Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

TPI vs EPI – vad är vad?

De flesta som kan något om cykel vet vad TPI är, och många vet vad EPI är. Men vad är konverteringen de två emellan och hur mäts de? Vad spelar det för roll för mina däck? Vi reder ut begreppen.

Sammanfattning på artikeln

Förkortningarnas betydelse

När man tillverkar däck används en stomme som består av sammanvävda trådar. Både TPI och EPI är mått på tätheten i denna väv. Låt oss börja med att fastställa att detta är mått som använts av textilindustrin långt innan man började tillverka cykeldäck. De är alltså exakta precisa sanningar och betyder två olika saker.

vävmaskin

Låt oss börja med begreppsförvirringen. Vi börjar med förkortningarna; TPI står för Thread Per Inch eller antal trådar per kvadrattum. EPI står för Ends Per Inch.

  • TPI är det vanligast förekommande måttet och de flesta stora däcktillverkarna pratar om TPI. Continental, Maxxis, Pirelli säger alla TPI
  • Goodyear väljer att inte tala om stommen i sina däck och har alltså varken valt TPI eller EPI
  • Schwalbe har istället valt att prata om EPI

Även om tillverkarna valt olika när det kommer till vilket mått man föredrar så kan man som konsument uppleva att de använder dessa båda begrepp synonymt. Det är inte korrekt – men nästan.

Definitioner – olika sätt att mäta

TPI är ett mått på tätheten i väven. Man mäter TPI genom att räkna antalet trådar som finns i en kvadrat-tum. Man räknar både på längden (varp) och bredden (väft) dvs alla trådar. Det gör att om väven har 10 trådar på längden och 10 trådar på bredden blir TPI följaktligen 20 i det tyget osv.

EPI mäts på ett annat sätt. EPI är antalet varp trådar per kvadrat-tum i ett tyg – man mäter alltså endast trådarna på den ena ledden. Generellt är det som med TPI; ju högre täthet desto finare väv. Detta betyder att om man har lika många väfter som man har varper i en väv är EPI exakt hälften av TPI.

Att jämföra TPI och EPI

För att väva in diskussionen i cykeldäckbranschen skulle man kunna tro att ett continentaldäck med 300 TPI är lika bra som ett Schwalbedäck med 150 EPI eftersom Schwalbe bara räknar på ena ledden. Så är det inte. Det är nämligen så att väven som används till cykeldäck har ett väldigt stort antal varper (eller heter det kanske varpar?) jämfört med väfter. Om man hade 2 väfter och 50 varper i en väv skulle TPI vara 52 och EPI vara 50. Riktigt så extremt är det inte men nästan.

TPI gles stomme och tät stomme
Jämförelse mellan två olika nivåer av TPI / EPI

På bilderna ovan ser man den väv som utgör stommen till ett cykeldäck. På varje bild har vi lagt in en vit kvadrat för att kunna räkna varper kontra väfter. Man kan man se att en tät väv har ungefär 25 varper per väft, medan den glesa väven endast har 10 varper per väft. Omvandlat till ett högprestandadäck som Schwalbe räknar till 127 EPI betyder det att Continental borde ha sagt 132 TPI. Härav att vi konstaterade att EPI och TPI är nästan samma sak när det kommer till cykeldäck. Skulle man vilja jämföra måste man även ta hänsyn till materialets beskaffenhet i själva trådarna vilket ju tyvärr är omöjligt. Svårt att jämföra alltså.

Flera lager väv förvirrar begreppen

Ytterligare en aspekt som förvirrar är att en del tillverkare adderar flera lager väv och summerar TPI antalet. De kan till exempel ange TPI på upp till 300 trots att det knappt ens är möjligt att tillverka en meningsfull väv som är så tät till ett cykeldäck. När TPI går över 100 eller 150 eller så är det nästan alltid flera lager väv där varje lagers TPI adderas till en summa. Continental gör detta men är ärliga och anger 3/330, men låter kunden lista ut att det är tre lager med 110 TPI i varje.

cykeldäck i genomskärning
Det är väven i stommen det handlar om

Marknadsföring spelar in

En intressant liten kuriosa här är att jämföra med textilindustrins motsvarande situation. Som vi redan konstaterat påverkas vävens kvalitet och egenskaper av antalet trådar. Även när det kommer till sänglinne finns det en uppfattning att ju tätare väv desto högre och finare kvalitet även i sänglinnet. Det stämmer såklart, men bara upp till en nivå.

Många tygexperter hävdar att när man kommer upp i 400 TPI och högre finns det inte längre någon skillnad på tygets kvalitet. Det betyder att TPI för linne som anges vara högre än 400 sannolikt har mer med marknadsföring att göra än med kvalitet. Hur detta även gäller cykeldäck får vi låta vara osagt. Men man kan nog ändå konstatera att marknadsföring är en stor del av siffercirkusen runt EPI och TPI.

Vilken nivå på TPI/EPI är bäst?

Det är oerhört svårt att generalisera och säga att det ena är bättre än det andra – men om man måste kan man säga att ett däck med högre TPI är av högre kvalitet än ett däck med ett lägre TPI. Man kan konstatera att ett däck med lågt TPI (eller EPI – låt oss för enkelhetens skull använda TPI här och låtsas som att det är samma sak) blir sladdrigare och svagare och slits ut snabbare.

En tät vävd stomme är nödvändig för att få ett lågt rullmotstånd och goda cyklingsegenskaper. Samtidigt ökar punkteringsskyddet – en tät väv släpper inte lika lätt igenom vassa föremål. Man kan dock inte generalisera här – en högprestandaväv med ett högt TPI kan vara tillverkad av en väldigt tunn och nästan skör väv och är optimerad för andra egenskaper än punkteringsskydd; fart och låg vikt.

landsvägscyklister
Oändligt antal trådar…

Om man skall försöka hitta en balans mellan låg vikt, lågt rullmotstånd och rimlig stryktålighet är en TPI på 70 bra. Ökar man antalet trådar därifrån får man snabbare däck men också däck som inte håller lika länge. Däck som använda i tävlingar har ofta TPI-tal på över 100. Ett vanligt billigt standarddäck som sitter på en cykel från något stort land i öst har så låga tal som 20 eller 24 TPI. De flesta specialiserade cykeldäcktillverkare gör inte längre sådana däck utan börjar vid 50 TPI eller så.

Vår rekommendation är att inte stirra sig blind på TPI. Det är ett mått men det är svårt att jämföra. Känslan i däcket, vikten, rullmotståndet och hur däcket beter sig är ju det som räknas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.