Filtrera

Visar 1–24 av 268 resultat

Visar 1–24 av 268 resultat

Att köpa cykeldäck för XC / cross country online

Det finns massor av däck att välja på och många olika aspekter att ta hänsyn till. För att det skall vara enkelt för dig har vi jobbat stenhårt med att ta in så mycket data om alla däck som möjligt, och gjort det möjligt för dig att sortera däcken efter vad du behöver. Om du använder våra smarta filter kan du snabbt komma ner till ett rimligt urval.

Om du vet vilken dimension du behöver (du kanske vill köpa ett likadant däck som du redan har) kan du ange det på sidan. Du kan också söka på hjulstorlek om du vill se alla däck för 27,5″ eller 29″. Om du har preferens på däckets bredd finns det ett filter för olika vanligaste däckbredderna – för att göra det tydligt har vi gjort spann och samlat däcken i respektive breddspann.

Vi har också sorterat däcken efter disciplin – du kan se alla däck för XC / Cross Country samlade på ett ställe – där du nu är (och även för trail, enduro och downhill om du vill se det).

Om du snarare vill se alla däck som passar ett visst underlag har vi ett filter för det – för dig som till exempel cyklar mest på grova stigar eller i tuff terräng finns det filter för det.

Du kan också se vilka däck som finns för slang och vilka däck som är slanglösa, i vilken mån däcket är vikbart (det kan ju vara bra om du skall ha med dig ett reservdäck – men framförallt blir däcken lättare). Det går också att sortera däcken efter grad av punkteringsskydd – och för att göra det enkelt för dig har vi grupperat däcken efter vår egen skala så att du skall slippa försöka förstå tillverkarnas skalor som såklart inte är synkade med varandra. En fin funktion är att du kan se alla däck som har särskild däckfärg på sidoväggen – det är allt populärare. Slutligen kan du såklart sortera efter pris.

Bra pris, Galet snabb leverans och kunglig kundservice

Att vi har bra priser kommer du säkert att se själv. Våra snabba leveranser är numera väl dokumenterade – vi har nästan bara femmor på trustpilot och i princip alla kunder får sina varor en eller två dagar efter beställning.

Vi är också omåttligt stolta över vår fina kundservice. Vi svarar på alla frågor så fort vi bara kan – och det spelar oftast ingen roll om det är på kvällen eller en söndag – vi vet ju att du vill ha hjälp så fort som möjligt.

XC – mountainbiking på allt från grusväg till stigar och snabba banor med hinder

MTB på lite snabbare stigar brukar kallas XC eller cross country. Det är cykling eller tävlingar som sker på grusvägar, hårt packade stigar, snabba banor och stigar med en del lättare hinder. Det är den absolut största grenen inom MTB i Sverige vilket inte är så konstigt med tanke på landets geografi.

Cykeldäck till crosscountry

Att ha de bästa däcken på hjulen – oavsett vilken typ av cross country du skall köra – kan fullständigt ändra din cykelupplevelse. Bra däck ger bättre grepp, lägre rullmotstånd, snabbare åkning – högre självförtroende – och i slutändan mer glädje.

Det finns mycket att välja på och även om Schwalbe är världsledande på alla discipliner inom MTB har både Pirelli och Continental ett brett och fint utbud av grymma däck. Det är viktigt att tänka till på var man cyklar och välja däck efter det. Om man kör mest släta snabba stigar behöver man inte alls lika mycket mönster som man behöver om man skall köra tekniska och svårare partier med stökig terräng.

De allra flesta åkare har stor glädje av lågt rullmotstånd, och det är ganska sällan man behöver pressa däckens grepp till det yttersta. Därför rekommenderar vi våra kunder att välja däck som är lite mindre grova och ger lägre rullmotstånd – det funkar för det mesta toppen!

Det finns även ett brett spann av både mönster, däckstommar och gummiblandningar att välja på. Som vanligt är det bäst att välja däck efter de vanligaste underlagen du kommer att cykla på.

