Din varukorg

Galet snabba leveranser

Fri frakt över 700:-

Cykelpendla? 4 steg till hur du börjar ta dig till och från jobbet på cykel

Har du gått runt och tänkt att du borde ta cykeln till jobbet, istället för bilen eller kollektivtrafiken? Utmärkt! Att cykelpendla till sitt arbete har en mängd fördelar. Till exempel får du både motion och minskade resekostnader. Och alla som bor i Sveriges storstadsregioner vet att parkering och månadskort utgör ansenliga utgifter varje månad. 

Cykel i stad

De flesta svenskar äger en cykel, vilket innebär att du inte har några ursäkter att inte cykelpendla till jobbet. Men hur bär man sig åt för att börja ta cykeln till jobbet? Och hur motiverar man sig till att fortsätta cykelpendla trots att vädret inte är det bästa?

I grafen nedan ser vi fördelningen mellan transportmedel till och från jobbet i Sverige. Cykelpendlingen ligger på en solklar tredje plats bland populära färdmedel. I den här artikeln tänkte vi ge våra tips till hur man underlättar cykelpendlingen så att förhoppningsvis fler väljer detta färdmedel.

Statistiken kommer från opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov och visar hur gemene man i Sverige helst tar sig till och från arbetet.

För stockholmarna ser vi en stor ökning i cykelpendling över tidens gång. Grafen nedan visar hur cykelpendlingen har utvecklas i Stockholms innerstad under de senaste 30 åren.

Utveckling i cykelpendling för Stockholms innerstad

Hur kommer man igång med att cykelpendla till jobbet?

  1. Ta fram din cykel ur förrådet eller garaget och gå igenom den. 

Är den i bra skick eller behöver du fixa något? Ett vanligt skäl till att folk slutar cykla till jobbet är just att upplevelsen av att cykla på en dålig cykel gör cykelpendlingen känns som ett straff. Kanske är du i behov av en helt ny cykel? Utgå då från vilket underlag det är på vägen till ditt arbete, samt om det är platt eller kuperad terräng. Ta med dig denna information till din cykelhandlare som kan hjälpa dig välja ut den rätta cykeln för dig. 

  1. Börja lätt och utöka antalet cykeldagar efterhand. 

För att dina nya pendlingsvanor inte ska kännas för övermäktiga kan det vara klokt att börja med cykelpendling en dag i veckan. Sätt inte upp mål om att cykla 5 dagar om du vet med dig att du är bekvämt lagd. Då byggs det lätt upp ett inre motstånd som gör att du tar bilen eller bussen istället. Känns en dag i veckan som en stor sak kan du börja ännu lättare, genom att cykla en väg och ta bussen tillbaka, och ta bussen till jobbet dagen efter och cykla tillbaka. Är du en ovan cyklist kan du behöva tid för återhämtning, särskilt om du har en lång väg till jobbet. När du känner dig mer rutinerad kan du utöka antalet dagar som du cyklar. 

  1. Klä dig efter vädret.

 Soliga och vindstilla dagar är det ingen match att cykelpendla. Det är när hösten och vintern anländer som många ger upp och ställer in sin cykel för säsongen. Men den erfarne cykelpendlaren vet att klä sig efter väderleken. Till exempel är ett bra regnställ en ovärderlig investering, och här gäller det inte bara jacka och byxor. Ett par regnskydd för skorna ger dig en mycket angenämare pendling. Vidare rekommenderar vi även att du införskaffar ett par bra cykelglasögon. För att undvika att glasögonen immar igen kan du använda dig av lite flytande tvål och en trasa, alternativt en s.k. immduk. 

  1. Gör dig synlig i trafiken. 

Som cyklist är du sårbar i trafiken. Oavsett om du cyklar större delen av din pendlingssträcka på avsedda cykelbanor är bra cykelbelysning och reflexer ett absolut måste. Att känna sig osäker och nervös i trafiken kan i många fall innebära att man låter cykeln stå. Investera därför i bra lysen som syns på långt håll och ha alltid extra batterier med i packningen (om du kör med batteridrivna cykellampor, det vill säga). Vill du vara säker på att synas kan du även dra på dig en reflexväst, samt reflexband på armar och ben. 

Cykel trampor i stad

Fler prylar som underlättar din cykelpendling

Cykelhjälm. Det spelar ingen roll om du cyklar sällan eller försiktigt – olyckan kan vara framme ändå. Genom att använda en cykelhjälm kan du minska riskerna för skador avsevärt. Hjälm bör därför vara en självklarhet för alla som cykelpendlar. 

Minipump och reparationsset: Förr eller senare är olyckan framme och man står där med ett platt fram- eller bakdäck. För att slippa leda cykeln hela vägen hem är ett reparationskit och en nätt pump en livräddare. 

Praktisk väska: Att kunna ta med sig arbetet hem är inget vi rekommenderar, men är du så illa tvungen så bör du ha en bekväm och praktisk väska att transportera datorn/pärmen i. Viktigt är också att väskan är vattenavstötande. 

Godkänt lås: Inget är mer irriterande än att på morgonen eller på eftermiddagen efter en arbetsdag upptäcka att cykeln är väck. Skydda dig genom att välja ett säkert och godkänt lås, och lås fast såväl ram som bak- och framhjul. 

Fri frakt

På alla ordrar över 700 kr

Tungt och skrymmande: 199 kr

Övriga ordrar: 49 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.