Galet snabba leveranser

Enormt utbud av cykeltillbehör

Frakt från 59:-

Att rikta cykelhjul – 12 enkla steg

Att rikta upp ett skevt hjul är lite av ett hantverk och det är fascinerande att se hur hjulet går från att vara snett och ojämnt till att vara spikrakt. I den här guiden förklarar vi vad som krävs och hur du själv kan rikta ditt cykelhjul.

Varför rikta ett cykelhjul?

Ett cykelhjul är uppbyggt utav många komponenter men framförallt navet, fälgbanan och ekrarna är de viktigaste. Navet sitter ihop med fälgbanan genom ekrarna. I de flesta fall är det 32 ekrar men det varierar beroende på nav och fälgbana.

För att ett hjul ska klara alla påfrestningar behöver ekrarna ha en jämn och lika hård spänning på varje eker. Om en eker går av eller om en av ekrarna inte har samma spänning som de övriga riskerar hjulet att bli skevt.

inböjt cykelhjul
Ett synnerligen svår-riktat cykelhjul..

Hur veta när hjulet behöver riktas?

Om du upplever att din cykel uppför sig slingrigt kan det bero på flera orsaker. Börja med att kontroller att du har rätt lufttryck i däcket, och att däcket sitter rätt på fälgen. Om den inte gör det kan detta ge en ormande känsla.

En annan orsak kan vara ekerspänningen som släppt på grund av ett exempelvis ett ekerbrott. Lyft cykeln och snurra hjulet och undersök varje ekerpar. Kanske du redan nu har hittat en eller flera ekrar som gått av. Det kan också vara så att du känner att en eller flera ekrar känns lösare än andra. Detta innebär troligen även att fälgen inte håller samma spår om du snurrar hjulet utan att det slår i sidled. Kontrollera fälgens kant och jämför med en fast referenspunkt – till exempel bromsklossen på en v-bromsad cykel. Snurra hjulet så ser du om hjulet rör sig i sidled.

Vilka verktyg behövs för att rikta cykelhjul

Att rikta upp ett hjul kräver inga dyra superverktyg. Skall hjulet användas mer inom träning och tävling där det ställs höga krav på att ekerspänning är korrekt och jämn finns det lite dyrare verktyg att tillgå som ger mer exakta mått.

Ekernyckel är grundverktyget

För en standardcykel kan du enkelt byta en eker och rikta upp hjulet med enbart en enkel ekernyckel. Det finns universella ekernycklar som passar de flesta ekrar, och det finns ekernycklar som enbart passar en typ av ekernipplar. Kontrollera vilken bredd du har på dina nipplar så att du vet att du har rätt ekernyckel.

ekernycklar på rad
Olika typer av ekernycklar

En fast referenspunkt – riktstället

Utöver en ekernyckel är det bra att ha ett riktställ att rikta hjulet i. Syftet med ett riktställ är att du har en fast punkt att sätta fast hjulet i, och du kan enkelt se avvikelsen när hjulet snurrar.

Riktställ för cykelhjul
Ett riktställ för att rikta cykelhjul underlättar jobbet!

Om du inte har tillgång till ett riktställ fungerar ett buntband bra för att skapa en referenspunkt mellan ram och hjul. Det fina med detta är att du inte behöver montera av hjulet från ramen utan låter det sitta kvar i ramen / framgaffeln. Fäst buntbandet så att det når fälgens kant och klipp av buntbandet så att det ligger några mm ifrån fälgkanten. Snurra hjulet och du kan se att fälgkanten rör sig närmare eller eller längre ifrån buntbandet efter hand som hjulet rullar.

buntband som alternativ
Ett buntband kan vara ett bra alternativ till ett riktställ

Om du skall du byta en eker kan det krävas extra verktyg eftersom kassett, bromsskiva eller drev kan behöva lossas. Att byta ekrar beskrivs längst ner i denna artikel.