På den extremaste ändan av skalan har man de allra lättaste och snabbaste XC-däcken som har minimalt mönster med lite mindre klackar på sidorna och är helt utan punkteringsskydd. De är tävlingsdäck och kan knappast rekommenderas till vanlig träning och vardags-MTB eftersom de så lätt får punktering. På den andra extremen finns däck som har grovt mönster, mjukare gummi och stabilare stommar.

En växande trend är att köra med olika däck fram och bak. Vi har skrivit en hel artikel i ämnet. Om du vill prova det skall du ha ett grövre däck fram – gärna med lite mjukare gummiblandning, och ett slätare däck bak – gärna med lite hårdare gummi. En bra kombination för cross country är Schwalbe Racing Ralph som bakdäck med ADDIX Speed, och Schwalbe Racing Ray med ADDIX Speedgrip som framdäck. Du får bättre grepp fram och lägre rullmotstånd bak.

Varumärken och däck

Schwalbe är dominerande om man ser till vad eliten använder sig av, men Continental har ett brett utbud prisvärda däck, och Pirelli är up and coming på arenan för cross country.

Scwhalbes däck

Schwalbe är den helt klart största tillverkaren av däck för XC / cross country. Däcken går från minimala mönster och mer lättrullade däck till lite grövre mönster och större klackar. Som vanligt beror allt på underlaget.

De allra snabbaste däcken är Schwalbe Furious Fred och Thunder Burt. De är lätta och har minimalt mönster, har minimalt eller inget punkteringsskydd och är avsedda för tävling. De är tillverkade med den lättaste stommen (Super Race) och med hårt gummi (ADDIX Speed).

Lite mer mönster har Schwalbe Racing Ralph – fortfarande med Super Race (men finns också i Super Ground) och ADDIX Speed men något bättre grepp men högre rullmotstånd. Därefter kommer Racing Ray som tillverkas både med Super Race och Super Ground, och både med ADDIX Speed och ADDIX Speedgrip.

Ytterligare grövre är Rocket Ron som ligger i gränsen mellan cross country och trail och är ett grymt däck med bra grepp och ändå snabbrullat. Det finns med stommen Super Ground och görs med gummiblandningarna ADDIX Speed och ADDIX Speedgrip. För de allra grovaste XC-stigarna kan man använda Schwalbe Nobby Nic som finns med stommen Super Ground och ADDIX Speedgrip i sitt lättaste utförande.

Schwalbes däckstommar

Inför säsongen 2021 har Schwalbe helt uppdaterat sitt program för MTB-däck i vad man kallar ”Decade of super”.

Schwalbe Super Race är stommen i de allra snabbaste däcken för XC / Crosscountry. Det finns ingen annan disciplin inom mountainbiking där rullmotståndet och vikten är så kritiska. Tävlingar i crosscountry och marathon-tävlingar kräver det yttersta av däcken. Med den nya Super Race-konstruktionen sätter Schwalbe helt nya standarder på marknaden när det kommer till ”suppleness” (typ: följsamhet). Ingen annan däckstomme glider så mjukt över marken – vilket ger grymt grepp – som Super Race gör.

Den patenterade konstruktionen kännetecknas av en exceptionellt lätt och följsam material-mix. Mönstret skyddas av ett fjäderlätt lager Raceguard (punkteringsskydd) och två lager stomme. Sidoväggarna skyddas från skärsår och ”snakebite” av tre lager stomme tillverkad av robust polyamid. Man har lagt till ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen vilket både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Följande däck finns i Super Race: Rocket Ron, Racing Ralph, Racing Ray och Thunder Burt.

Schwalbe Super Ground är en stomme för klassiska crosscountrydäck för dig som cyklar på omväxlande underlag – både för dig som älskar fart på hårda snabba stigar och för dig som behöver lite mer grepp på stökiga underlag men gillar lättrullade däck. Du kanske inte tävlar men du vill inte kompromissa när det kommer till materialval.

