Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Byta cykelslang på 6 steg – den ultimata guiden

Här får du lära dig hur byter cykelslang på rekordtid. Du får både en enkel steg för steg-guide, och en mer detaljerad guide som verkligen lär dig allt som finnas att kunna.

6 snabba steg för att byta slang på rekordtid

Här har du vår snabbguide för slangbyte. Längre ner finns en detaljerad guide. Om du behöver köpa ny slang kan du se alla våra cykelslangar här.

  1. Ta av hjulet, ta av däcket på ena sidan och plocka ut slangen
  2. Undersök med fingrarna på insidan av däcket och ta bort vad som orsakade punkteringen.
  3. Pumpa den nya slangen så att den blir rund. Stoppa i ventilen och för in slangen i däcket.
  4. Se till att däckets kant är nära mitten på fälgen – det blir lättare att stänga däcket då
  5. Kläm tillbaka däcket runt om – börja vid ventilen.
  6. Pumpa och kontrollera – sätt tillbaka hjulet. Klart!

Detaljerad guide för att byta slang

De allra snabbaste cykelmontörerna kan byta slang på under en minut. Så snabbt behöver man ju inte göra det, men med lite träning kommer du snabbt ner till 5 minuter. Här har du vår detaljerade guide – med denna kan alla klara att byta slang på sin cykel.

Total tid: 10 minuter

1. Förbered ditt slangbyte

verktyg för slangbyte

Börja med att plocka fram lite verktyg. En insexnyckelsats, fast nyckel (eller skiftnyckel) samt däckverktyg eller däckavtagare är det som du normalt kommer att behöva om du bara skall byta slang. Om du vill laga din slang kan du läsa om det i guiden ”laga slang”.

2. Ta av hjulet från cykeln

Om du har ett mekställ hemma kan du använda det för att ta av hjulet. Det går lika bra att ha cykeln stående. Ta av hjulet från cykeln. Du kan inte ta av slangen om du inte tar av hjulet. Beroende på hur hjulet sitter fast skruvar du av hjulet med rätt verktyg.

3. Släpp ut luft och kläm in däckets kant

Ett bra första steg när du tagit av hjulet och släppt ut all luft som eventuellt finns kvar i däcket är att klämma på däckets innersta del av sidan för att tvinga däckets kanttråd (eller kant om du har ett vikbart däck) in mot mitten av fälgen. På så sätt får däcket mer utrymme runt om och det blir mycket enklare att få av däcket från fälgen.

4. Sätt i däckavtagarna och öppna däcket

Stoppa in en däckavtagare mellan fälgen och däckets kant, böj ut och fäst den i en eker. Stoppa in ett till däckverktyg mellan fälgen och däckets kant ungefär 5-10 cm från den första. När du böjer ut denna kommer däckets kant att följa med. Jobba försiktigt med verktygen så att du inte skadar slangen innanför däcket. Nu kan du dra den tredje däckavtagaren vidare längs med däckets kant så att däcket släpper från fälgen runt om hela hjulet

5. Börja ta ut slangen

Börja dra ut slangen ur däcket. Jobba dig mot ventilen som du ger dig på allra sist. Du kan låta däcket sitta kvar på fälgen med ena däcksidan.

6. Skruva av ventilen

Skruva av ventilhatten och låsmuttern från ventilen

7. Ta ut slangen ur däcket

För att plocka ut din punkterade slang behöver du tvinga däckets kant över slangen så att du kan pressa upp ventilen och ta ut slangen.

8. Leta upp hålet

Nu är det dags att leta upp hålet. Det kan du oftast göra genom att pumpa upp slangen och känna med handen runt om så kommer du att känna var det pyser ut luft mot ditt skinn.

9. Hitta hålets position på däcket

När du vet var hålet är bör du leta upp stället på däcket där punkteringen hände. Måtta med slangen mot hjulet genom att hålla ventilen på sin plats och kolla var på hjulet eller däcket problemet finns med vänstra handens tumme och pekfinger vid hålet på slangen.

10. Undersök däckets insida

När du hittat hålets motsvarande position på däcket stoppar du in fingrarna där och undersöker extra noga om du kan känna något vasst föremål som trängt igenom däcket och in i slangen. Vad det än var måste du se till att få bort problemet – annars får du punktering igen.

11. Kontrollera fälgbandet

Om hålet skulle sitta på insidan av slangen kan det vara dags att byta fälgband – det kan vara en eker som orsakat punkteringen. Om du skulle ha två små hål nära varandra tyder det på att slangen kommit i kläm. Det kallas Snakebite. Det kan bero på att slangen klämts mellan fälgen och däcket vilket kan tyda på att du kört med för dåligt lufttryck – men det kan hända med rätt tryck också.

