Din varukorg

Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Schwalbes nya MTB-däck 2021: ”THE DECADE OF SUPER”

Schwalbe är världsledande när det kommer till cykeldäck för mountainbiking. Nu har man lanserat en helt ny serie och helt gjort om sin kategorisering så att det blir enklare att förstå vad man skall ha. Vi lär dig allt du behöver veta!

Inledning

Varför älskar vi mountainbiking? Det finns säkert lika många anledningar som det finns åkare. För min del är det känslan. Känslan över att flyga över en hårt packad stig… pressa cykeln förbi tajta svängar… eller känslan att flyga utför ett hopp eller dropp. Känslan över att lyckas ta sig upp för en tekniskt svår sluttning som jag aldrig klarat förut. Vi har massor med cyklar att välja mellan – och säkert lika många däck.

Så på något sätt måste alla däcken hänga samman med den känslan just du söker. Man pratar ofta om olika MTB-discipliner: Downhill, Enduro, Trail och XC/Cross Country. Inom varje disciplin finns det massor med saker att ta hänsyn till när man väljer däck. Hårt eller mjukt underlag, åkstil, nivå av punkteringsskydd, skyddade sidoväggar, grepp, dämpning osv. Nu har Schwalbe lanserat sitt nya sätt att hantera allt detta: THE DECADE OF SUPER!

Schwalbe MTB-program: decade of super
Schwalbes nya MTB-program: The decade of SUPER

Decade of Super – en beskrivning

Man har delat in alla däcken 5 olika konstruktioner:

  1. Super Race
  2. Super Ground
  3. Super Trail
  4. Super Gravity
  5. Super Downhill

Man brukar prata om huruvida en tillverkare är produktorienterad eller användarorienterad – eller till och med produkt kontra behov. De flesta däcktillverkare i cykelbranschen är duktiga ingenjörer och oftast helt produktorienterade. Schwalbe har inte varit något undantag. TLE, Snakeskin, Liteskin, APEX, V-Guard och så vidare. Det säger ju ingenting om vad jag vill göra med däcket.

Nu har man istället helt svängt om till en behovsorienterad indelning av sina MTB-däck. Man har skapat fem olika konstruktioner där en del av de gamla däcken passar in, och där många nya däck har skapats. Inom varje konstruktion finns det fortfarande flera olika nivåer eller utförande att välja mellan. Enkelheten ligger i att om du vill cykla Trail-cykling som de flesta MTB-åkare vet vad det är – ja då skall du leta efter däcken som heter Super Trail.

Schwalbes nya konstruktioner jämfört med de gamla namnen
Schwalbes gamla och nya namn på sina konstruktioner inom MTB

Inom Downhill är det samma namn som förut – där var man redan klar. Man har dock lagt till flera däck och anpassat däckets delar för att skapa en mycket bredare range. Super Gravity hette så förut också – det är samma som det många kallar Enduro. När det kommer till Trail är det alltså Super Trail som gäller. Det kallade man tidigare för TLE, Snakeskin och APEX vilket ju är namn på olika aspekter på däcket.

Man har också delat upp XC eller crosscountry i två olika konstruktioner: Super Ground och Super Race. Det tycker vi är väldigt vettigt. När man säger Crosscountry får man nämligen ett väldigt brett spann av däck. Genom att bryta ut Race – de allra mest extrema tävlingsdäcken – hjälper man oss cyklister att välja rätt. Jag har själv cyklat på en uppsättning Thunder Burt med Addix Speed med slang och jag har förträngt hur många punkteringar jag haft. Det är ett extremt tävlingsdäck som är superlätt och som helt saknar skydd. Bra om man tävlar – mindre bra för ett blåbär som mig. Jag borde haft ett Super Ground istället!

Ett viktigt förtydligande: flera av Schwalbes MTB-däck återfinns i flera av de olika konstruktionerna. Det beror på att ett däck – tex Nobby Nic – tillverkas i flera olika utföranden där ett utförande passar perfekt som Super Ground medan ett annat passar som Super Trail. Namnet på konstruktionen – Super-någonting ger dig en bra indikation på vilket däck du bör välja. Det kommer alltid att finnas viss överlappning men om du är en trail-åkare som föredrar flowiga snabba stigar men även vill ha grymt grepp för en och annan utflykt i terräng – ja då kanske ett Nobby Nic i Super Ground är perfekt.

Schwalbe Super Race

Schwalbe Super Race är de allra snabbaste däcken för XC / Crosscountry. Det finns ingen annan disciplin inom mountainbiking där rullmotståndet och vikten är så kritiska. Tävlingar i crosscountry och marathon-tävlingar kräver det yttersta av däcken. Med den nya Super Race-konstruktionen sätter Schwalbe helt nya standarder på marknaden när det kommer till ”suppleness” (typ: följsamhet). Ingen annan däckstomme glider så mjukt över marken – vilket ger grymt grepp – som Super Race gör.

Schwalbe Super Race i genomskärning
Schwalbe Super Race i genomskärning: däckets beståndsdelar

Den patenterade konstruktionen kännetecknas av en exceptionellt lätt och följsam material-mix. Mönstret skyddas av ett fjäderlätt lager Raceguard (punkteringsskydd) och två lager stomme. Sidoväggarna skyddas från skärsår och ”snakebite” av tre lager stomme tillverkad av robust polyamid. Man har lagt till ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen vilket både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Följande däck finns i Super Race: Rocket Ron, Racing Ralph, Racing Ray och Thunder Burt.