Super Ground kombinerar låg vikt med stabilitet. Dessa däck känns bekväma på ett brett spektrum av underlag. De har en balanserad avvägning mellan vikt, rullmotstånd och punkteringsskydd. Perfekta för flowiga stigar, långturer och lättare terräng och de passar perfekt på hardtails och heldämpade cyklar avsedda för XC.

Den moderna sofistikerade konstruktionen består av tre lager stomme och Snake Skin punkteringsskydd som går från kant till kant. Ett särskilt slitskydd (”chafer”) vid kontaktytan mot fälgen både skyddar och medger Tubless-montering. En stark vikbar kevlartråd utgör kanttråden.

Följande däck finns i Super Ground: Nobby Nic, Rocket Ron, Racing Ralph, Racing Ray, Thunder Burt och Jumbo Jim.

Schwalbes gummiblandningar

För några år sedan lanserades Schwalbes gummiblandningar ADDIX. Schwalbe ADDIX Speed är en gummiblandning som är speciellt framtagen för supersnabba och lättrullade XC-/mountainbike-däck med grymt grepp. Schwalbes nya ADDIX-serie är resultatet av en lång tids forskning och utveckling för att hitta den perfekta balansen mellan de olika komponenterna. Genom att målet var att öka andelen silika (kiseldioxid) i gummit var man tvungen att kontrollera blandningsprocessen i mycket högre grad av precision. Därför har Schwalbe investerat i helt ny blandningsteknik och en ny process för att lyckas.

ADDIX Speed används till extrema XC-däck för tävling och riktigt snabba cyklister som inte vill kompromissa när det kommer till fart. Men med fart behövs även grepp – det är därför ADDIX är så bra eftersom man lyckats hitta en helt ny balans.

Däck från Continental

Conti har ett stort utbud däck för cross country. Det absolut snabbaste och mest lättrullade däcket heter Continental Speed King. Det är ett däck som nästan är helt slätt på centrumpartiet och har små klackar på sidorna. Det är helt optimerat för hårda snabba underlag och används såväl på tävlingar som för snabba träningspass – både på stig och grusväg.

Nästa däck med lite mer mönster heter Continental Race King. Det är också ett väldigt snabbt däck men har lite mer punkteringsskydd, något högre klackar och därmed bättre grepp – givetvis med lite högre rullmotstånd som resultat. Därefter kommer Continental Cross King som är ett allround-däck för cross country. Det fungerar på de flesta underlag och är ett bra val för dig som cyklar varierat.

Pirelli

En helt ny tillverkare av däck för MTB och cross country är Pirelli. De har satsat på sitt namn Scorpion som kommer från motorcykelvärlden där de redan är stora. De har döpt sina däck efter användning så att det skall vara enkelt att välja. Scorpion XC är alltså däcken som passar bäst för XC och cross country.

Vidare har Pirelli gjort olika grova mönster beroende på vilket underlag du vill cykla på – H för hårda underlag (och slätare mönster), M för mellangrova underlag och S for mjuka leriga underlag (med riktigt grova mönster). De har också särskilda däck för bakhjul som de kallar R – genom att ha slätare däck bak får man snabbare däck med lägre rullmotstånd. Slutligen finns det ett särskilt tävlingsdäck – Pirelli Scorpion RC – som är ett lätt kompromisslöst och snabbt däck för XC. Däcken från Pirelli vinner snabbt mark och får fina recensioner.

Däckbredd

För den här typen av cykling har man oftast däck som ligger på mellan 55 och 60 mm däckbredd. Något smalare förekommer, och en del däck finns hela vägen upp till 70 mm. Med bredare däck får man lite mer volym och bättre dämpning men också högre rullmotstånd.

