Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Att laga cykeldäck och cykelslang

En del undrar hur man lagar en punktering. Det går inte – hålet är där för alltid… men man kan laga slangen! Det är enkelt att laga cykeldäck – eller att laga din slang när du fått punktering snarare. I vår enkla steg-för-steg-guide lär du dig hur!

7 enkla steg för lagad slang

Här är en kort sammanfattning på hur du gör:

  1. Ta av hjulet från din cykel, lösgör däcket runtom, ta ut slangen
  2. Pumpa upp slangen och identifiera hålet
  3. Slipa runt hålet så att underlaget är uppruggat och slätt
  4. Applicera lim – viktigt att det är jämnt
  5. Vänta tills limmet inte klibbar (ca 1-2 minuter)
  6. Sätt på lappen – pressa hårt i en minut
  7. Vänta gärna någon kvart innan du pumpar slangen igen. Klart!

Nedanför bilden går vi igenom stegen i mer detalj!

Mountainbiker sedd från styret
Med Thunder Burt på väg genom Erstavik en tidig morgon – punkaläge…

Att välja ett snabbt däck som Schwalbe Thunder Burt har sina fördelar. Extremt lågt rullmotstånd och väldigt låg vikt. Nackdelen är att det helt saknar punkteringsskydd – något får man offra på fartens altare. Jag pendlar med en el-MTB genom stig skog och mark och därför är det ett grymt däck för mig. Kolla gärna på våra Thunder Burt här!

Det bästa med att få punktering ofta är att man blir VÄRLDSKLASS på att laga punktering! Det är enkelt. Du behöver i princip bara lite tålamod, två däckavtagare (helst i plast), en lagningssats (lim eller vulkaniseringsmedel, lagningslappar och sandpapper) och såklart din punkterade slang.

Att laga en slang

Total tid: 10 minuter

Ta av hjulet

Olika cyklar har olika axlar och olika metoder för att ta av hjulet. Det smidigaste är om det sitter en axel med snabblås eller en stickaxel. De är bara att skruva av med handkraft. På en del cyklar krävs det en insexnyckel för att ta av hjulet, och på lite äldre cyklar sitter det ofta muttrar som kräver en skiftnyckel eller en fast nyckel.

Kläm ihop däcket

Töm ut sista luften. Nu måste du lösgöra däcket runtom fälgen. Kläm ihop däcket från båda sidor så att däckets kant släpper från fälgen och kommer in längre in mot fälgens centrum. Detta är för att fälgen är mindre i mitten vilket gör det mycket lättare att få av däcket. Därefter trycker du in däckavtagaren mellan däcket och fälgen.

Bänd av däckets kant

Det är viktigt att inte trycka in däckavtagaren för långt – risk att få tag om slangen och klämma den. Bänd ut kanten som på bilden och fäst däckavtagaren i en eker. Sen är det bara att upprepa proceduren med en till däckavtagare, och vanligtvis är det sen bara att dra däckavtagaren längs med fälgen för att lösgöra den sista biten runtom.

Ta ut slangen

Nu är det bara att skruva loss ventilen – de sitter ofta fast med en låsring – och försiktigt dra ut slangen. För att få ut slangen måste du tvinga däckets kant tillbaka över slangen när du drar ut ventilen.

Identifiera hålet

Nu behöver du hitta själva punkteringen – det är nästan alltid ett litet hål i slangen som knappt syns. Den enklaste metoden är att pumpa upp slangen till en tjock korv så att det är lite högre lufttryck – då brukar man kunna känna hållet med händerna genom att långsamt dra slangen genom handen tills man snurrat hela däcket runt. Du kommer att känna en kraftig liten luftström mot handen – där är hålet!

Markera hålet

Ibland räcker inte korv-metoden. Dels kan du ha flera hål i slangen, och dels kan det vara så små hål med så liten luftström att det är omöjligt att känna. Då får man köra badkarsmetoden istället (eller vaskmetoden). Doppa den pumpade slangen i ett vattenbad och för slangen genom vattnet långsamt runtom – där det kommer luftbubblor har du hålet! Markera hålet med en bläckpenna.

Rugga upp gummit runt hålet

En cykelslang är tillverkad i formar och därför blir det alltid små skarvar eller linjer på slangen där gummit är någon halv millimeter högre än på den släta ytan. Punkteringar har en fantastisk förmåga att hamna precis i närheten av en sådan skarv. Det gör det lite knivigare att laga och förarbetet blir extra viktigt. Jag kan inte nog understryka vikten av att slipa ner kanterna eller skarvarna. Om man inte gör det är risken stor att luften läcker ut längs med den lilla förhöjningen.

Applicera lim

Applicera limmet/vulkaniseringslösningen. Det kommer i en liten tub och man kan använda limtubens huvud för att gnida ut limmet till ett tunnt lager. Direkt efter det att du pytsat ut lagom med lim (så tunnt som möjligt) skall du släta ut limmet. Ta aluminium-stycket som sitter på undersidan av lagningslapparna och använd det som pensel för att stryka ut limmet jämnt. Dels torkar det snabbare och snyggare, och dels fäster lapparna alltid bättre. Om limlagret är för tjockt eller ojämnt kommer lappen inte hålla tätt.

Vänta till torrt – kontrollera däcket

Du skall normalt vänta 1-2 minuter på att limmet torkar och är klibbfritt. Nu är det ett perfekt tillfälle att kolla ditt däck. Säkerställ att det inte finns något grus eller sand på botten av slangen, eller att det sitter något vasst föremål kvar i däcket. Känn försiktigt med fingrarna på däckets insida och leta efter stickande objekt. Akta dig så att du inte skär dig. Om du hittar något där är det bara att plocka bort så att du inte får punktering igen.

Sätt på lappen

Nu skall du bara trycka på lagningslappen över hålet. Det är det enklaste steget – det är bara att sätta dit lappen. Kom ihåg att limmet nu hugger – dvs det kommer att fastna direkt så du kan inte flytta lappen.. du måste träffa rätt på första försöket. Sen är det bara att pressa på lappen på alla sidor och massera den hårt så att den fäster ordentligt. Jag brukar hålla lappen någon minut mellan tummen och andra handen så att den får högt tryck och fäster bra.

Montera och pumpa hjulet

Det kan vara bra att vänta någon kvart eller halvtimma innan du pumpar upp däcket igen. Under tiden kan du applicera slangen i däcket, kränga på däcket igen och se till att ventilen sitter korrekt. Du kan också sätta tillbaka hjulet på din cykel. När det har gått en halvtimma är det bara att pumpa upp cykeln till rätt däcktryck (lär dig mer om däcktryck här) och du är redo för nästa cykeltur!

Mountainbiker bär cykel
När du lagat ditt cykeldäck behöver du inte längre bära cykeln!
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.