Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Välja cykellås

Det är härligt att cykla – men ibland måste man ställa cykeln ifrån sig. Tyvärr är det fler än du som vill ha din cykel och så många som 70 000 cyklar stals under 2019 i Sverige. I den här guiden lär vi dig hur du väljer det bästa cykellåset för dina behov.

cykel låst med bygellås
Ett bygellås erbjuder den högsta graden av säkerhet

Välj ett godkänt lås

Nästan alla försäkringsbolag sätter som krav att cykeln skall vara låst med ett godkänt lås. Det är SSF (Stöldskyddsföreningen) som har satt upp det regelverk som anger egenskaper som anses vara av betydelse för skydd, funktion och tillförlitlighet avseende cykellås. De normer som SSF har utfärdat för cykellås finns i en bok som heter SSF011.

På basis av de normer och regler som finns där är det sedan andra som testar marknadens cykellås. I Sverige är det Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB som ägs av SSF och brandskyddsföreningen.

Om du vill köpa ett godkänt lås som gör att din försäkring gäller – vilket vi verkligen rekommenderar – skall du hålla utkik efter nedanstående symbol.

Symbolen anger att låset är godkänt

Välj rätt nivå av säkerhet

Det är viktigt att förstå att det inte finns ett enskilt lås som är bäst för alla. Vad som är bäst för dig beror på riskfaktorer, dina preferenser och hur du vill använda låset. Hur dyr din cykel är, hur den är försäkrad, var du använder din cykel och hur den parkeras är alla faktorer som också spelar in.

Ett cykellås enda uppgift är att skydda din cykel från att bli stulen. Låt oss börja med att slå fast ett faktum – det enda 100% säkra sättet att slippa få sin cykel stulen är att inte ha en. Alla lås går – med en stor vilja och rätt verktyg – att bryta upp, såga av eller sätta ur spel. De bästa låsen är bara väldigt svåra och tar mer tid. Därför handlar valet av cykellås om att göra en riskbedömning och själv göra ett val av vilken nivå man vill lägga sig på.

FRÅGOR ATT SVARA PÅHÖG RISKLÅG RISK
Var bor du?Stadsmiljölandet, villa
Är din cykel stödbegärlig?JaNej
Hur länge lämnar du din cykelÖver nattKorta stunder

Om du hade två eller fler svar i högrisk-kolumnen behöver du ett av de bästa låsen. Om du istället hade två eller fler i lågrisk-kolumnen kan du nöja dig med ett lite enklare lås.

Ett sätt att bedöma olika cykellås och deras säkerhetsnivå är att lita på tillverkarnas egna gradering. ABUS använder sig av en 15-gradig skala där de graderar sina lås. Det kan vara svårt att veta hur man tolkar en så detaljerad skala, så vi på Tooorch har gjort vår egen enklare tregradiga skala: Bas, Medel och Hög nivå av säkerhet.

Om du landade i högrisk enligt vår tabell ovan rekommenderar vi att du köper ett lås i kategorin Hög nivå av säkerhet. Om du fick lågrisk räcker det med ett lås av nivån Medel. Låsen som hamnar i Bas-nivå är väldigt enkla att ta sig igenom och de bör endast användas för cyklar som du är beredd att bli av med, eller som extralås tillsammans med ett starkare lås. De kan fungera mot spontana opportunister som är trötta på att promenera men cykeltjuven vet exakt hur han bryter upp dessa lås väldigt fort.

Generellt kan man säga att ju tjockare ett lås är, desto högre motståndskraft har det mot tjuvens verktyg. Cykeltjuvars favoritverktyg är bultsaxar – de är lätta att bära med sig under jackan och knipsar enkelt av vajrar och enklare lås. Kedjelås och bygellås som har ett gods som är 10 mm eller smalare kan knipsas av av en mellanstor bultsax. Lås som är mellan 11-12 mm grova i härdat stål kan bara kapas av de allra största bultsaxarna. Lås som har ett gods som är 13 mm eller grövre i härdat stål är väldigt svåra att kapa med bultsax och därför är det de säkraste låsen.

Tjuvarna använder dessvärre mer än bara bultsaxar. Batteridrivna vinkelslipar och domkraftar för att ”spränga isär” lås är också vanligt. Lås tillverkas med olika typer av stål men även låsmekanismen, formen på låset och kvaliteten i tillverkningen påverkar låsets säkerhetsnivå i relation till de verktyg som används.

vajerlås
Ett smidigt lås som tyvärr inte är godkänt

Välj rätt låstyp

En av de allra viktigaste funktionerna för ett lås är att det verkligen används – därför gäller det att du väljer ett lås som är tillräckligt smidigt för att du alltid skall använda det – varje gång du ställer cykeln ifrån dig. Vilken typ av lås du bör köpa beror alltså både på risknivån du väljer enligt ovan, och även på hur du tänker använda låset. Fundera på hur mycket extra vikt du tycker det är OK att bära med dig och fundera på vilka fasta stolpar eller annat som du kan fästa cykeln vid så att du vet vilket lås som kommer att fungera för din cykling. Det finns en rad olika typer av lås och vi går igenom de vanligaste nedan.

