har delar av vägen på grus. Jag som är artikelförfattare genomför en stor del av min cykelpendling på en gravelbike genom Nackareservatet och Erstavik. Vill du läsa mer om pendling kan du göra det här.

Pendling på gravelbike över ängarna
Vägen till jobbet går över ängarna

Utflykter och äventyr

Om du längtar efter cykelsemester där du inte vill vara begränsad av vägunderlaget och hellre tar dig långt bortom de trafikerade vägarna kan en gravelbike vara perfekt. Eftersom cyklarna är stabilare och mer robusta klarar de också mer packning – och bredare mer robusta däck klarar också mer last. Om du skaffar de lite mer grova däcken kan du dessutom utforska stigar och riktigt dåliga skogsvägar.

cykling vid havet
Härliga naturupplevelser

Tävla på gravelbike

Det blir allt vanligare med tävlingar på gravel. Ute i världen finns det massor med superstora lopp som lockar tusentals deltargare; Barry-Roubaix, Dirty Kanza och Belgian Waffle Ride är några av de största – alla i USA. I Europa växer grenen Gravel Fondos – Gran Fondo fast på grus.

Även i Sverige blir det allt fler graveltävlingar och under 2020 planeras Gotland Gravel, Dalsland Gravel Race och Glassbonden Gravel Challenge i Vännäs gå av stapeln i augusti. Ofta är det lite mindre tävlingsfokus och gravelcyklister är lite mer avslappnade vilket ger en skön känsla av community

cyklist på klippa vid havet
Dags för hemfärd

Alla våra graveldäck

Om du är nyfiken kan du se alla våra graveldäck här. Nedan har du ett axplock av några av våra mest populära produkter. Om du fortfarande är osäker eller har någon fråga kan du prova vår chat nere till höger – där finns både vi och svar på de flesta frågorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.