Lufttryck

Att ha rätt lufttryck när du cyklar MTB – inte minst för cross country – är superviktigt. Vi har skrivit en hel artikel i ämnet. Vilket lufttryck du behöver ha när du skall cykla XC beror på massor med faktorer. Din vikt, fälgens bredd, däckets bredd, däckets gummiblandning och däckstommen, om det är framdäck eller bakdäck och underlagets beskaffenhet. Däcktryck på någon bar upp till 3 bar är vanliga för de här däcktyperna. Det bästa sättet att optimera sitt lufttryck på är att prova sig fram till något som fungerar bra för just din situation.

Slang eller slanglöst?

När du väljer däck till cross country kommer snabbt frågan upp – skall du köra med slang eller slanglöst? Vi tycker att svaret är enkelt – kör tubeless! Läs gärna mer i vår artikel om tubeless och slanglöst för MTB. Du kan köra med lägre lufttryck, det ger bättre flow i din åkning och du får mycket färre punkteringar.

Du fyller i lite vätska i däcken och för alla småhål och pyspunkor man normalt får har du nu gummivätskan som tätar. Får man större hål har man med sig ett lagningskit och de flesta hål går att laga snabbt (här lär du dig hur). Att det är kladdigt och komplicerat är en myt enligt oss – vätskan är vattenlöslig och det är enkelt att rengöra. Gör man rätt går det lika snabbt att montera ett slanglöst däck som ett för slang.

Mer om XC – den största disciplinen inom mountainbiking

XC eller cross country är en gren inom MTB som är den allra snabbaste. Man cyklar på allt från snabba grusvägar och hårt packade stigar till ganska tuffa stigar med mycket hinder, stenpartier, dropp och andra stökigheter. Cyklarna skall vara snabba både när man cyklar uppförsbacke och när det går utför. Det är ofta lätta cyklar med lite kortare slaglängd i fjädringen – 100 – 120 mm är vanligast. De som tävlar i XC och långloppscupen kör hardtails – dvs ingen fjädring bak – men om man dessutom vill kunna köra lite mer tekniska och krävande stigar i terräng kan en heldämpad cykel vara bäst.

Terrängen

Cross country definieras ganska mycket av den terrängen man cyklar på. XC banor och stigar utgörs av en blandning av hårda skogsstigar med hårt packat underlag – det som kallas singletrack på engelska. Det kan också vara jämna fina grusvägar, brandvägar och ibland små asfaltsvägar som kopplar ihop stigarna. Tidigare brukade man säga att crosscountry-stigar var lätta eller intermediate eftersom XC mer handlar om fysisk förmåga snarare än teknik på cykeln. Nuförtiden finns det väldigt tekniska banor och därför suddas gränserna ut. Skall man nå eliten inom XC idag måste man givetvis vara oerhört duktig både på det fysiska och på tekniken.

Cykel och utrustning

Cyklarna för cross country är de lättaste MTB-cyklarna och väger mellan 7 och upp till 16 kilo eller så. De har nästan alltid dämpare fram – 100-120 mm som redan nämnts, och de har bara ibland dämpare bak. Har man bakdämpare brukar även de ligga runt 100 mm i slaglängd och en vanlig funktion är att man kan låsa dämpningen både fram och bak så att man slipper tappa kraft vid uppförsbackar och på släta partier. Ramens geometri brukar normalt placera åkaren ganska upprätt jämfört med en landsvägscykel men mer framåtlutat än på en trail och downhill-cykel. Framgaffelvinkeln är ganska aggressiv – dvs har en mindre flack vinkel jämfört med en downhillcykel. Det gör cykeln snabbare och mer responsiv och det gör den lättare att klättra upp för branta uppförsbackar.

Åkarna brukar alltid ha hjälm, men sällan full-face utan öppna MTB-hjälmar. De har heller inte skydd på samma sätt som man kan ha för enduro och downhill. Det förekommer en hel del olyckor i sporten och skador är vanligt.

