Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Gör din cykelslang självläkande steg-för-steg

Att få punktering är inte så kul. Det finns en smidig lösning som enkelt löser de flesta pyspunkteringar: självläkande slang. Det finns en del produkter på marknaden men du kan enkelt fixa detta själv! Här berättar vi hur.

En självläkande slang är en cykelslang som lagar sig själv. Det fungerar så att slangen innehåller en typ av latex-vätska som rinner runt i slangen redo att täta hål. Vätskan finns i slangen för att stoppa ett eventuellt läckage som kan uppstå om du kör över något vasst tex en glasbit eller liknande.

Självläkande cykelslang – det här behöver du

Det som behövs för att göra din cykelslang självläkande

Du behöver:

Principen är exakt densamma som för tubeless eller slanglösa däck. När man monterar däck slanglöst sätter man helt enkelt inte dit någon slang utan med hjälp av tätningsvätska monterar man däcket direkt på fälgen.

Det är ett väldigt bra sätt att slippa punktering och få bättre cykling. Vi på Tooorch cyklar alla med våra däck monterade slanglöst och tycker inte alls att det är besvärligt. Vill du läsa mer om slanglöst kan du läsa våra artiklar i ämnet här.

Alla cykelslangar vi säljer på Tooorch från Schwalbe och Continental har utbytbar ventilkärna. Det betyder att man kan skruva ur den lilla kärnan vilket gör att ventilen nu är en öppen cylinder rakt ner i slangen.

Steg-för-steg guide till självläkande cykelslang

För att göra din slang självläkande skruvar du helt enkelt ur ventilkärnan och fyller på tubeless-vätska i slangen.

Total tid: 10 minuter

Skruva ur ventilkärnan

Det är enkelt att skruva ur ventilkärnan. På ventilens topp ser du att gängningen är platt på sidorna – det är för att verktyget skall ’få tag’ om ventilkärnan. Sätt på verktyget, skruva motsols och kärnan kommer att följa med ut. Det brukar gå väldigt lätt.

Fyll på tätningsvätska

För att fylla på vätska genom ventilen behöver du en särskild spruta. Sprutan fyller du med tätningsvätska och den lilla pipen skruvar du fast utanpå ventilens yttre gängning. Därefter sprutar du in vätskan. Se nedan för våra rekommenderade mängder vätska beroende på vilken slang du har.

Pumpa slangen och cykla!

När du har fyllt på vätska är du klar. Sätt i ventilkärnan och skruva tillbaka den. Spänn inte för hårt eftersom du då kan skada gummit i tätningen. Därefter pumpar du upp slangen och däcket igen. Nu är det bara att cykla. Vätskan kommer att flyta runt i slangen och laga punkteringarna!


Så här mycket vätska behöver du

För att göra din slang självläkande skruvar du alltså ur ventilkärnan och fyller på tubeless-vätska i slangen.

Följande angivelser är våra rekommendationer vad gäller mängd tätningsvätska (obs: mängden är per hjul / slang):

  • Mountainbikedäck 29″: ca 75-100 ml
  • Mountainbikedäck 27.5”: 60-80 ml
  • Graveldäck: 45-60 ml
  • Landsvägsdäck: 45 ml

Hur länge fungerar en självläkande cykelslang?

Normalt säger man att tätningsvätskan håller sig flytande i upp till 6-7 månader. Så snart vätskan har stelnat i slangen kommer du återigen att kunna få punktering som vanligt. Då kan du fylla på vätska igen – en påfyllning på 40-60 ml per slang brukar räcka.

Det kan vara bra att känna till att det finns några nackdelar med att köra slang med tätningsvätska. Dels måste du alltså fylla på emellanåt. Slangen blir också tyngre vilket kan göra att din cykel kan upplevas som ”trögare” eftersom det är mer vikt som ska sättas igång när du trampar iväg.

Ett ventilkärne-verktyg kan se lite olika ut – men båda modellerna fungerar lika bra!
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.