Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Steg-för-steg guide: så underhåller du din cykelkedja

Alla som cyklar har någon gång haft en rostig kedja. I synnerhet när man tvättar cykeln med vatten eller när det regnar torkar kedjan och blir rostig på nolltid. En väl underhållen kedja håller många mil. Här lär du dig hur du bäst tar hand om kedjan!

Vikten av ren och inoljad kedja

Vi brinner för cykeldäck, att cykla och framförallt att lära andra om cykling och hur du tar hand om din cykel. Att ha en ren och välsmord kedja förlänger livslängden på din drivlina oerhört mycket. Detta är lika viktigt om du har en cykel utan växlar eller en cykel med många växlar.

Om man struntar i sin kedja och kör tills den ger upp kommer detta att ske långt mycket tidigare än om du underhållen den. Till sist går kedjan helt enkelt av av det stora slitaget som uppstår när kedjan inte är inoljad. Dessutom kommer kedjan att utöva ett mycket större slitage på andra slitdelar på cykeln.

smutsig kedja
En cykelkedja som behöver lite kärlek…

Bra produkter för att underhålla kedjan

Steg för steg-guide för underhåll av kedjan

  1. Ta fram följande: trasa, avfettningsmedel, en borste (eller en gammal tandborste), kedjeolja.
  2. Spola av kedjan med vatten för att få bort den grövsta smutsen. Låt kedjan sedan torka genom att vänta eller torka av den.
  3. Spraya kedjan med avfettningsmedel. Låt det verka en stund. Tänk på att kedjan inte skall vara fuktigt eftersom många avfettningsmedel inte fungerar då.
  4. Använd trasan för att torka av kedjan. Du kommer snabbt att se skillnaden! Om inte kedjan känns helt ren kan du upprepa proceduren.
  5. Med en ren kedja är det dags att göra rent dreven både fram och bak. Lägg på avfettning och torka av. Här kan du med fördel använda en tandborste för att komma åt enkelt mellan dreven framförallt i kassetten där bak. Har du en cykel med utanpåliggande växlar, passa på att göra rent trissorna som sitter i växeln.
  6. Droppa olja på och i länkarna i kedjan. Här gäller det att ta lagom. Det ska inte bli kladdigt samtidigt som det är viktigt att länkarna inte är för torra.  Gå från länk till länk och torka sedan av med trasan.
  7. Kontrollera kedjan genom att dra runt pedalerna. Känns kedjan bra? Om den känns torr – applicera lite mer olja. Kedjan ska inte kännas oljig eftersom detta bara kommer binda mer smuts. 
  8. Nu har du en drivlina som kommer gå många mil till utan gnissel och du har verkligen förlängt livslängden på delarna på din cykel.  
väloljad kedja
En väloljad kedja räcker många mil

Hur långt räcker en kedja?

Att veta hur långt en kedja räcker beror på många faktorer. I grund och botten handlar det mest om hur långt man cyklar. En kedja kan hålla i allt mellan 100 och 700 mil.

I normalfallet brukar man säga att en kedja räcker i storleksordningen 300 mil men detta beror också väldigt mycket på hur väl du underhåller kedjan.

En kassett håller längre än kedjan – en del hävdar att en kassett håller ungefär ”3 kedjor” vilket borde innebära ungefär 900 mil. Dessa siffror förutsätter att du följer stegen ovan.

TIPS: köp en slitagemätare så kan du enkelt hålla koll på din kedjas skick.

Hur långt en kedja räcker beror också på hur den är tillverkad. Det finns kedjor av olika kvalitet och som är tillverkade av olika material. De flesta kedjor är tillverkade av kolstål eller legerat stål. För rostfria kedjor bör man exempelvis inte använda stålull. När du rengör rostfritt stål finns det en del knep; här kan du läsa mer om hur du enklast rengör just rostfritt stål. Om du har en sliten kassett eller slitet framdrev kommer även kedjan att slitas fortare.

Hur du cyklar och i vilka väglag påverkar också kedjans livslängd. Vintercykling och vägsalt är dåligt för kedjor liksom smuts, jord och blöta underlag. Men om man är noga och alltid rengör och oljar in kedjan räcker den mycket längre.

härlig cykling
Njut av din väloljade kedja!
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.