Din varukorg

Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Sju saker din cykel behöver ha för att anses säker

Svenskarnas kunskaper om vad som utgör en säker cykel borde egentligen vara mycket goda. Redan i lågstadiet får vi lära oss om hur dåligt vi syns i trafiken samt vilken utrustning en cykel måste ha för att vara säker. När vi blir äldre blir vi dock i regel mer obrydda när det kommer till cykelsäkerhet. För att du ska kunna föregå med gott exempel inför barnen har vi därför sammanställt en lista.

Här är det viktigaste du behöver veta när det kommer till cykelsäkerhet.

Cykel i hemmet

Cykelsäkerhet för hela familjen

De flesta cykelolyckor går att förebygga. Det gäller att kunna läsa av trafiken och se till att cykeln är säker. Det är lätt att tänka att man cyklar med ett medvetet konsekvenstänk och att risken för olycka är liten. Man bör dock vara uppmärksam på den statistik över cykelolyckor som faktiskt finns där man tydligt kan se att det sker en del olyckor som orsakar skador varje år. 

Grafik över antal skadade i cykelolyckor mellan åren 2010-2020.Vilka tillbehör behövs för att din och dina barns cyklar ska anses säkra? Kolla vår checklista för cykelsäkerhet och åtgärda allt som saknas innan du och dina barn trampar iväg. 

Checklista: 7 steg för grundläggande cykelsäkerhet

1. Hjälm

Visste du att en cykelhjälm minskar risken för hjärnskada med hela 50%? Att ha hjälm när man cyklar är så självklart att vi egentligen inte borde behöva skriva ut det. Förvisso är det inte lagkrav för personer över 15 år att bära hjälm, men om du har något att leva för så ska du ha cykelhjälm. Punkt slut. Här hittar du hjälmar för såväl barn som vuxna. Vi rekommenderar att välja en säker hjälm med MIPS som avsevärt minskar risken för allvarliga hjärnskador i händelse av olycka. 

2. Bromsar

Som cyklist har du skyldighet att regelbundet kontrollera så att dina bromsar fungerar som de ska. Titt som tätt uppstår nämligen situationer där du snabbt måste bromsa in och i dessa lägen måste du kunna lita på att bromsarna tar. Är du inte 100% säker på hur man justerar fot- och handbroms rekommenderar vi dig att lämna in cykeln på service. 

3. Reflexer och reflexväst

När det kommer till att synas i trafiken så finns två tillbehör som du inte klarar dig utan – cykelbelysning och reflexer. Detta till trots så är det många cyklister som aldrig ägnar en tanke åt att kontrollera att deras cyklar har utrustats med rätt antal reflexer. Enligt lag ska din cykel ha följande reflexer: 

  • Vit reflex framtill
  • Röd reflex baktill
  • Vit eller orangegul åt sidan

Istället för reflexer som du fäster på ekrarna kan du köpa reflexdäck, som är vanliga däck utrustade med en reflexremsa längs hela däcksidorna. Till sist vill vi även tipsa om reflexvästar. Dessa går att köpa på de flesta bensinstationer och gör att du syns fantastiskt bra när du är ute och cyklar i mörkret. 

Olika typer av reflexer

4. Ringklocka

Som cyklist har du inte bara skyldighet att synas i trafiken. För att undvika olyckor med fotgängare och andra cyklister behöver du även kunna höras. I Sverige är det lag på att alla cyklar som framförs i trafiken måste vara utrustade med ringklocka. Här hittar du vårt sortiment av ringklockor till cykel. 

5. Cykellampor

Att ge sig ut på cykel i trafiken efter mörkrets inbrott utan cykellampor är som att spela rysk roulette. Utan rätt sorts lampor är du i bästa fall synlig först på 25 meters håll, vilket är avsevärt mycket kortare än den genomsnittliga bromssträckan för bilister som färdas i 70 km/h. För att uppfylla lagkraven för cykellampor ska du ha en framlampa med vitt/gult ljus som är synlig på 300 meters håll. Baklampan ska vara röd och även den synlig på 300 meter. Blinkande baklampor ska ha en frekvens på minst 200 blinkningar/minut. 

Värt att poängtera är att riktlinjerna ovan endast är minimikrav. För den som vill vara säker på att både synas och se vägen framför sig har vi starka cykellampor på upp till 6000 lumen.  När det kommer till mycket ljusstarka cykellampor är det dock viktigt att du snabbt kan blända av dem när du får mötande trafik. 

6. Backspegel till cykel

Med en backspegel på cykeln kan du hålla koll på bakomvarande trafik utan att behöva vrida på huvudet. Detta är till exempel mycket praktiskt och säkert när du cyklar på dåliga vägar med hål i asfalten. Har du cykelsits för barn monterad på pakethållaren är en backspegel guld värd!

backspegel cykel

7. Kedjeskydd

För vuxna cyklister är det upp till var och en att avgöra om man vill ha kedjeskydd eller inte. Däremot är det ett måste på barnens cyklar. Trots att kedjeskyddets huvudsakliga funktion är att skydda kedjan har det också som uppgift att undvika olyckor genom att se till att byxben och skosnören inte fastnar. 

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.