Filtrera

Visar 1–24 av 489 resultat

Visar 1–24 av 489 resultat

Hur mycket mönster bör jag ha på mina cykeldäck?

Hur grovt mönstrade cykeldäck man skall ha beror väldigt mycket på vilka underlag man cyklar på. Generellt kan sägas att ju mer avtryck däcket ger, desto mer mönster behövs.

Grova cykeldäck för mountainbikes har ofta en ganska mjuk gummiblandning och stora mönsterdobbar spridda över däckets yta. Ju mjukare gummi desto bättre grepp får man på klippor och stenar och rötter. Samtidigt slits däcket snabbare med mjuk gummiblandning – att cykla med ett avancerat mountainbike däck på asfalt är generellt en dålig idé. Man får både sämre grepp än ett hårdare däck och ett däck med mindre eller inget mönster, och däcket slits alltså ut snabbare. Ett däck med mycket mönster ger också ett högre rullmotstånd och blir lite jobbigare att cykla med.

När man cyklar downhill, enduro och trail vill man ofta ha maximalt grepp och väljer oftast ett däck med både mjuk gummiblandning och extremt grovt dobbat mönster. När man cyklar det som kallas XC (eller Cross Country) vill man gärna ha en hel del mönster, men rullmotståndet är ändå viktigt. Cross Country är cykling på grusvägar, stigar och med en del hinder. De allra flesta väljer en cykel med dämpad framgaffel men utan dämpning bak.

Riktigt avancerade mountainbikedäck är uppbyggda av tre olika gummiblandningar eller ”compounds”. På så sätt kan man försöka optimera däckets egenskaper utifrån alla de tre viktiga egenskaperna; grepp, rullmotstånd och beständighet. Gummiblandningar framställs genom en blandning av olika naturliga och / eller syntetiska rågummin. Man tillsätter en rad olika kemiska ämnen; oljor, vax, kiseldioxid och andra tillsatser. När man tillverkar cykeldäck hettar man upp gummit till 160-180 grader vid 16 bars tryck i det som kallas vulkaniseringen. Gummits mjukhet bestäms av de olika tillsatserna och beroende på sammansättning blir gummit mjukt och elastiskt eller hårdare och mer beständigt. Riktigt mjuka blandningar har alltså ett mycket bättre grepp.

Genom att använda olika gummiblandningar på olika ställen i däcket kan man optimera mer än en enda egenskap. Det finns mountainbike däck som har olika gummiblandningar på tre ställen på däcket; däckets centrala rullyta, däckets skuldror eller sidor, samt däckets bas. På sidorna har man ett mjukare mer greppvänligt gummi, på den centrala ytan ett lite hårdare mer beständigt gummi, och i basen en tredje gummiblandning.

Om du skall cykla på asfalt är det vår erfarenhet att cykeldäck med minimalt mönster är att föredra. Du får bättre friktion och grepp, och du får lägre rullmotstånd. Du hittar alla våra cykeldäck med minimalt mönster här.

Om du skall cykla på asfalt för det mesta men ibland på grusväg eller ojämna underlag kan ett däck med en mönstertyp som vi kallar ”allround” vara att föredra. Du hittar alla våra allround-däck här.