Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Allt du behöver veta om kolsyrepumpar/CO2-pumpar

En kolsyrepump / CO2-pump är det enklaste sättet att pumpa upp ett däck när du hellre vill cykla. Hur gör man, vad är tricken och vad är riskerna? Här får du veta.

Bästsäljande kolsyrepumpar

Introduktion

Att fixa en punktering mitt ute i skogen eller på landsvägen är ett ovälkommet inslag i cyklingen men tyvärr oundvikligt. Därför har man som cyklist alltid med sig ett kit för att fixa problemet. Det vanligaste är att man har med sig reservslang, däckavtagare och någon form av pump (läs gärna vår guide om att välja pump). De minsta handpumparna ger tyvärr inte så mycket luft vilket ger lång pumptid och därför är det många som har börjat använda CO2-pumpar som kan fylla ett däck på ett ögonblick. Men det är inte helt självklart hur man skall använda dessa, och därför beskriver vi i den här artikeln hur du skall göra!

CO2-pumpen – liten men krävande

En CO2-pump och dess lilla patron är mindre och lättare än den minsta handpumpen. Därför går den bra att få plats med i en sadelväska eller ficka i cykeltröjan. Patronerna är engångs – inte toppen för miljön – men förhoppningsvis behöver du inte använda så många under din cykelkarriär. Snabbheten imponerar, ett däck fylls inom loppet av några få sekunder.

Det gäller dock att få det rätt första gången; när luften väl lämnat patronen är den ute och man får inte en andra chans. Det betyder att man måste veta exakt vad man gör – eller ha med en handpump som komplement – annars riskerar man en lång promenad hem.

gammal cykel med punktering
Även en fin gammal herrcykel kan behöva en CO2 pump ibland

Så fyller du på luft

Börja med att fylla i lite luft i din slang så att du kan få in den i däcket och stänga däcket. Var noggrann med att slangen inte kläms mellan däcket och fälgen innan du börjar fylla på luft. Om den skulle vara det finns det en risk att slangen skadas när du fyller på med luft. Sätt gärna på dig ett par handskar – när du väl sätter igång och fyller däcket med luft kommer patronen att bli väldigt kall.

Beroende på vilken slags kolsyrepump du har behöver du nu antingen trycka dit eller skruva dit en kolsyrepatron och det finns kolsyrepumpar som skall fästas på ventilen innan man skruvar dit patronen. Kolla vilken slags kolsyrepump du har innan du börjar använda den. Själva påfyllningen kommer att ske väldigt fort – inom ramen för några få sekunder lite beroende på vilken patron du har.

Olika kolsyrepatroner ger olika fyllnadsgrad

Patronerna kommer normalt i 16 eller 25 gram. Det finns också 20 gram, men det är inte lika vanligt. De fyller olika mycket. Generellt kan man säga att du bör använda 16 gram till racercyklar eller cyklar med smala däck, och 25 gram till mountainbikes.

I tabellen nedan ser du hur mycket varje patronstorlek kan fylla några olika däck i vanliga storlekar.

DäckDimension16 gram (bar)20 gram (bar)25 gram (bar)
Landsväg23-6229,05,4 (2 däck)6,2 (2 däck)
Landsväg28-6226,17,38,6
MTB 26″60-5591,92,22,8
MTB 27,5″57-5841,51,82,2
MTB 29″54-6222,13,03,2

Att få rätt lufttryck

Det svåra med påfyllningen är att få rätt lufttryck. Det bästa är att få i lite för mycket och sen släppa ut luft tills du har ditt önskade lufttryck. Var försiktig så att du inte har en alldeles för stor patron för ditt användande – det kan i värsta fall ge överpåfyllning och risk för skador på slang och däck även om det är ovanligt. Var alltid nogrann med ditt däcktryck – ha med en digital däcktrycksmätare (läs gärna vår guide om att välja däcktrycksmätare) så att du är säker på att ha det rätta trycket. Läs gärna vår guide om rätt lufttryck om du vill lära dig mer.

händer pumpar däck
Påfyllningen sker snabbt – ha handskar för det blir kallt!

När du är klar är det bara att cykla på. Glöm inte att ta med dig den tomma CO2-patronen och källsortera den ordentligt.

CO2 läcker ut snabbare

En sak som är viktigt att känna till är att CO2 läcker ut ur ett cykeldäck mycket snabbare än vanlig luft. Det betyder att det finns stor risk att däcket är tomt eller halvtomt redan nästa dag. Då har du förhoppningsvis en rejälare pump tillhands och kan pumpa upp däcket med vanlig (H2O) luft igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.