Justera ekrarna för att rikta hjulet

  1. Kontrollera samtliga ekrar – för att rikta hjulet måste alla ekrar vara på plats. Droppa lite olja eller någon form av rostlösare på varje ekernippel där ekern möter nippeln. Det gör jobbet lättare. Om du behöver byta någon eker finns det som sagt en beskrivning för det nedanför denna punktlista.
  2. Se till att du har en bra och nära referenspunkt mot fälgkanten. Låt hjulet sitta kvar på cykeln om du skall använda dig av buntband-metoden, eller ta av hjulet och häng det i riktstället.
  3. Snurra hjulet och känn efter igen så att alla ekrar känns lika hårt spända. En eker har samma gängning som en vanlig skruv. Oftast jobbar man nerifrån och det betyder att du spänner ekern genom att skruva nippeln motsols. Försök gänga på mer av ekernippeln på ekern vilket resulterar i att ekern spänns.
  4. När ekrarna är jämt spända snurrar du hjulet och tar reda på vart avvikelsen är. Hur stora avvikelser som går att rikta upp är helt beroende på vilken typ av hjul det är och kvalitén på hjulet. Men slår hjulet mer än en centimeter så finns det stor risk att du behöver köpa ett nytt hjul.
  5. För att justera bort avvikelserna i sidled spänner du helt enkelt på den sida som du vill förflytta fälgen åt. Vill du flytta fälgen åt höger så spänner du på navets högra sida och samtidigt släpper på ekrarna på fälgens vänstra sida. Tänk på att jobba i otroligt små steg – skruva därför bara ekernipplarna max ett kvarts varv i taget. Du kommer se resultat direkt.
  6. Snurra hjulet och se hur avvikelserna i sidled försvinner ju mer du justerar. Tänk på att hålla alla ekrar lika hårt spända.
  7. När du känner dig nöjd i sidled kan det finnas avvikelser i höjd på fälgen och även dessa måste justeras bort.
  8. För att justera cykelhjulet i höjdled spänner du eller släpper på ekrarna där avvikelserna finns, tänk på att du måste spänna / släppa lika mycket på ekrarna på ömse sidor av hjulet – annars kommer hjulet bli skevt igen.
  9. Upprepa med justering i höjd tills du är nöjd. Nu är hjulet förhoppningsvis rakt i sidled och i samma höjd.
  10. Känn på insidan av fälgen så ingen eker blivit för lång och sticker igenom, är fallet så måste denna vassa kant filas ner så att den inte går igenom fälgbandet och punkterar slangen.
  11. Montera tillbaka fälgband, däck och slang.
  12. Montera på hjulet på cykeln och provcykla. Den första biten kan cykeln och hjulet ge ifrån sig lite oljud. Det är ekrarna som sätter sig ordentligt på plats vilket är helt normalt. Kontrollera en sista gång att hjulet inte är skevt.
glad cyklist
Ett riktat cykelhjul gör dig gladare 🙂

Att byta ekrar och kontrollera ekrar som är lösa

En trasig eker måste ersättas. Det går inte rikta ett hjul om en eker saknas. Om du vet ekerlängden och tjocklek sedan tidigare så köper du helt enkelt bara en ny eker, men om du inte vet vad du har för längd på ekern behöver du mäta ekern så att du får en precis likadan. Ekern behöver ha exakt samma tjocklek och längd.

eker
Hur man mäter ekerns längd

När man mäter en eker är det ekerns ”jobbande” längd som räknas. Tänk även på att mäta tjockleken med ett skjutmått. Ofta när man köper en ny eker får man med en ekernippel på köpet. Om du inte får det är det smart att kolla så att den gamla är okej annars behöver du köpa en passande ekernippel också.

För att byta en eker är det oftast lättast att ta bort däck, slang och ekerband. Passa även på att kolla skicket på däcket, slangen och fälgbandet.

När du trär i den nya ekern behöver du säkerställa att den ligger exakt som den förra ekern dvs i samma mönster. Vet du inte hur den låg kan du kontrollera övriga ekrar så kommer du snart underfund med hur den ska sitta. Har fler ekrar gått av på samma ställe kan det vara enklast att kolla på ett annat hjul med lika många ekrar. Nu när alla ekrar är på plats är det dags för själva justeringen och du kan återgå till punktlistan ovan.

När allt är färdigt kan du njuta av ett snabbrullande oskevt cykelhjul. Grattis!

Frakt

Frakt från 59 kr

Tungt och skrymmande 199 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med svenskt lager ger snabba leveranser i hela landet.

Välkända varumärken

Cykeltillbehör från världens bästa varumärken.

Enkla betalningar med Klarna

Trygga, enkla och säkra betalningar med Klarna.