Din varukorg

Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Slanglösa däck till landsvägscykling – allt vanligare men bättre?

Tillverkarna ger dig stora löften om fördelarna med Tubeless, Tubeless Ready och slanglösa däck. Samtidigt innebär de utan tvekan en stor investering i pengar och arbete. Frågan är om de är värda att satsa på. Vi undersöker frågan i mer detalj.

Innehållsförteckning

Den här artikeln handlar om Tubeless Ready-däck för landsvägscykling. Vill du veta mer om Tubeless Ready kan du gå till vår övergripande artikel ”Allt du behöver veta om Tubeless Ready” här.

  1. Från MTB till landsväg, via gravel
  2. Fördelar med tubeless / slanglösa däck
  3. Svårare att montera

Från MTB till landsväg via gravel

När det kommer till de olika cykeldisciplinerna är mountainbiking den där cyklister får flest punkteringar på grund av terrängen och underlaget. Vassa klippor, rötter, stickor och törnen samt hopp och dropp har alla bidragit till utvecklingen mot tuffare och robustare däck och bättre punkteringsskydd. Det har gjort att inom mountainbiking har Tubeless / slanglösa däck blivit allt vanligare de senare åren.

Inom mountainbiking är slanglösa däck vanliga idag

Den professionella cykelvärlden har traditionellt haft en stor preferens för tubdäck medan motionärer i högre grad har kört på kanttrådsdäck. Tillverkarna har försökt hitta en lösning för båda – som både kan leverera lägst möjliga rullmotstånd och högst möjliga punkteringsskydd.

I teorin är alla fördelar med slanglösa däck lika tillämpliga på en odämpad gravel eller landsvägscykel. Hur kan det då komma sig att den slanglösa revolutionen inte kommit inom gravel och landsväg? Eller är det dags nu? Här kan du se alla våra slanglösa däck.

Fördelar med Tubeless / slanglösa däck

Oavsett om du cyklar 100% asfalt eller om du ibland tar några genvägar på grus är valet av däck det som påverkar din cykelupplevelse allra mest. Däcken påverkar bekvämlighet och dämpning, bromsförmåga, styrförmåga och svängar och kanske framförallt effektivitet och rullmotstånd.

Det mesta i din upplevelse påverkas av vilka däck du väljer…

Bättre punkteringsskydd

Fördelarna med Tubeless / slanglösa däck för landsväg och gravel är flera. En av de största fördelarna är att man får ett mycket bättre punkteringsskydd när tätningsvätska ersätter den så känsliga inre slangen. När punktering uppstår i en slang pyser som bekant normalt luften ur. När du får punktering med ett slanglöst däck kör man helt enkelt bara vidare och låter tätningsvätskan fixa problemet. Ibland får man pumpa upp däcket en eller två gånger och cykla på ett tag, men till sist brukar hålet vara tätat.

Slanglöst växer inom gravel och Cyclo Cross

Möjlighet att köra lägre lufttryck

Nästa fördel gäller lufttrycket. Med slanglösa däck kan man köra med lägre lufttryck. Tvärtemot vad många tror är inte extremt hårt pumpade däck alltid det som ger det absolut lägsta rullmotståndet. Det kan hjälpa att ha lite mer följsamhet i däckets profil så att däcket lättare kan fånga upp vägbanans små ojämnheter och därmed minskar friktionen och energiförlusten.

Säkrare vid punktering i hög fart

Slanglösa däck monteras med extremt små toleransvariationer. Det innebär att däcket sitter tightare på fälgen och är därmed svårare att få på. Det är dock detta som gör att de fungerar så bra. Dessutom innebär det att däcken inte åker av fälgen vid punktering vilket ökar säkerheten.

Att montera Tubeless / slanglösa däck – lite svårare

Den stora nackdel med slanglösa däck är att de är svårare att montera på och kräver mer arbete och kunskap.

Fälgarna för slanglösa däck blir allt bredare och däcken blir mjukare och bättre vilket gör att de är lättare att montera. Trots det är det absolut bäst och lättast att köpa ett slanglöst däck som är kompatibelt med dina fälgar. De flesta slanglösa däcken på marknaden är enligt tillverkarna inte kompatibla med äldre fälgar som är utvecklade för slang (det är absolut möjligt att montera slanglösa däck på i princip vilken fälg som helst – men det kräver lite extra arbete).

Att montera ett slanglöst däck kräver som sagt mer arbete, och tätningsvätskan kan vara kladdig att jobba med för den oinvigde. Man behöver också göra jobbet en eller några gånger om året beroende på hur länge tätningsvätskan (oftast någon form av flytande latex) håller sig flytande.

Vår slutsats är ändå att de är värt att kika på!

Läge för slanglöst?

2 comments

  1. Fred Helgesen

    Jag har kört tubeless i två motionärssäsonger och inne på tredje. Har aldrig ångrat däckvalet. Betydligt lägre rullmotstånd och givetvis fördel vid punkor. Jag har Schwalbe 25 mm och väger 75. Däcktryck 6,5 kg.

  2. Fred, prova att sänka däcktrycket lite. Låter som du har snudd på 2 kg för högt tryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.