Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Att montera Tubeless Ready-däck

Att cykla tubeless – slanglöst – växer i popularitet. Inom MTB och gravel är det norm. Nu kommer det även inom landsvägscykling. I den här guiden lär vi dig i detalj hur du monterar ditt tubelessdäck!

Den här guiden lär dig hur du monterar Tubeless Ready-däck. Vill du veta mer kan du gå till vår övergripande artikel ”Allt du behöver veta om Tubeless Ready” här.

Innehållsförteckning

  1. Vad du behöver
  2. Monteringen steg-för-steg
  3. Om fälgar för slanglöst
  4. Om pumpar för att montera tubeless
Vad du behöver för att montera slanglöst
Vad du behöver för att montera Tubeless Ready-däck

Vad du behöver

  • En pump som kan ge mycket luft snabbt
  • Ett Tubeless Ready-däck
  • En tubeless-ventil med avtagbar ventilkärna
  • Ett ventilkärne-verktyg.
  • Tätningsvätska
  • Vätskespruta för att fylla i vätskan

Monteringen steg-för-steg

  1. Montera av hjulet från din cykel, ta av det gamla cykeldäcket och plocka fram det nya.
  2. Förbered fälgen. Säkerställ att fälgbanan är ren. Det bästa är att ta bort gammal fälgtejp, rengöra fälgen med alkohol och ta bort alla rester av gammal tätningsvätska. Försök undvika att skrapa bort gammal tätningsvätska med något hårt eftersom det kan skada fälgen. Var försiktig med lösningsmedel i synnerhet om du har kolfiberfälgar eftersom de kan ta skada. Det bästa är om din fälg är förberedd för tubeless – läs mer om fälgar nedan. Det kan dock verkligen gå bra ändå!
  3. Applicera ny fälgtejp. Tips: Mät fälgens innerbredd och välj en fälgtape som är 2-4 mm bredare än fälgens innerbredd. Anledningen är att tejpens kanter därmed kommer att vara utanför däcket vilket minskar risken för läckage. Börja ungefär 5-8 cm från ventilhålet. Fälg med fälgtejpRotera fälgen bort från dig samtidigt som du håller en god jämn spänning på tejpen (spänn hårt) och ser till att den hamnar centralt på fälgen. Kör hela vägen runt tills du når tejpen där du började. Låt tejpen överlappa ungefär 10 cm – det betyder att det blir dubbel tejp över ventilhålet.
  4. Klipp av tejpen och massera tejpen runt hjulet för att den skall fästa ordentligt. Se till att gnugga bort eventuella bubblor. Det kan gå med att behålla den gamla fälgtejpen också. Vill du försöka det bör du kontrollera att den verkligen verkar sitta tätt mot fälgbanan. Det är dock den vanligaste anledningen till att misslyckas – läckage runt fälgtejpen – och därför rekommenderar vi ny tejp varje gång. På bilden ser du hur ser det ut om du inte fick fälgtejpen tät. I bästa fall tätas läckan av tätningsvätskan.För landsväg och gravelbikes kan det vara bra med två eller tre lager tejp runt fälgen – här går råden isär så man får prova sig fram.
  5. Kontrollera tejpen runt hela fälgen så att den inte skadats på något ställe. Att försöka lappa en skada med ett stycke tejp är en dålig idé. Om du fått en skada på tejpen är det bäst att börja om med ny tejp – det är fullt möjligt att lappa men säkrare att ha en hel tejp hela vägen runt. Pressa ut tejpens kanter. Använd baksidan av en däckavtagare (i plast!) och pressa med verktyget på fälgtejpens kant mot fälgen på båda sidor hela vägen runt. Detta ökar chansen att tejpen verkligen fäst ordentligt i kanterna.
  6. Kontrollera ventilen. Den skall ha en fräsch och väl fungerande ventilkärna. Om ventilkärnan är gammal eller kladdig med gammal tätningsvätska är det enklaste att byta ut den till en ny fräsch.Hel ventilkärna
  7. Montera ventilen. Använd en syl eller något annat spetsigt runt föremål (i värsta fall en vass blyertspenna) för att göra hålet i fälgtejpen. Gör inte för stort hål – det är bättre att göra ett för litet hål och låta ventilen tänja ut tejpen när du monterar ventilen. Tryck ner ventilen från insidan av fälgen (däcksidan) genom tejpen och skruva på låsmuttern på andra sidan fälgen. Pro-tip 1: sätt en superliten droppe kedje-olja på låsringen så blir det enklare och snabbare att skruva av den om du skulle behöva montera en slang i vägrenen eller i skogen om olyckan är framme och du måste stoppa slang i däcket.
  8. Spraya på (eller pensla på) varmt såpvatten på fälgens ytterkant och däckets båda ytterkanter – en blandning med 1 del grön såpa och 5 delar vatten funkar bra (diskmedel går också fint).
  9. Montera på däcket på fälgen precis som om du hade en slang i. Först ena sidan, därefter andra sidan. Såpvattnet är viktigt dels därför att det hjälper dig att enkelt få på däcket på fälgen, men framförallt för att det hjälper däckets kant att ”poppa” – hamna rätt på fälgen (något som ofta låter som ett högt ”plopp”) när du pumpar. Det bästa är att trycka däcket över fälgkanten utan att använda några däckavtagare. Det brukar gå bra med ett bar rejäla gummihandskar och genom att dra i hela däcket med båda händerna från motsatt sida från den kant du drar på.
  10. Massera däcket runt om så att det sitter snyggt och rätt och att däckets kanter sitter utanför ventilen.
    Pro-tip 2: Vi rekommenderar att du pumpar upp däcket och poppar kanterna innan du häller i tätningsvätska. Vätskan hjälper inte till i processen att få däcket på plats. Risken är att du inte lyckas poppa kanterna eller att din tejp inte håller tätt – då måste du montera av däcket igen och börja om – men med en massa kladdig vätska som hamnar överallt. Denna metod sparar mycket kladd och svinn av vätska. Poängen är att säkerställa att passformen mellan däcket och fälgen är bra, och att fälgbanan är tät. Om det visar sig att du inte får det tätt utan tätningsvätska kan du ta av däcket igen, täta med fälgtejpen bättre och försöka igen. På så sätt slipper du kladdet med vätskan.
  11. Pumpa upp däcket snabbt tills du hör att däckkanterna poppar på plats (du hör när det händer). Pro-tip 3: pumpa däcket utan ventilkärnan på plats (givet att du har en pump som klarar det) – det blir mycket lättare att få däckets kanter att poppa eftersom man får i mycket luft snabbare. Däcket poppar normalt runt 10-20% över rekommenderat tryck. För ett MTB-däck sker det normalt vid 2,4 bar (35 PSI) eller så – det betyder att du måste pumpa upp däcket ganska hårt innan det är ordentligt på plats.
  12. Töm ut luften försiktigt och undvik att trycka på eller belasta däcket – annars kan det ”poppa ur igen” och du får pumpa och poppa igen. Häll i vätskan genom ventilen. Har du en liten flaska med smal pip kan du fylla på direkt från flaskan. Har du en större flaska behöver du en särskild tätningsvätske-spruta. Normalt bör fylla i 60-120 ml beroende på däck. Ta gärna lite mer när däcket är nytt för optimal funktion. Vi rekommenderar:
    ca 90-120 ml för ett 29″ MTB-däck
    ca 80-100 ml för ett 27.5″ MTB-däck
    ca 60-80 ml för ett graveldäck
    ca 60 ml för ett landsvägsdäck
  13. När du fyllt på vätska är det viktigt att skaka hjulet, vända det runt flera gånger på alla ledder och skaka ordentligt så att vätskan sprider sig runt hela insidan. Lämna däcket för någon minut på varje sida så att all vätska sjunker ner först mot ena kanten och därefter mot den andra. Pro-tip 4: Fyll gärna i lite mer vätska i bakhjulet än i framhjulet. Anledningen till det är att du där bak har större risk för genomslag och att däcket ”burpar” – dvs att luften smiter ut mellan fälgen och däckkanten. Med lite mer vätska ökar chansen att det fixar sig automatiskt och du kan cykla vidare.
  14. Ofta kan man få pumpa upp däcket igen efter några timmar eller dagen efter, men normalt är det tätt redan efter andra pumpningen.