 1. Bygellås
 2. Ramlås
 3. Kättinglås
 4. Spirallås
 5. Vajerlås
 6. Vikbara lås

Bygellås

Dessa lås är i princip alltid godkända av SSF/SBSC.

 • De är ganska tunga
 • Bland de säkraste låsen
 • Går att säkra cykeln vid stolpar och liknande
 • Klarar inte stolpar som är grövre än ca 10 cm
 • Lite otympliga att bära med sig
 • Kostar lite mer

Eftersom dessa lås generellt är de säkraste är det en bra investering om du bara skall köpa ett lås. De är en utmärkt komplettering till ett ramlås – vid vissa tillfällen kan man ju ta risken att låsa cykeln med ramlåset för ett snabbt besök i en butik, och när du skall lämna cykeln över dagen eller natten använder du ramlåset tillsammans med ett bygellås.

Här hittar du alla våra bygellås.

Ramlås

Dessa lås är nästan alltid godkända av SSF/SBSC.

 • Väldigt smidiga – snabba att låsa och alltid där
 • Lätt och behöver inte packas med i packningen
 • Erbjuder en något lägre säkerhetsnivå än bygellås

Här hittar du alla våra ramlås.

Kättinglås

Dessa lås är ganska sällan godkända av SSF/SBSC. Låsen är normalt en lång metallkedja i härdat stål som är täckt av en tygärm för att skydda cykelns lack, och ett grovt lås i slutet av båda ändar.

 • Något enklare att bära med sig än bygellås (blir en liten ’hög’ i packningen)
 • Går att sätta runt flera och bredare stolpar än bygellås
 • Tunga
 • Billigare än bygellås

En viktig aspekt är hur grov själva kättingen är. Det går snabbt att klippa upp ett kättinglås om kedjans delar är under 8 mm eller så – beroende på hur grov bultsax man har. Välj en kätting med 10mm härdat stål så är det svårare.

Här hittar du alla våra kättinglås.

Spirallås

De är i princip aldrig godkända av SSF/SBSC. Tänk därför på att din försäkring förmodligen inte gäller om du låser cykeln med enbart denna typen av lås.

Detta är ett smidigt lås som är lätt, går snabbt att låsa och gör att du kan låsa fast cykeln i stolpar där du ställer cykeln. Du måste vara medveten om att det är ett lås med en låg nivå av säkerhet som är väldigt snabbt att knipsa av med en vanlig bultsax. Det stoppar opportunist-tjuven utan verktyg, men inte en cykeltjuv som vill ha en lätt cykel att stjäla.

 • låg säkerhet, enkelt att knipsa av
 • lätt att bära med sig och kan sitta runt sadelstolpen på cykeln
 • låg vikt

Här hittar du alla våra spirallås.

Vajerlås

De är i princip aldrig godkända av SSF/SBSC. Tänk därför på att din försäkring förmodligen inte gäller om du låser cykeln med enbart denna typen av lås.

Dessa är i princip liknande lås som spirallåsen men de är inte formade i en spiral. Det är en plastklädd vajer upp till 10 eller 12 mm tjock.

De är enkla att ta med sig i packningen, och går bra att använda till att fästa cykeln i något fast så att den inte är lika lätt att bära iväg. Det stoppar definitivt spontantjuven som inte har några verktyg med sig.

De har precis som spirallåsen en låg nivå av säkerhet och är enkla att knipsa av med bultsax.

Här hittar du alla våra vajerlås.

Vikbara lås

De är sällan godkända av SSF/SBSC men det finns undantag. Tänk därför på att din försäkring eventuellt inte gäller om du låser cykeln med enbart denna typen av lås. Komplettera med ett bygellås så täcks du av försäkringen.

Detta är lås som består av ett antal metallplattor som formats till en ihopvikbar ring där varje del är ledad så att man kan fästa låset runt stolpar och cykelns ram. De är enkla att ta med sig och kan också med fördel fästas vid ramen på cykeln. De bästa vikbara låsen har hög säkerhetsnivå. En stor fördel är att de är svåra att knipsa av med bultsax, och de går inte att spränga isär med domkraft. Det enda snabba sättet att bryta upp dessa lås är med batteridriven vinkelslip vilket inte alla cykeltjuvar har.

 • Enklaste låsen att bära med sig
 • Kan fästas runt grova objekt
 • Rimligt lätta
 • De bästa vikbara låsen får högsta säkerhetsnivån

Här hittar du alla våra vikbara lås.

cykel låst med kättinglås
Ett kättinglås är tyvärr enkelt att knipsa upp
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.