Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Att fylla på tätningsvätska i Tubeless Ready-däck

Många moderna mountainbikes levereras med däck monterade slanglöst – Tubeless Ready. En vanlig fråga är hur ofta bör man fylla på vätska? Hur gör man för att fylla på? I den här guiden får du veta.

Den här guiden går igenom hur du fyller på tätningsvätska i slanglösa däck – det vill säga Tubeless- och Tubeless Ready-däck monterade utan slang.

Det finns massor med frågor runt Tubeless, Tubeless Ready och att cykla slanglöst. Vi svarar på alla frågor i guiden ”Allt du behöver veta om Tubeless”.

Innehållsförteckning

  1. Vad du behöver
  2. 4 enkla steg för att fylla på vätska
  3. Hur ofta behöver man fylla på
  4. Grundlig årlig service

Vad du behöver

Vad du behöver för att montera slanglöst
  • Ett hjul som är monterat tubeless som behöver vätska. Det behöver vara försett med ventil med avtagbar ventilkärna
  • Ett ventilkärne-verktyg
  • Tätningsvätska
  • Vätskespruta för att fylla i vätskan. Om du köper vätskan i en liten behållare (59 ml) kommer den med en långsmal pip som går att använda direkt i ventil-cylindern. I så fall behöver du inte vätskesprutan.

4 enkla steg – fylla i tätningsvätska

Normalt håller sig vätskan i däcket flytande i mellan 2-7 månader. Du vet att du måste fylla på när du får första pyspunkan. Om du gör service på däcken en gång om året brukar det kunna räcka med att fylla på en gång i kvartalet eller i halvåret.

Total tid: 5 minuter

Släpp ut luften ur däcket

Öppna ventilen och släpp ut så mycket av luften som möjligt.

Skruva av ventilkärnan

Enklast är att använda ett Ventilkärneverktyg. Det är ett speciellt verktyg för att ta av ventilkärnan. Det går även att göra med en liten plattång, men verktyget är billigt och gör jobbet väldigt smidigt.

Fyll på tätningsvätska

Skaka flaskan med tätningsvätska noga och fyll upp sprutan med vätska (behövs inte om du har en flaska med smal pip). Spruta i vätskan. Om du servar däcket en gång om året räcker det att fylla på ca 60ml någon eller några gånger däremellan.

Pumpa däcket

Torka av ventilen och montera ventilkärnan. Det gör du som när du tog av den fast tvärtom. Pumpa däcket till rekommenderat lufttryck.

Färdigt!

Hur ofta måste man fylla på?

Vätskan håller sig normalt flytande i någonstans mellan 2-7 månader eller mer. Du behöver fylla på så ofta att att det alltid finns lite flytande vätska i däcket för optimal funktion – oftast någon gång i halvåret.

Hur länge vätskan är flytande beror på flera faktorer: temperatur, väder och luftfuktighet, hur ofta du cyklar, hur du förvarar din cykel (svalt är bäst), däckets tjocklek och hur många punkteringar vätskan redan tätat.

Grundlig service årligen

En gång om året kan det vara bra att ta av däcket och rengöra däcket och fälgen, tvätta rent runt ventilen och fylla i ny vätska. Läs om det i vår guide ”Att göra service på tubeless och byta tätningsvätska”.

Cykel i solnedgång
Med ny tätningsvätska är cykeln redo för nya äventyr!

Vill du veta mer om Tubeless kan du gå till vår övergripande artikel ”Allt du behöver veta om Tubeless” här.

Du kan också gå direkt till någon av artiklarna nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.