Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Helgjutna cykeldäck

Att få punktering är det tråkigaste som finns på en cykeltur. Det finns enkla medel för att slippa punktering – rätt lufttryck, bra däck och punkteringsskydd är några av huvudingredienserna. Men finns det inget 100% säkert sätt? Jo – helgjutna däck! Här får du veta mer…

En cykel som alltid är redo

Punktering innebär såklart att luften pyser ut ur slangen eller däcket. För att kunna fylla på ny luft måste slangen eller däcket först lagas. På ett helgjutet däck likt däck som finns på Legomodeller kan detta fenomen inte uppstå. 

färgglada cyklar
Den härligaste cykeln funkar alltid och är redo för nästa äventyr…

Solida cykeldäck

Solida cykeldäck är idag ovanligt och finns därför inte för alla typer av cykelstilar eller cykelstorlekar. Istället för att ha ett däck med cykelslang fyllt av luft har ett helgjutet däck en gummiblandning med luftbubblor som tar upp stötar och bidra till komfort.

Det finns dock några varianter.  Dels är det de däcken som är gummi med luftbubblor – se bilden nedan. De är ofta billiga och av ganska låg kvalitet. De ger en rimligt bekväm cykling och de ger ett grepp som är helt OK. För enkel stadscykling fungerar de bra och om underlagen är jämna och fina kommer hårdheten inte att upplevas.

helgjutet cykeldäck i genomskärning
Slanglösa däck i genomskärning

Annan fyllning än luft

Det finns också forskning på andra fyllningsmaterial än luft för cykeldäck. Schwalbe som är en tysk däcktillverkare har ett koncept som kallas Airless. Det är ett vanligt cykeldäck som fylls med ett frigolit-liknande material som ger bra dämpning och god komfort. Det blir dyrare än ovanstående solida cykeldäck, men ger i gengäld mycket bättre komfort och man får bättre däck vilket ger bättre grepp, lägre rullmotstånd osv.

Nedan är en bild på Schwalbe Airless-systemet. Det är nyligen utvecklat och bör enligt tillverkaren endast monteras av en auktoriserad verkstad.

Schwalbes nya airless cykeldäck
Schwalbe Airless

Inom andra fordonsslag än cykel finns det även vattenfyllda hjul. Framförallt inom lantbruk och entreprenadmaskiner är detta vanligt för att öka vikt och ändra maskinens tyngdpunkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.