Schwalbe Super Ground

Schwalbe Super Ground är klassiska crosscountrydäck för dig som cyklar på omväxlande underlag – både för dig som älskar fart på hårda snabba stigar och för dig som behöver lite mer grepp på stökiga underlag men gillar lättrullade däck. Du kanske inte tävlar men du vill inte kompromissa när det kommer till materialval.

Super Ground kombinerar låg vikt med stabilitet. Dessa däck känns bekväma på ett brett spektrum av underlag. De har en balanserad avvägning mellan vikt, rullmotstånd och punkteringsskydd. Perfekta för flowiga stigar, långturer och lättare terräng och de passar perfekt på hardtails och heldämpade cyklar avsedda för XC.

Schwalbe Super Ground i genomskärning
Schwalbe Super Ground i genomskärning: däckets olika beståndsdelar

Den moderna sofistikerade konstruktionen består av tre lager stomme och Snake Skin punkteringsskydd som går från kant till kant. Ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Följande däck finns i Super Ground: Nobby Nic, Rocket Ron, Racing Ralph, Racing Ray, Thunder Burt och Jumbo Jim.

Schwalbe Super Trail

Schwalbe Super Trail är en konstruktion helt anpassad till ett brett spektrum av trail-cykling. En stabil konstruktion som funkar på allt från intensiv allmountain-åkning, Enduro till varierande trail-cykling. Det är perfekta däck för dig som har en heldämpad cykel med ”medium travel” (dämpning fram på mellan 120 och 140 mm eller så).

Schwalbe Super Trail i genomskärning
Schwalbe Super Trail i genomskärning: däckets uppbyggnad

Konstruktionen är utvecklad för att kombinera rimligt låga vikter och rimligt lågt rullmotstånd med superbra grepp vid svängar samt bra punkterings och sidoskydd. En stomme med tre lager under mönstret och två lager på sidorna ger bra stabilitet och gör att du kan köra med lägre däcktryck.

Ett kraftigt lager Snake Skin tyg skyddar från kant till kant och APEX skyddar från punktering på sidorna – både mot sidoskärsår och snakebite. Ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Följande däck finns i Super Trail: Eddy Current Front, Magic Mary, Big Betty, Hans Dampf, Rock Razor och Nobby Nic.

Schwalbe Super Gravity

Schwalbe Super Gravity är däcket för dig som cyklar där andra inte vågar sig ut… Där du som åkare och terrängen kräver det allra yttersta av utrustningen. Där bara cyklar med de grymmaste dämparna tar sig fram. Det är zonen för Super Gravity!

Schwalbe Super Gravity i genomskärning
Schwalbe Super Gravity i genomskärning; däckets uppbyggnad

Mönstret och de kraftiga skuldrorna skyddas av fyra lager stomme i kombination med ett lager Snake Skin från kant till kant. Det ger ett extremt stabilt däck och goda möjligheter att köra med låga lufttryck. Ett lager APEX skyddar sidorna från skärsår och vassa stenar och ger ytterligare stabilitet och styvhet. Trots den kraftiga och styva konstruktionen är däcken förvånansvärt följsamma och flexibla vilket ger en bekväm åkning. Ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Följande däck finns i Super Gravity: Eddy Current Rear, Magic Mary, Big Betty, Dirty Dan, Hans Dampf och Rock Razor.

Schwalbe Super Downhill

Schwalbe Super Downhill är däcken för de allra modigaste och aggressivaste åkarna. För de där det inte finns för stora hopp eller för branta nerfarter. Däcken är anpassade efter Downhill World Cup och passar perfekt för dig som vill ha det bästa och älskar att åka nerför. Super Downhill står för kompromisslös stabilitet och prestation.

Schwalbe Super Downhill i genomskärning
Schwalbe Super Downhill i genomskärning: däckets uppbyggnad

Den robusta och stabila (super) konstruktionen har flera olika system av olika lager. Sex lager i stommen skyddar mönstret ner till extremt låga lufttryck. Sidoväggarna är skyddade mot skärsår, vassa stenar och snakebite genom dels fyra lager stomme och dels ett lager Snake Skin extra skydd. Den nedre delen av sidorna har två lager APEX som skyddar mot punktering och gör konstruktionen stabilare. Ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Följande däck finns i Super Downhill: Magic Mary, Big Betty och Dirty Dan

Översikt över däck, konstruktion och gummiblandning

Schwalbe konstruktion, däck och gummiblandningar
Schwalbes MTB-Line Up i de nya konstruktionerna samt gummiblandningarna

Som framgår av översikten ovan finns många av däcken tillgängliga med olika konstruktioner beroende på hur du vill åka. Däckblandningarna går från ADDIX Ultra Soft för Downhill och Enduro – med motsvarande konstruktioner i Super Downhill och Super Gravity – till ADDIX Speed för Super Ground och Super Race.

Eftersom varje upplevelse, varje stig och varje åkare är unik behövs det också en överlappning mellan de olika konstruktionerna, gummiblandningarna och däcken. Tanken är att man väljer ett däck som är mitt i prick det som man oftast kör när det kommer till åkstil och underlag.

Schwalbe Decade of Super: The Movie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.