När det kommer till växlar är det vanligaste 1×11 eller 2×10 växlar. På senare tid är det mycket vanligare med en enkel klinga fram – dvs 1×11. Fördelen med det är att man endast behöver ta hänsyn till ett reglage när man cyklar – växlingarna går snabbare och man kan fokusera mer på åkningen. Nackdelen är såklart att man har större steg mellan varje växel. Det blir allt vanligare med cyklar för XC i kolfiber för att minimera vikten. Det ger också en styvare ram som är mer responsiv och känns rappare i cyklingen. Nackdelen är att ramen är känslig för stötar och kan rimligt lätt spricka om man slår i en sten.

Tävling i crosscountry

Det finns ett stort antal olika discipliner inom XC och tävlingar. Vi listar dessa nedan:

  • XCO Cross Country Olympic: XC för de olympiska spelen. Det är en bana med olika hinder och åkarna tar sig runt banan flera varv innan målgång. Är mer tekniskt och kräver mer cykelkunskaper än till exempel XCM nedan.
  • XCM Cross Country Marathon. Som XCO ovan men banan är oftast längre och lite lättare, och tävlingarna går ofta på både stig och grusväg.
  • XCP Cross Country Point-to-point. Detta är banor som påminner mycket om XCM men skillnaden är att Start och Mål är på olika platser.
  • XCC Cross Country short Circuit. Detta är korta lopp med kort tävlingstid ungefär som GP-lopp på landsväg eller cyklocross.
  • XCE Cross Country Eliminator. Detta är en speciell tävlingsform där man når toppen genom utslagningsheat. Slingan man cyklar är på 500-1000 meter lång och varje heat får inte överstiga 3 minuter. Det får gärna finnas hinder på banan som både kan vara naturliga eller tillverkade men hela banan måste vara möjlig att ta sig runt cyklandes utan att gå.
  • XCT Cross country Time trail. Här tävlar åkarna mot klockan istället för mot andra cyklister.
  • XCR Cross country team Relay. Detta är en lagtävling som pågår i 24-timmar.
  • XCS Cross country Stage race. Detta är tävlingar som avgörs i flera etapper.

I Sverige finns det massor med tävlingar i XC. SWE Cup är en tävling som innehåller tio deltävlingar under åtta helger varav fyra är UCI-klassade. I princip varenda liten stad har idag en egen MTB-klubb och eftersom Sverige är ganska platt men har massor med skog är XC och crosscountry den absolut största grenen inom MTB.

Om man kikar på tävlingskalendern på svenska cykelförbundet förstår man snabbt hur stort XC är. Varberg MTB Meeting, Mjölbybiken XCO, Klippingracet, Kinnekulleloppet, Första Chansen XCO och Lidingöloppet MTB är bara en några spännande namn på XC-tävlingar. Om du söker på din stads namn och MTB kommer du garanterat att hitta XC och likasinnade cyklister nära dig!

Hjulstorlek och cykeldäck för XC

Det finns en pågående diskussion om vilken hjulstorlek som är den bästa inom crosscountry-cykling. 26″ som var den ursprungliga storleken finns nästan inte längre inom MTB utom på juniorcyklar. Nu är det antingen 27,5″ eller 29″ som gäller. 29″ var en ny dimension och hjulstorlek som dök upp kring millenieskiftet och blev snabbt populär. De större hjulen ger mindre behov av dämpning eftersom man får en minskad attackvinkel och man tappar också mindre momentum vid stökigare partier.

Nackdelarna är att vikten ökar, man får lite långsammare acceleration, lite högre rullmotstånd, mindre stryktåliga hjul, sämre passform för cyklister som är lite kortare och framförallt långsammare reaktion i hanteringen. Det sista problemet kan man lösa med förändringar i cykelns geometri genom ännu brantare gaffelvinklar. Trots många nackdelar är 29″ fortsatt populärt och en stor majoritet cyklar för XC säljs med 29″-hjul.