Färdigt!

Något om fälgar för slanglöst

Det bästa är att ha en fälg som är förberedd för att användas tillsammans med tubeless-däck och avsedd för slanglös montering. De flesta fälgar för tubeless har en speciell låskant (kanttrådskrok) där däckets kanttråd passar in och som skapar en god passform mellan däck och fälg.

Vanliga fälgar saknar denna låsmekanism och därför ökar risken för att luften smiter ut genom ”burping” i svängar eller vid genomslag när du till exempel hoppar eller kör över en rot. Det är dock fullt möjligt att montera tubeless-däck på en vanlig fälg.

Olika fälgtyper i profil
Olika design och profil av fälgar

På senare tid har det kommit allt fler tubeless-fälgar utan kanttrådskrok (se bild ovan). Det beror delvis på att däcken blir bättre – vilket också ökar möjligheten att montera Tubeless ready-däck på vanliga fälgar.

Något om pumpar för tubeless

Det bästa är att ha en kompressor som ger ett högt stadigt lufttryck. Det är kanske inte så vanligt att man har hemma i garaget. Ett bra alternativ är en särskild Tubeless-pump som kan pumpa upp högt tryck i en cylinder och därefter släppa ut luften snabbt. Om du inte har en sådan pump går det också bra med en CO2-pump (läs gärna vår guide om att använda CO2-pump).

För det mesta går det utmärkt att köra med en vanlig golvpump som ger ganska mycket luft. Det finns en risk att man inte får däcket behålla luften och att den helt enkelt bara smiter ut mellan fälgen och däcket. Tricket för att lyckas med en vanlig pump är att pensla rikligt med såpvatten och att pumpa hårt och snabbt.

Ut och njut av dina nya slanglösa däck – och låt vätskan laga punkan!

Vill du veta mer om Tubeless kan du gå till vår övergripande artikel ”Allt du behöver veta om Tubeless” här.

Du kan också gå direkt till någon av artiklarna nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.