Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Vad är egentligen skillnaden mellan 28″ och 29″?

Om du frågar vad skillnaden mellan 28″ och 29″ är i den riktiga världen skulle de allra flesta svara en tum. Men i cykelvärlden är svaret faktiskt att det är samma sak. Konstigt? Förvirrande? Vi håller med. Låt oss reda ut begreppen.

sammanfattning 28" vs 29"

Både däck som kallas 29″ och och däck som kallas 28″ har en innerdiameter på 622 mm. De passar alltså rent tekniskt på samma fälg, och därför säger många (lite klumpigt) att det egentligen är samma hjulstorlek.

Låter det förvirrande? Detta beror på att när man pratar om tumstorlekar på ett däck så pratar man om ytterdiametern medan när man benämner dem i millimeter så pratar man om innerdiametern.

Olika storleksmarkeringar på sidan av cykeldäck

Ett cykeldäck blir högre ju bredare det är, vilket innerbär att breda däck får en avsevärt högre ytterdiameter än ett smalare däck – men de har alltså samma innerdiameter.

29″-däck är alltså breda, och används för cykling på tuffa underlag. 28″-däck är däremot smalare, och används för cykling på snällare underlag.

Hur blev det såhär?

Mountainbikedäck med högre volym

För några år sedan insåg mountainbikers att däck med högre volym var en bra idé. Kortfattat kan man säga att ju mer volym ditt däck har, ju mindre lufttryck behöver du ha. Ett lågt lufttryck ger en dämpande effekt, vilket gör både att cyklingen blir mer bekväm och att du enklare tar dig över hinder på stigarna. Därför tog man fram en ny däckstorlek som både var bredare och hade en större innerdiameter än de 26″-däck som var standard för mountainbikes på den tiden. Valet föll på 29″.

Amerikaner har inte alltid benkoll på Europa

I Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet är 28″ en otroligt vanlig och populär hjulstorlek för ”vanliga” cyklar såsom hybridcyklar och citycyklar. Faktum är att det är den vanligaste storleken. Utanför Europa är den dock mycket mer ovanlig – fråga de stackars Svenskar som tar med sig cyklarna utomlands och behöver köpa nya däck eller hjul.

Man tog en befintlig hjulstorlek som ”inte används”

Men även om den är ovanlig så existerar den trots allt. När man då i USA ville börja tillverka mountainbikedäck med mer volym än de 26″-däck som då var standard så valde man helt enkelt att använda en hjulstorlek som redan fanns. Valet föll på hjul med ytterdiameter 622 mm. Genom att återanvända den behövde man inte börja tillverka nya hjul (eller t.om. ramar), utan man kunde bara öka tillverkningen av de redan befintliga. Och man behövde inte bry sig om att det blev någon begreppsförvirring, eftersom ”ingen ändå använde 622-hjul”.

Det blir värre: inte ens 28″ är 28″

Både 28″ och 29″ är egentligen väldigt oprecisa benämningar. Ett lite smalare 28″-däck (som t.ex. de 23 mm breda däck som är vanliga på racercyklar) har i verkligheten en ytterdiameter på nånting i stil med 26″. Ett 28″-däck är egentligen bara 28″ i bredderna kring 40 mm.

Ett brett 29″-däck däremot (t.ex. 60 mm eller mer, vilket är väldigt vanligt på mountainbikes nuförtiden) är mycket närmare 30″ än 29″.

Slutsats: använd ETRTO (millimetermått).

Vi kan snabbt dra en enkel slutsats: använd millimeter-måtten (”ETRTO”) istället för tummåtten. ETRTO anger innerdiametern och bredden på däcket. Måttet ser ut t.ex. såhär: 37-622, där 37 är bredden (i millimeter) och 622 är innerdiametern på däcket (i millimeter). Hos Tooorch pushar vi hårt för att du alltid ska ange just ETRTO när du köper cykeldäck eftersom det är ett avsevärt mer korrekt mått på ditt däck.

Vi har en hel artikel tillägnad däckstorlekar och fälgbreddar. Inklusive smidiga tabeller där du enkelt kan hitta vilka däck som passar din fälgbredd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.