Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Test av Abus Granit X-Plus 540

Testfakta gör många typer av test – och de testar bland annat cykellås. Här går vi igenom testresultaten för det omåttligt populära bygellåset Abus Granit X-Plus 540.

Abus Granit X-Plus 540 är det starkaste bygellåset i Abus sortiment, och det säger inte lite. Abus är av många ansedda som världsledande inom lås, och de har ett enormt brett utbud av just bygellås. Att vara det starkaste låset bland dessa är alltså en merit. Men hur bra är det egentligen? Testfakta har, i ett laboratorie, testat låset.

Grundläggande information om Granit X-Plus

Typ av låsBygellås
Certifierat av SBSCJa
Vikt1450 gram
Säkerhetsnivå15/15

Såhär har testet gått till

Testet utfördes av forskningsinstitutet RISE (Research Institute of Sweden) på uppdrag åt Testfakta. Testet undersöker låsens skydd mot olika verktyg: skruvmejsel, bultsax, kylspray och hammare samt en batteridriven vinkelslip. 

Skruvmejsel

Skruvmejseln placerades i nyckelhålet och slogs in med hjälp av en hammare. Därefter vreds mejseln runt för att försöka tvinga upp låscylindern. Laboratoriet mätte tiden det tog att få upp låset. Maxtiden var 30 sekunder – efter det gav man upp.

Bultsax

Här användes en bultsax på 460 millimeter. Laboratoriet mätte tiden det tog att få upp låset. Maxtiden var 30 sekunder – efter det gav man upp.

Kylspray och hammare

Den svagaste delen av låset attackerades med hammare för att få bort eventuella plastdetaljer. Därefter sprayades låset med kylspray under 20 sekunder. Låset attackerades igen med hammaren för att försöka få upp det. Laboratoriet mätte tiden det tog att få upp låset. Maxtiden var 60 sekunder – efter det gav man upp.

Vinkelslip

En batteridriven vinkelslip på 350 W användes för att kapa cykellåset. Laboratoriet mätte tiden det tog att få upp låset. Man undersökte även om låset behövde kapas på fler än ett ställe för att få bort det från cykeln. Om så var fallet dubblades tiden.

Testresultaten för Abus Granit X-Plus 540

VerktygGår att bryta upp?
SkruvmejselNej
BultsaxNej
Kylspray och hammareNej
VinkelslipJa. Det krävs 2 kapningar. Varje kapning tar cirka 20 sekunder.

Slutsats

Slutsatsen Testfakta drar är att Abus Granit X-Plus 540 har ett väldigt bra skydd mot alla verktyg. Det får 4,7 poäng av 5 möjliga. Även om det går att kapa med en vinkelslip så är faktumet att det krävs 2 kapningar ett väldigt gott betyg. Många cykellås kan kapas med endast 1 kapning, och många lås går avsevärt snabbare än 20 sekunder per kapning.

Vi rekommenderar därför varmt Granit X-Plus 540 till alla kunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.