12. Montera nya slangen

Ta fram den nya slangen och montera ventilen i hålet på fälgen. Sätt fast låsmuttern. Pumpa upp den nya slangen så att den får form – då blir det lättare att få i den i däcket. Nu kan du föra in slangen runt om hela hjulet. Var rädd om slangen och se till att den hamnar snyggt och ledigt runt hjulet utan veck eller utan att korva sig. Lyft däckets kant över slangen vid ventilen.

13. Kräng på däcket igen

Kräng tillbaka däcket på fälgen – börja vid ventilen. Det är viktigt att däckets kant får plats vid sidan om slangen. Ibland kan det hjälpa att släppa lite på låsmuttern på ventilen så att slangen kan skjutas upp inne i däcket något. Glöm bara inte att skruva åt låsmuttern igen efteråt. Var noga med att slangen är innanför däcket runt om och inte kommer i kläm någonstans. Om du skulle ha tagit av däcket helt och hållet på båda sidorna (kanske för att du skulle byta däck) är det viktigt att du sätter däcket på rätt håll. De flesta däck har en korrekt rotationsriktning. Antingen kan du kontrollera om det finns pilar på däckets sida – de pekar i däckets rullriktning. Annars kan du kontrollera däckets mönstring och eventuella pilar mönstret bildar skall peka åt det håll däcket skall rulla (när man cyklar framlänges).

14. Kräng däcket över fälgen sista biten

Den sista biten är den svåraste – att kränga över däckkanten över fälgen. Det hjälper att försöka klämma in däckets kant runt om hela hjulet mot centrum av fälgen – där är den nämligen lägre. Då får däcket mer plats och blir inte lika hårt att kränga över. Det hjälper också att pensla på lite såp-vatten på fälgen. Normalt kan man kränga däcket över fälgen med enkel handkraft. Använd inte däckavtagaren för att kränga på däcket – då kan du skada slangen och skapa en ny punktering. Ett tips är att inte försöka trycka kanttråden över fälgen med tummarna utan att istället använda båda handflatorna genom att vrida hela däcket åt andra sidan av hjulet. Då följer kanten med av sig själv.

15. Pumpa upp cykelslangen och däcket igen

Massera däcket runt om med lite luft i slangen så att allt hamnar rätt. Det kan vara bra att pumpa lite i taget och kontrollera att ingen del av slangen sitter i kläm. Sen kan du pumpa upp hjulet med ordentligt med luft – gärna mer än du behöver – för att allt skall hamna på rätt plats. Kontrollera att däcket sitter rätt och att hjulet snurrar jämt och snygg utan att däcket vobblar när det rullar. Ibland kan man få släppa ut luft, jämka däcket lite och pumpa upp det igen för att få det på rätt plats. En del tajtare däck kan vara kluriga – i synnerhet på landsvägscyklar.

16. Montera på hjulet

Montera på hjulet på din cykel igen. Kontrollera bromsarna. Har du snabblås på cykeln går det supersnabbt att sätta på hjulet igen. Var noga med bromsskivan så att den hamnar rätt. Kontrollera att hjulet snurrar fint utan oljud. Till sist släpper du ut luft ur däcket tills du når det önskade lufttrycket. Använd en lufttrycksmätare. Här kan du läsa mer om hur du vet att du har rätt lufttryck.

Ut och cykla – njut av ditt nya slang och ditt välpumpade däck!

På tävling behöver du byta slang supersnabbt

Några råd på vägen

Många cyklister har helt slutat att laga sina slangar som går sönder. Det tycker vi är synd – det är superenkelt. Du kan läsa mer om det i vår guide att laga cykeldäck. Det är billigare att laga slangen och det är mycket mer miljövänligt. Vi brukar rekommendera våra kunder att ha minst 3 extraslangar hemma – när två är sönder får man ha lite kvällsmys och fixa och laga så att du har hela fina slangar i packningen nästa gång det är dags att byta ute i skogen.

En annan viktig aspekt är frågan om lufttryck som vi nämnde ovan. Om du cyklar mountainbike och vill lära dig hur du optimera lufttrycket för din cykel och din vikt kan du läsa mer om det i vår guide däcktryck för mountainbiking.

Vi tror och hoppas att den här guiden har lärt dig något och vi önskar dig lycka till ute i skogen eller på landsvägen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.